Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus käsittelee muutoksia luottamustoimielinten organisaatioon

Osana laajempaa uudistusta Lahden kaupunginhallitus käsittelee maanantain 30.9.2024 kokouksessaan muutoksia, joita ehdotetaan luottamustoimielinten organisaation. Lahti siirtyy puheenjohtajamalliin, kun kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat toimivat kolmen keskeisen lautakunnan puheenjohtajina. Jatkossa palvelualueisiin liittyvät lautakunnat ovat nimeltään hyvinvointi ja elinvoima, sivistys sekä kaupunkiympäristö.

Jos esitys maanantaina hyväksytään, kaupunginhallitus lähettää kaupunginvaltuustolle edelleen hyväksyttäväksi muutokset luottamushenkilöorganisaatioon, hallintosäännön tekstit sekä periaatelinjaukset, joiden pohjalta laaditaan tarkemmat hallintosäännön muutokset myöhemmin hyväksyttäviksi. Muutokset tulevat voimaan pääosin kesäkuun 2025 alusta alkaen.

Kaupunginhallitus käsittelee muutoksia vaalien jälkeiseen luottamustoimielinten organisaatioon osana laajempaa uudistusta. Toimielinten väliset tehtäväsiirrot sisältävät merkittäviä periaatteellisia linjauksia, joita ei vielä voida sisällyttää hallintosääntöön, ja jotka edellyttävät jatkovalmistelua.

 

Puheenjohtajamalli käyttöön Lahdessa

Kuntavaalien jälkeen kaupunginvaltuustolle valitaan puheenjohtajan lisäksi kaksi tai kolme varapuheenjohtajaa. Kaupunginhallitukselle valitaan kokoaikainen puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa, joiden tehtävät ovat puolipäiväisiä.

Lahti siirtyy puheenjohtajamalliin, sillä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajat toimivat samalla palvelualueisiin liittyvien, keskeisten lautakuntien puheenjohtajina. Tämä parantaa tiedonkulkua ja yhteistyötä kaupunginhallituksen ja lautakuntien välillä.

Palvelualueisiin liittyviä lautakuntia on kesäkuusta alkaen kolme: hyvinvointi ja elinvoima, sivistys sekä kaupunkiympäristö. Konserniasioiden poliittinen vetovastuu on sillä kaupunginhallituksen varapuheenjohtajalla, jonka vetovastuulla on myös kaupunkiympäristölautakunta.

Nykyisen hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan tehtävät sekä lakkaavan kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaoston tehtäviä yhdistetään perustettavaan hyvinvointi- ja elinvoimalautakuntaan.

 

Kolme keskeistä lautakuntaa: hyvinvointi ja elinvoima, sivistys ja kaupunkiympäristö

Periaatelinjaukset tulevat ohjaamaan hallintosäännön muuttamisen jatkovalmistelua. Varsinaiset hallintosääntökirjaukset tuodaan päätöksentekoon loppuvuodesta 2024.

Lakkautettavan elinvoima- ja työllisyysjaoston tehtävät siirretään strategisten asioiden osalta kaupunginhallitukselle ja muiden asioiden osalta uudelle hyvinvointi- ja elinvoimalautakunnalle.

Lakkautettavan konserni- ja tilajaoston tehtävät siirretään kaupunginhallitukselle. Tehtäviä voidaan tarvittaessa siirtää myös muille lautakunnille, kaupunginhallitukselle jäävät kuitenkin strategiset konserni- ja tila-asiat.

Lakkautettavan hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan tehtävät siirretään muille toimielimille. Tehtävien siirtoa koskevaa tarkastelua jatketaan tarkoituksenmukaisen työnjaon saavuttamiseksi.

 

Vaikutukset virkaorganisaation rakenteeseen

Kaupunkiorganisaatio jakautuu elinvoiman, sivistyksen ja kaupunkiympäristön palvelualueisiin, konsernihallintoon sekä mahdollisiin taseyksiköihin. Toimielinorganisaation rakenne vaikuttaa myös siihen, millainen virkaorganisaatiorakenne on tarkoituksenmukainen. Mahdollisista muutoksista neuvotellaan yhteistoiminnassa henkilöstön edustajien kanssa.

Toimielinten välistä tehtäväjakoa ja viranhaltijoiden toimivaltaa tullaan tarkentamaan loppuvuodesta 2024. Elinvoiman palvelualueen tehtäviä tarkennetaan huomioiden erityisesti työllisyyspalvelujen siirto valtiolta kaupungille. Vuoden vaihteessa astuvat voimaan myös rakentamislain muutokset, jotka edellyttävät muutoksia kaupunkiympäristön palvelualueen erillissääntöihin.

Tavoitteena on palauttaa konserniyhtiöiden hallituspaikkojen lukumäärä vastaamaan pääosin valtuustokauden 2017–2021 lukumäärää kuitenkin siten, että jäsenmäärä on yhdeksän, seitsemän tai viisi sisältäen strategisiin konserniyhtiöihin valittavat kaksi ns. ulkopuolista hallituksen jäsentä.

 

Palkkiot, kokousten määrä ja valtuustoaloitteet

Useilla valtuustoaloitteilla on toteutettaessa vaikutuksia talousarvioon. On tarkoituksenmukaista, että sellaiset valtuustoaloitteet joiden toteuttamisella olisi vaikutusta talousarvioon, tuodaan jatkossa kokonaisuutena arvioitavaksi talousarvioprosessin yhteydessä.

Lisäksi esitetään muutoksia luottamushenkilöiden palkkioihin ja korvauksiin, jotka ovat olleet voimassa vuodesta 2016 alkaen. Palkkioiden tarkastuksessa on huomioitu yleisen kustannustason nousu ja vertailu muiden vastaavan kokoisten kaupunkien palkkioiden nykytasoon. Palkkiot sidotaan yleiseen ansiotasoindeksiin vuoden 2027 alusta alkaen.

Luottamustoimipalkkioiden korotus lisää kustannuksia, jota tasapainotetaan tarkastelemalla kokousten, seminaarien ja iltakoulujen määrää, jota kalenteroidaan pienemmäksi. Periaatelinjausta noudatetaan mahdollisuuksien mukaan jo kevään 2025 kokousaikataulujen suunnittelussa.

Myös vaalilautakuntien ja vaalitoimikuntien palkkioita päivitetään. Kustannusten nousua tasapainotetaan sillä, että äänestysalueita on vähennetty 31:stä 23:een.

 

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen, Lahden kaupunki, p. 050 559 0538

Esityslistaan