Hyppää sisältöön

Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräisen ensimmäinen talousarvioesitys: vuosi 2025 on Lahden käännekohta

Lahden kaupungille vuosi 2025 on käännekohta, jolloin punnitaan päätettyjen talouden sopeuttamistoimien vaikuttavuus. Kaupunki tähtää kasvuun ja tasapainottaa taloutta samaan aikaan, kun kuntatalouden näkymä heikkenee.

Kuntataloutta rasittavat verotulojen ja valtionosuuksien leikkaukset sekä yleinen menojen kasvu. Menoja kasvattaa muun muassa työllisyyden hoidon siirtyminen valtiolta kunnille vuoden 2025 alusta.

Lahdessa lisäksi konserniyhtiöistä saatavat tuotot ovat pienentyneet, mikä vähentää kaupungin tuloja merkittävästi.

Kaupunginjohtajan ensi vuoden talousarvioehdotuksen toimintamenot ovat 561 milj. euroa. Vuosikate on miinuksella -4,4 miljoonaa euroa eli tulot eivät riitä menojen kattamiseen.
– Taloustilanne on vakava, ja käänne parempaan on välttämätön. Myös henkilöstömäärän tulee olla laskeva tulevina vuosina, toteaa kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen.

Kyynäräinen suhtautuu kuitenkin optimistisesti tulevaisuuteen. Hän korostaa, että kaupunki pystyy nykyisellä budjetilla tuottamaan edelleen paljon hyvää ja varmistamaan laadukkaita palveluja. Samalla kaupunki pitää kiinni strategisista tavoitteistaan ja jatkaa talouden tasapainottamista.

Talouden tasapainottamisohjelma tähtää 50 miljoonan euron säästöihin vuoteen 2027 mennessä. Ohjelma on tulopainotteinen. Ensi vuodella tasapainotustavoite on 14,3 milj. euroa. Pääpaino ohjelman tavoitteissa jää vuodelle 2027, mitä koko ajan valmistellaan. Tämän lisäksi toimintaa ja taloutta jarrutetaan, investointeja lykätään ja perutaan jo kuluvana vuonna.

Tavoitteena luontopositiivinen ja hiilineutraali Lahti

Lahti tavoittelee luontopositiivisuutta vuoteen 2030 mennessä. Mikäli vetylaitoksen investointi toteutuu, kaupunki saavuttaa hiilineutraaliuden vuonna 2028.

– Lahden kasvu ja kehittyminen johtavana ympäristökaupunkina heijastuu korkeakoulutoimintaan, asukkaiden ja yritysten palveluihin sekä kaupungin kansainvälistymiseen, sanoo Kyynäräinen.

Kaupunki on laatinut ensimmäistä kertaa myös ilmastobudjetin osana talousarviota. Ilmastobudjetti on johtamisen työkalu, joka tuo hiilineutraaliustavoitteen edistämisen aiempaa tiiviimmäksi osaksi talouden ja toiminnan seurantaa.

Elinvoimaa monipuolisilla investoinneilla

Lahden strategian kärkihankkeet 2025 ovat jo aiemmilta vuosilta tuttuja. Lahti edistää luontopositiivisuutta ja liikunnallista elämäntapaa, toteuttaa keskustavisiota sekä kehittää ja vahvistaa työnantajamielikuvaa sekä tukee LUT-yliopiston kasvua Lahdessa. LUT-yliopisto avaa uusien koulutusohjelmiensa myötä 500–600 uutta aloituspaikkaa Lahteen.

Valtion kanssa tehty uusi MAL-sopimus vuosille 2024–2027 tuo seudulle 100 miljoonaa euroa investointirahoitusta. Suurin osa siitä kohdistuu valtatie 12:n kunnostukseen. Myös keskustavisiosta ja liikuntapaikkasuunnitelmasta pidetään kiinni.

Suunnitelmakaudella 2025–2027 Lahti varaa bruttoinvestointeihin yhteensä 189,1 milj. euroa: esimerkiksi 75,5 milj. talonrakennusinvestointeihin, kadunrakentamisiin 38,1 milj. ja elinvoimahankkeisiin 27 milj. Taloussuunnitelmakaudella valmistuu muun muassa Myllypohjan alueen monitoimitalo, Kaarikadun päiväkoti ja uusi Hennalan päiväkoti. Kaupunki varautuu suurten hankkeiden edistämiseen niin Urheilukeskuksen, Kisapuiston kuin korkeakoulukampuksenkin ympäristöissä.

Neljän viime vuoden aikana Lahden kaupungille on kertynyt taloudellista puskuria pääosin kiinteistöjen myynnistä.
– Koska meillä on kassassa rahaa, emme ota ensi vuonna uutta lainaa, vaan käytämme ylijäämää investointeihin ja uusien tulovirtojen kerryttämiseen, sanoo Kyynäräinen.

Kaupunginjohtajan talousarvioehdotuksen avainluvut

Toimintatulot 167,9 milj. euroa
Toimintamenot 561,3 milj. euroa
Toimintakate -392,3 milj. euroa
Vuosikate -4,4 milj. euroa
Tilikauden tulos -61,0 milj. euroa
Bruttoinvestoinnit 68,0 milj. euroa
Toiminnan ja investointien rahavirta -68,1 milj. euroa.
Esityksen mukaan kunnallisvero pysyisi samana vuonna 2025 eli 8,1 prosentissa.

Talousarvioesitys etenee kaupunginhallitukseen

Kaupunginhallitus käsittelee 4.–5.11. kaupunginjohtajan talousarvioesitystä ja veroprosenttiehdotusta. Kaupunginvaltuusto päättää veroprosentista 11.11. ja talousarviosta 25.11.

Tutustu kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen Talous-sivulla

Lisätietoja

kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen, p. 050 559 0538