Hyppää sisältöön

Päijät-Hämeen profilointi pyöräilymaakuntana

MAL-sopimus on luonut perustaa elinvoimaisuuden kasvulle ja vahvistanut Lahden asemaa osana kehittyvää kaupunkiseutua.

MAL-sopimus on luonut perustaa elinvoimaisuuden kasvulle ja vahvistanut Lahden asemaa osana kehittyvää kaupunkiseutua.

Lahden kaupungin allekirjoittama ja kaupunginvaltuuston hyväksymä MAL-sopimus koskee maankäyttöä, asumista ja liikennettä 2021-2031. Sopimuksessa on määritelty sopimuskumppanien yhteiset tavoitteet ja toimenpiteet kestävän yhdyskuntarakenteen ja liikennejärjestelmän kehittämiselle.

Voimassa olevaa, valtion kanssa tehtyä sopimusta päivitetään ja sovitaan vuosille 2024-2027 ajoittuvista konkreettisista toimenpiteistä, joilla edistetään tavoitetilan 2035 toteutumista. Kaupunkiseutusuunnitelma eli raideliikenteeseen tukeutuva kestävä yhdyskuntarakenne ja liikennejärjestelmä muodostavat pohjan neuvotteluihin. Päijät-Hämettä voisi profiloida pyöräilymaakuntana.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että MAL-sopimusmenettelyä jatketaan nykyisillä kaupunkiseuduilla. Lahden kaupunkiseudun ensimmäinen neuvottelu uudesta sopimuksesta käydään valtion kanssa 26.9.2023.

Kaupunginhallitus kävi lähetekeskustelun MAL-sopimusluonnoksesta ja päätti ohjeistaa sopimusvalmisteluun osallistuvia kaupungin edustajia. Päätavoitteena tulee olla valtion rahoitusosuuden kasvattaminen Lahden kaupunkiseudulle. Lahden kaupunkiseudun tulee myös saada tasavertainen asema kaikkien Suomen MAL-kaupunkiseutujen kanssa.

Lisäksi keskusteltiin yhteistyön tärkeydestä Päijät-Hämeessä, pyöräilyn laajentamisesta, solmukohdan tie- ja raideliikenteen kehittämisestä, sähköisestä latausinfrasta ja Lentoradasta.

 

Pysäköintimaksujen muutosesitys

Kaupunginhallitus päätti hyväksyä valtuuston päätöksen mukaisesti ja muutosesityksestä huolimatta maltilliset korotukset pysäköintiin. Maksut ovat samaa tasoa kuin vertailukaupungeissa, eikä suuria korotuksia ole syytä tehdä, jotta keskusta säilyy vetovoimaisena. Äänestystulos oli 5-5, pohjaesitys hyväksyttiin puheenjohtajan äänellä.

Kaupunginhallitus kehottaa kaupunkiympäristölautakuntaa valmistelemaan päätösesityksen, että pysäköintimaksuautomaateista luovutaan vuoden 2025 alkuun mennessä ja siirrytään mobiili- ja tekstiviestimaksamiseen. Jo nyt pysäköintisovelluksilla maksetaan Lahdessa 70 % pysäköinneistä. Parkkitaloissa voisi jatkossakin pysäköinnin maksaa rahalla tai kortilla.

Lisäksi kaupunginhallitus pyytää kaupunkiympäristön palvelualuetta selvittämään pysäköintipolitiikan ja -taksojen kokonaistaloudelliset vaikutukset keskustan elinvoimaan (YVA) sekä teettämään luotettavan ja riittävän pitkäkestoisen selvityksen kadunvarsipysäköinnin käyttöasteesta ykkös- ja kakkosvyöhykkeillä.

 

Lisätietoja:

Sirkku Hildén, puheenjohtaja, kaupunginhallitus

p. 050 327 2691

Esityslistaan