Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus 30.10.2023

Työ- ja elinkeinoministeriölle valmistellaan vastaus yhteistyössä Jyväskylän ja Kuopion kaupunkien kanssa. Kaupunginvaltuustolle ehdotetaan uusien luonnonsuojelualueiden perustamista Lahteen.

Hallitusohjelman mukaan maakunnan keskuskaupungeilla on erityisen tärkeä tehtävä alueellisen elinvoiman, sivistyksen ja osaamisen luomisessa. Kuntien ja valtion suhdetta on järkevä kehittää vahvaan kumppanuuteen perustuen, esimerkiksi teemakohtaisia sopimuksia hyödyntäen.

Kaupunginhallituksessa käytiin keskustelu, jonka pohjalta työ- ja elinkeinoministeriön kyselyyn valmistellaan vastaus yhteistyössä Jyväskylän ja Kuopion kaupunkien kanssa. Se annetaan 2.11.2023 mennessä työ- ja elinkeinoministeriölle.

Kaupunginhallitus päätti myös, ettei se ota kantaa Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kyselyyn, koska hyvinvointialue on kaupungista riippumaton itsenäinen organisaatio, joka hoitaa sopimuksensa itsenäisesti eikä kaupunki ole sopimusosapuoli asiassa.

Luon­non­suo­je­lua­lueita ja luistelumahdollisuuksia

Kaupunginvaltuustolle ehdotetaan uusien luonnonsuojelualueiden perustamista Lahteen. Kohteet ovat Haapalanmäki ja Mukkulan saaret Mukkulassa, Komolankallio Okeroisissa, Sietikka Koiskalassa, Villähteen lehto sekä Kintterönsuo ja Hakalaukunsuo Lahden ja Hollolan yhteisalueella. Alueet ovat luonnon monimuotoisuuden kannalta merkittäviä, ja ne ovat elinympäristöjä uhanalaisille kasvi- ja eläinlajeille.

Lahden kaupungin ympäristöohjelman tavoitteena on, että rauhoitettujen alueiden osuus kaupungin kokonaispinta-alasta on viisi prosenttia. Uusien luonnonsuojelualueiden perustaminen edistää tavoitteen saavuttamista.

Valtuustoaloitteiden yhteydessä keskustelua käytiin torin elävöittämistä yhteistyöllä eri toimijoiden kesken sekä talvella luistelumahdollisuuksista Vesijärvellä.

Lahden keskustaan laatuväylät?

Vilkasta keskustelua syntyi valtuustoaloitteesta, jossa ehdotetaan ympärivuotisia kävelyn laatuväyliä keskustassa.

Tavoitteena on, että torille ja tärkeimmille asiointipaikoille olisi eri ilmansuunnista tasalaatuiset laatuväylät, joita pitkin pääsee ympäri vuoden esteettömästi ja turvallisesti. Laatukäytävien toteuttaminen vaatii yhteistyötä kaupungin, taloyhtiöiden ja kiinteistöhuoltoyhtiöiden välillä.

Lahdessa jokainen talvikunnossapidosta vastuullinen järjestää sen omista lähtökohdista itsenäisesti. Kadun kunnossapito kuuluu kunnalle. Lahdessa jalkakäytävän talvikunnossapitovastuu keskustassa on tontinomistajalla, mutta pientaloissa jalkakäytävien talvikunnossapidosta vastaa kaupunki.

Kaupunginhallitus käytti otto-oikeutta

Varhaiskasvatuksen palvelusetelisääntökirjan muuttamisesta tehtyyn päätökseen sivistyslautakunnassa kaupunginhallitus käyttää otto-oikeutta. Otto-oikeuden käyttö hyväksyttiin äänin 6-4. Asia tuodaan valmisteltuna kaupunginhallitukseen myöhemmin.

 

Lisätietoja:

Sirkku Hildén, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, p. 050 327 2691

 

 

 

 

Esityslistaan