Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitukselle esitys luontotavoitteen asettamisesta

Kaupunginhallitukselle esitetään luontotavoitteen asettamista ilmastotavoitteen rinnalle. Esityksen mukaan Lahti olisi luontopositiivinen kaupunki vuonna 2030. Luontopositiivisuus tarkoittaa sitä, että luonnon monimuotoisuus lisääntyy, eikä heikkene. Kaupunginhallitus päättää asiasta kokouksessaan 7.10.

Lahti on ilmastotyössä pitkällä, mutta kaupungilta puuttuu laaja-alainen strateginen tavoite luonnon tilan parantamiseksi. Ilmastonmuutos on iso luonnon köyhtymisen aiheuttaja, joten ilmastotyö usein hyödyttää myös luontoa.

– Uusi luontotavoite luo jatkoa Lahden kunnianhimoiselle ympäristötyölle ja vahvistaa kaupungin asemaa johtavana ja innovatiivisena ympäristökaupunkina. Kokonaisuudessaan tavoite vahvistaa kaupungin kilpailukykyä, houkuttelevuutta ja tulevaisuuden kasvun mahdollisuuksia, sanoo projektipäällikkö Hanna Mattila.

– Olemme täysin riippuvaisia luonnosta. Luonnon köyhtyminen on riski terveydellemme, taloudellemme, huoltovarmuudellemme ja yhteiskuntarauhalle. Luontopositiivisen Lahden rakentaminen on investointi kaupungin elinvoimaan, jota meillä ei ole varaa jättää tekemättä, Mattila toteaa.

Luontokato on kansainvälisesti tunnustettu ongelma, ja sen pysäyttämisestä päätettiin vuonna 2022 YK:n luontokokouksessa solmitussa biodiversiteettisopimuksessa. Sen tavoitteena on pysäyttää luontokato vuoteen 2030 mennessä. Siitä eteenpäin tavoitteena on luonnon elpyminen eli luontopositiivisuus.

Syyskuussa 2024 kymmenen suurimman suomalaiskaupungin johtajat sitoutuivat pysäyttämään luontokadon, ja Lahti on mukana tässä julkilausumassa.
Luontopositiivisuuteen pääsemiseksi Lahti valmistelee suunnitelmaa yhdessä sidosryhmien kanssa. Suunnitelma tuodaan kaupunginhallitukselle erikseen hyväksyttäväksi keväällä 2025.

– Suunnitelma on kansallisesti, ehkä jopa maailmanlaajuisesti, ensimmäinen aiheen sidosryhmätiekartta, arvioi Mattila.

– Kaupungin luontotyö luo entistä viihtyisämmän kaupungin asukkaille ja vahvistaa yrityksien kilpailukykyä kotimaassa ja kansainvälisillä markkinoilla.

Kaupunginhallituksen esityslista

Lisätietoja

Aihealueet