Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitukselle esitetään keskustan pysäköintimaksujen maltillista korotusta

Kaupunginhallitus päättää maanantaina 21.8. keskustan pysäköintimaksujen ja asukaspysäköintiluvan maltillisista hinnankorotuksista.

Kaupunginhallitus käytti otto-oikeutta kaupunkiympäristölautakunnan 24.5.2023 tekemään päätökseen keskustan pysäköintimaksuista. Otto-oikeuden käytön perusteena oli kaupunginvaltuuston päätös kaupungin perimien maksujen ja taksojen indeksitarkastuksista.

Kaupunginhallituksen päätösehdotuksen mukaan ykkösvyöhykkeen ensimmäisen tunnin maksu nousee 20 senttiä nykyisestä 2 eurosta 2,20 euroon. Kakkosvyöhykkeellä tuntihinta nousee nykyisestä 1,50 euron taksasta 1,70 euroon. Muut kadunvarsipysäköinnin maksut säilyvät ennallaan.

Asukaspysäköintiluvan hinta nousee 5 euroa. Asukaspysäköintiluvan hinta on jatkossa 25 euroa kuukaudessa.

Lahdessa pysäköintimaksuja ei ole korotettu useisiin vuosiin. Vuonna 2017 pysäköintimaksuja laskettiin. Esitetyn korotuksen jälkeen pysäköintimaksut ovat Lahdessa samaa tasoa kuin muissa samankokoisissa kaupungeissa.

Keskustan pysäköintipaikat ovat tarkoitettu pääasiassa lyhytaikaiseen asiointipysäköintiin. Pysäköinnin maksullisuudella pyritään varmistamaan paikkojen riittävä vaihtuvuus ja pysäköintialueiden laadukas ylläpito.

Pysäköintiautomaattien korvaamista mobiilimaksuilla tutkitaan

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se antaisi valmistelukehotuksen pysäköintiautomaateista luopumisesta vuoden 2025 alkuun. Pysäköintiautomaatit korvattaisiin mobiili- ja tekstiviestimaksuilla. Käteisellä maksaminen olisi jatkossakin mahdollista useimmissa pysäköintilaitoksissa.

Mobiilimaksamisen osuus on kasvanut nopeasti monissa suomalaisissa kaupungeissa. Tällä hetkellä noin 70 prosenttia Lahden pysäköintimaksuista maksetaan mobiilisovelluksilla.

Kaupungilla on 102 pysäköintiautomaattia, jotka ovat ikääntyneitä. Automaattien korjaaminen vikatilanteissa on varaosien puutteen vuoksi hankalaa. Mobiilimaksaminen vähentäisi kaupungin kuluja ja antaisi parempaa pysäköintidataa kaupunkisuunnittelua ja päätöksentekoa varten.

Lue kaupunginhallituksen kokouksen esityslista.