Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus käsittelee oikeusministeriölle annettavaa lausuntoa lunastuslain korvausperusteiden uudistamisesta

Oikeusministeriö on pyytänyt Lahden kaupungilta lausuntoa hallituksen esitysluonnokseen kiinteän omaisuuden ja erityisten oikeuksien lunastuksesta annetun lain muuttamisesta. Kaupunginhallitus käsittelee lausuntoluonnosta kokouksessaan 5. elokuuta.

Esitysluonnoksessa ehdotetaan muutoksia lunastuskorvauksen sääntelyyn siten, että korvaus lunastettavasta omaisuudesta määräytyisi omaisuuden markkina-arvon, ei käyvän hinnan perusteella. Lunastuskorvaukseen esitetään 25 prosentin korotusta. Lisäksi lunastuslaista kumottaisiin säännökset, jotka koskevat asemakaavoituksesta johtuvan arvon leikkaamista.

Lausuntoluonnoksessa Lahden kaupunki katsoo, että toteutuessaan lakiesitys vaikeuttaisi kaupungin pitkäjänteistä maapolitiikkaa sekä vapaaehtoisiin kauppoihin perustuvaan maanhankintaa. Lisäksi se aiheuttaisi kunnille taloudellisia haasteita ja hidastaisi kaupunkikehityshankkeita.

Kaupungin lausuntoluonnoksessa ehdotetaan, että maanomistajan oikeusturvaa voitaisiin parantaa paremmin vaarantamatta kuntien maapolitiikkaa esimerkiksi tarkastelemalla lunastuskorvauksen verokohtelua tai määrittämällä lunastuskorvaus korkeimman käyvän hinnan mukaan.

Kaupunginhallituksen esityslista 5.8.2024 Dynasty-tietopalvelussa

Lisätiedot

Aihealueet