Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus 5. elokuuta

Kaupunginhallitus keskusteli ehdotetuista Spartan-esteratajuoksun uusista tapahtumista, hyväksyi lausunnon oikeusministeriölle ja hyväksyi sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelman.

Aiemman päätöksen mukaisesti Lahti järjestää Spartan-esteratajuoksun EM-kilpailut elokuussa 2025. Kisoihin osallistuu arvioilta 4500 ihmistä ja sen aluetaloudellisten vaikutusten on arvioitu olevan 3,3 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitulle esiteltiin kokouksen aluksi Spartan-esteratakilpailun ns. tavallisia Trifecta Weekends -tapahtumia vuosille 2026-2028. Kaupunginjohtaja veti esityksen pois lisäselvittelyä varten.

Kansainvälinen olympiakomitea on vahvistanut, että esteratajuoksukilpailu on mukana nykyaikaisessa viisiottelussa vuoden 2028 Los Angelesin kesäolympialaisissa.

Lausunto oikeusministeriölle

Suomen hallitus on tehnyt esitysluonnoksen kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annetun lain muuttamisesta. Siinä ehdotetaan muutoksia lunastuskorvauksen sääntelyyn siten, että korvaus lunastettavasta omaisuudesta määräytyisi omaisuuden markkina-arvon, ei käyvän hinnan perusteella. Lunastuskorvaukseen esitetään 25 prosentin korotusta.

Kau­pun­gin­hal­li­tus päätti antaa oi­keus­mi­nis­te­riöl­le sen pyytämän lausunnon, jossa Lahden kaupunki katsoo, että toteutuessaan lakiesitys vaikeuttaisi kaupungin pitkäjänteistä maapolitiikkaa sekä vapaaehtoisiin kauppoihin perustuvaan maanhankintaa. Lisäksi se aiheuttaisi kunnille taloudellisia haasteita ja hidastaisi kaupunkikehityshankkeita.

Lahden kaupungin mukaan maanomistajan oikeusturvaa voitaisiin parantaa paremmin esimerkiksi tarkastelemalla lunastuskorvauksen verokohtelua tai määrittämällä lunastuskorvaus korkeimman käyvän hinnan mukaan.

Sisäisen tarkastuksen kaksi kohdetta

Kaupunginhallitus hyväksyi sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelman vuodelle 2024. Sisäinen tarkastus on osa kaupunkikonsernin ohjaus- ja johtamisjärjestelmää, jota kaupunginhallitus ja kaupunginjohtaja käyttävät toteuttaessaan valvontavelvollisuuttaan.

Vuodelle 2024 on kilpailutettu kaksi tarkastusta, joista toinen kohdistuu projektien hallintaprosessiin ja toinen sopimusten hallinta- ja valvontaprosesseihin. Palveluntuottajaksi valittiin IA Insight Oy.

Projektien hallintaprosessin tarkastuksen kohteena ovat ulkopuolista rahoitusta hakevien ja saavien projektien/hankkeiden hallinnan prosessi. Tarkastuksen tavoitteena on varmistaa, että ulkopuolista rahoitusta saavien hankkeiden haku-, toteutus- ja raportointiprosessit ovat läpinäkyviä, tehokkaita ja riskit on hallittu.

Toinen tarkastus kohdistuu kaupungin sopimusten hallintaan ja valvontaan. Tarkastus kohdistuu sopimusten noudattamiseen sekä sisäisen valvonnan toimivuuteen sopimusten seurannassa ja raportoinnissa. Tarkastuksista tehdään tarkastusraportit, joista käy ilmi havainnot, niiden merkittävyys ja kehittämisehdotukset.

Muut päätökset tehtiin esityslistan mukaan.

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, p. 050 327 2691

Esityslistaan