Hyppää sisältöön

Kaupunginjohtaja esittelee julkilausuman planetaarisen terveyden puolesta

Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen kutsuu eurooppalaisia kaupunkeja mukaan edistämään planetaarista terveyttä ICLEI-järjestön kokouksessa Aalborgissa Tanskassa ke 2. lokakuuta.

Kyynäräinen esittelee julkilausuman, jossa Lahti, Lyon ja ICLEI-järjestö korostavat planetaarista terveyttä ilmastonmuutoksen, luontokadon ja saastumisen ongelmien ratkaisemisessa. Planetaarisen terveyden ydinajatus on ymmärtää ihmisen ja muun luonnon hyvinvoinnin välinen yhteys ja riippuvuus.

Julkilausuma esittää EU-tasoista ohjelmaa ja rahoitusta planetaarisen terveyden edistämiseksi. Tavoitteena on rakentaa kestäviä kaupunkeja, joissa ihmisten ja ympäristön terveys ovat tasapainossa.

– On aika nähdä terveyspolitiikka laajemmin ja sisällyttää ihmisten ja muun luonnon keskinäisriippuvuuden periaate osaksi EU:n terveys- ja ympäristöpolitiikkaa. Siiloista on nähtävä laajemmalle, Kyynäräinen sanoo.

Luontoaskel terveyteen -ohjelma on ainutlaatuinen toimintatapa

Lahti toimii jo edelläkävijänä planetaarisen terveyden edistämisessä Luontoaskel terveyteen -ohjelmallaan, joka yhdistää Päijät-Hämeen ympäristö- ja terveystavoitteet.

Luontoaskel terveyteen -ohjelma on saanut laajaa kansainvälistä huomiota, ja se toimii esimerkkinä muille kaupungeille, sillä vastaavaa ei ole muualla. Lyonin kaupunki on tehnyt teemaan liittyvän julistuksen ja ollut aktiivinen siitä lähtien kokonaisvaltaisen terveyden edistämisessä, sanoo ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi.

Julkilausuma jatkaa Lahdessa helmikuussa 2024 järjestetyn People and Planet -konferenssin keskustelua planetaarisen terveyden merkityksestä. Lahden kaupunginjohtaja piti aiheen puolesta puheenvuoron myös kesäkuussa 2024 ICLEIn maailmankonferenssissa yhdessä Lyonin apulaispormestarin kanssa.

Lahti tekee aktiivisesti yhteistyötä Lyonin ja seitsemän muun eurooppalaisen kaupungin kanssa EU-rahoitteisessa One Health for Cities -hankkeessa, joka lähestyy ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointia niiden keskinäisen riippuvuuden näkökulmasta.

Tutustu julkilausumaan: ICLEI Europe call for action (iclei-europe.org)

Aihealueet