Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus esittää liikuntapaikkasuunnitelman hyväksymistä valtuustolle

Kaupunginhallitus käsitteli elinvoimakeskuksia koskevaa lausuntoa valtiovarainministeriölle ja päätti esittää valtuustolle liikuntapaikkasuunnitelman hyväksymistä. Suunnitelma rytmittää investointeja ja peruskorjaushankkeita.

Kaupunginhallitus päätti liikuntapaikkasuunnitelman lähettämisestä edelleen valtuuston hyväksyttäväksi. Ohjelma on ohjeellinen asiakirja ja työkalu, kun valmistellaan lähivuosien talousarviota, taloussuunnitelmaa sekä Tilakeskuksen investointiohjelmaa.

Liikuntapaikkasuunnitelma on laadittu ohjaamaan liikuntapaikkarakentamista ja liikuntapaikkojen ylläpitämistä. Suunnitelman tavoitteena on linjata Lahden kaupungin tulevia liikuntapaikkainvestointeja ja rytmittää liikuntapaikkojen peruskorjaushankkeita vuosina 2025-2035.

 

Henkilöstöjärjestöjen tuki

Kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen mukaan luottamusmiehelle on osoitettava työtilat ja tietoliikennevälineet. KVTES ei kuitenkaan velvoita työantajaa maksamaan erillistä tukea henkilöstöjärjestön omien tilojen käyttöön.

Kaupunginhallitus päätti äänestyksen jälkeen päätösehdotuksen mukaan. Vuonna 2024 henkilöstöjärjestöjen toimitila-avustusta ja muuta toiminta-avustusta myönnetään henkilöstöjärjestöille. Avustuksia ei enää myönnetä vuonna 2025. Kaupunki pystyy osoittamaan toimivat työskentelytilat aivan kaupungin keskustasta kaupungin omistuksessa olevista tiloista 1.1.2025 alkaen.

 

Elinvoimakeskuksen päätoimipaikaksi Lahti

Kaupunginhallitus päätti antaa valtiovarainministeriölle lausunnon esityksestä valtion aluehallintouudistusta koskevaksi lainsäädännöksi. Lähtökohtana on monialainen valtion aluehallinto, joka kootaan nykyistä vahvemmille alueille elinvoimakeskuksiin.

Valtioneuvoston asetuksessa elinvoimakeskuksista sekä kehittämis- ja hallintokeskuksesta määritellään Etelä-Suomen elinvoimakeskuksen toimialue, johon kuuluvat Uudenmaan ja Päijät-Hämeen maakunnat. Etelä-Suomen elinvoimakeskuksen päätoimipaikaksi lausunnon mukaan määriteltäisiin Lahti.

Etelä-Suomen elinvoimakeskuksen päätoimipaikan perustaminen Lahteen olisi perusteltua. Näin ehkäistään valtionhallinnon ja sen työpaikkojen keskittymistä pääkaupunkiseudulle ja pystytään tasapuolisemmin tunnistamaan maakunnan palvelutarpeet osana elinvoimakeskuksen toimintaa.

Lahti kuuluu pääkaupungin työssäkäyntialueeseen hyvien liikenneyhteyksiensä ansiosta. Lahden kaupungissa ja Päijät-Hämeen maakunnassa on pääkaupunkiseutuun, suuriin kaupunkeihin ja muihin maakuntiin verrattuna suhteessa vähemmän valtion työpaikkoja.

Uuden mallin mukaan järjestetty valtion aluehallinto käynnistää toimintansa lähtökohtaisesti vuoden 2025, mutta viimeistään vuoden 2026 alusta.

 

Päätökset tehtiin esityslistan mukaan.

 

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, p. 050 327 2691

 

 

 

Esityslistaan