Hyppää sisältöön

Kaupunginhallitus keskusteli neuvonantajan valitsemisesta

Kilpailutus neuvonantajan valitsemiseksi Lahti Energian myynnin selvittämiseen liittyvään työhön ja mahdollisen myyntiprosessin toteuttamiseen on päättynyt.

Kaupunginhallitus kuuli asiantuntijaesittelyn asiasta ja merkitsi asiasta saadun selvityksen tiedoksi ja kehottaa kaupunginjohtajaa tekemään hankintapäätöksen kilpailutuksen perusteella.

Päätöksen toimivalta perustuu Lahden kaupungin voimassa olevaan hallintosääntöön. Hankinnasta päättää kaupungin talousarvion ja alaisensa yksikön käyttösuunnitelman puitteissa tavara- tai palveluhankinta hankintaohjeiden mukaisesti hallintosäännössä mainittu viranhaltija.

Tehtävään valittiin kilpailutuksen perusteella Ice Capital Oy. Muiden Lahti-konsernissa mahdollisesti tehtävien yritysjärjestelyjen tueksi kaupunki valitsi KPMG Oy:n.

 

Taustalla talouden tasapainottamisohjelma

Kilpailutus liittyi siihen, että Lahden kaupunki selvittää vaihtoehtoja merkittävän sijoituspääoman kerryttämiseksi ja tuottojen lisäämiseksi. Suurimpana konserniyrityksenä Lahti Energia on luonnollisesti mukana tarkastelussa. Energiamarkkinat ovat voimakkaassa muutoksessa ja omistuksen riski on kasvanut.

Parlamentaarinen työryhmä valmisteli talouden tasapaino-ohjelman sopeuttamaan Lahden kaupungin taloutta vuosina 2024–2027. Painotuksena on tulojen kasvattaminen, jotta palvelujen nykytaso voidaan säilyttää.

Kaupungin tulojen ja hallussa olevan yhtiövarallisuuden ja muun omaisuuden tuoton pysyvälle lisäykselle asetetaan vähintään 30 miljoonan euron tavoite per taloussuunnitelmakauden vuosi (2024-2026). Tuoton lisääminen edellyttää päätöksiä konsernirakenteesta, kumppanuuksien solmimisesta keskeisempien yhtiöiden kehittämiseksi ja joistakin yhtiöistä tai niiden osista luopumisesta. Päätökset tehdään eri päätöksentekotasoilla hallintosäännön mukaisesti.

Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. Hankinta on EU-kynnysarvon ylittävä ja siitä julkaistiin marraskuussa hankintailmoitus HILMA-ilmoituskanavassa sekä Euroopan unionin virallisen lehden täydennysosassa (S-osa) sekä TED-tietokannassa. Joulun alla määräaikaan mennessä molempiin osa-alueisiin saatiin tarjouksia. Osa tarjouksista jouduttiin hylkäämään referenssien puutteiden vuoksi. Tarjouksia saattoi tehdä vain jompaankumpaan tai molempiin osa-alueisiin.

Kaikkien kelpoisuus- ja soveltuvuusehdot täyttäneiden tarjoajien tarjoukset arvioitiin tarjouspyynnön mukaisiksi ja otettiin mukaan vertailuun. Tarjousten arviointiperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus.

Lahti Energian myynnin selvittämiseen liittyvään työhön ja mahdollisen myyntiprosessin toteuttamiseen valittiin kilpailutuksen perusteella Ice Capital Oy. Muiden Lahti-konsernissa mahdollisesti tehtävien yritysjärjestelyjen tueksi kaupunki valitsi KPMG Oy:n.

 

Lisätietoja: kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Sirkku Hildén, p. 050 327 2691

Esityslistaan