Kaupunginhallitus päätti, että Lahden kaupunki osallistuu nelivuotiseen ”Urban Soils Alive. Living Labs & Co-Creation for Soil Health Solutions (USALL)” konsortiohankkeeseen, jolle haetaan rahoitusta Horisontti Eurooppa -ohjelmasta. Kyseessä on kansainvälinen yhteistyöhanke, jossa on Suomesta mukana myös Luonnonvarakeskus (Luke).
Hankkeessa perustetaan Lahteen elävä laboratorio, jossa voidaan edistää kaupungin kestävyystyötä maaperän terveyden näkökulmasta. Luontopositiivisuus, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja planetaarinen terveys linkittyvät vahvasti teemaan. Esimerkiksi päiväkotien ja koulujen pihoissa voitaisiin useassa tapauksessa käyttää luontoperäisiä pihapäällysteitä. Luontomikrobeiltaan monipuolinen maaperä ja kasvillisuus tuottavat fyysisiä ja psyykkisiä terveyshyötyjä.
Hankkeessa ei ole omarahoitusosuutta, vaan se rahoitetaan täysin EU-rahalla. Hanke kestää neljä vuotta ja alkaa vuoden 2025 ensimmäisellä puoliskolla, mikäli se saa rahoituksen.
EU-missiokaupungeille suunnattu rahoitushaku
Kaupunginhallitus päätti myös, että Lahti osallistuu EU:n kaupunkimission Enabling City Tansformation -hankehakuun ”Towards zero-emission urban transport and logistics in Lahti” -hankehakemuksella.
Lahden kaupunki tekee tavoitteellista ilmastotyötä. Suurimmaksi päästölähteeksi on energiakäännöksen jälkeen muodostunut liikenne, jossa korostuu etenkin tieliikenteen päästöt. Logistiikka muodostaa laajan ekosysteemin, ja kaupungeilla on hyvät mahdollisuudet kirittää sen päästövähennyksiä.
EU:n kaupunkimissiossa on avautunut ainoastaan missiokaupungeille suunnattu rahoitushaku, jolla rahoitetaan koko kaupungin laajuisia hankkeita, joissa systeemimuutoksen kautta kiritetään kaupunkeja kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Lahden kaupunki, Ladec (Lahden seudun kehitys) ja LAB-ammattikorkeakoulu ovat valmistelleet yhteishanketta vähäpäästöisen logistiikan teemalla. Lahden kaupunki on hankkeen päähakija.
Hankkeessa valmistellaan Lahden alueelle Kestävän kaupunkilogistiikan ohjelma, selvitetään parhaita ohjaavia politiikkatoimia sekä valmistellaan polku vähäpäästöisen logistiikkajärjestelmän vaatimalle lataus- ja jakeluinfralle.
Hulevesimaksun käyttöönoton valmistelu aloitetaan
Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli syyskuussa hulevesimaksun käytön valmistelua ja hylkäsi esityksen. Kaupunginjohtaja käytti hallintosäännön mukaista otto-oikeuttaan ja toi asian kaupunginhallituksen käsiteltäväksi. Kaupunginhallitus hyväksyi äänestyksen jälkeen, että hulevesimaksun käyttöönoton valmistelu voidaan aloittaa.
Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kunnilla on oikeus periä julkisoikeudellista hulevesimaksua kiinteistöiltä, jotka sijaitsevat kunnan hulevesijärjestelmän vaikutusalueella. Hulevesimaksu on jo käytössä suurimmassa osassa Lahden verrokkikaupungeista. Hulevesimaksulla katettaisiin kunnan hulevesijärjestelmästä aiheutuneita kustannuksia, jotka ovat vuosittain Lahdessa arviolta noin 1,2 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä kustannukset katetaan kokonaisuudessaan verotuloilla.
Valmistelutyöllä varmistetaan, että päätöksenteko voidaan tehdä riittävän tietopohjaan perustuen ja että esitetyt maksujen määräytymisperiaatteet ovat kohtuullisia, oikeudenmukaisia ja selkeitä kiinteistöjen omistajia kohtaan.
MAL-sopimus valtuuston hyväksyttäväksi
Kaupunginhallitus ehdottaa, että kaupunginvaltuusto hyväksyy valtion ja Lahden kaupunkiseudun välisen Lahden kaupunkiseudun MAL-sopimuksen 2024-2035 ja valtuuttaa kaupunginjohtajan tekemään tarvittaessa vähäisiä teknisiä korjauksia sopimukseen.
Valtio solmii suurimpien kaupunkiseutujen kanssa maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksia (MAL). Ensimmäinen Lahden kaupunkiseudun MAL-sopimus vuosille 2021-2031 allekirjoitettiin 14.9.2021. MAL-sopimus päivitetään neljän vuoden välein.
Päivitetty MAL-sopimus vuosille 2024-2035 on nyt valmis eri osapuolten hyväksyttäväksi. Lahden kaupunkiseudun MAL-sopimuksen osapuolia ovat Lahti, Heinola, Hollola, Orimattila, Asikkala, Iitti, Kärkölä ja Päijät-Hämeen liitto, sekä valtiolta ympäristöministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, valtiovarainministeriö, Väylävirasto, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA.
World Winter Masters Games Lahteen 2028
Kaupunginhallitukselle kerrottiin tiedoksi, että kansainvälinen talvilajien veteraaniurheilijoiden eli yli 30/35-vuotiaiden monilajinen kilpailutapahtuma tapahtuma toteutuu Lahdessa vuonna 2028. World Winter Masters Games järjestetään neljän vuoden välein.
World Winter Masters Games -tapahtumassa muina järjestäjäpaikkakuntina Lahden lisäksi ovat Heinola ja Kittilä, sillä Lahdessa ei ole kaikkia tarvittavia suorituspaikkoja. Tapahtuman paikallisena tuotantokoordinaattorina toimii Salppuri Oy.
Lahdessa järjestettävät pakolliset lajit ovat hiihto, mäkihyppy, yhdistetty, ampumahiihto ja jääkiekko. Lisäksi kilpailuissa on vapaaehtoisia lajeja, jotka valikoituvat lopullisesti urheiluseurojen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa käytävissä keskusteluissa.
Tapahtumaan odotetaan saapuvaksi 2500-3500 osallistujaa jopa yli 50 maasta. Lisäksi paikalle odotetaan noin 10 000 katsojaa. Järjestäjän arvion mukaan kävijöiden aluetaloudellinen vaikuttavuus on yhteenlaskettuna yli 6 miljoonaa euroa.
Päätökset tehtiin esityslistan mukaan.
Lisätietoja:
kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hildén, p. 050 327 2691
Esityslistaan