Hyppää sisältöön

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen vieraili Kiovassa ja osallistui kaupunkien ja alueiden huippukokoukseen

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on vieraillut Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa 18.-20.4.2023. Vierailusta tiedotettiin turvallisuussyistä vasta jälkikäteen.
Ukrainassa Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti, Turun pormestari Minna Arve ja Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Huhtikuu 2023.

Timonen osallistui Kiovassa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin aloitteesta järjestettyyn ja EU:n alueiden komitean kanssa yhdessä toteutettuun kaupunkien ja alueiden huippukokoukseen. Myös presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistui kokoukseen torstaina 20.4., samoin Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.

Kokoukseen oli kutsuttu ukrainalaiskaupunkien lisäksi joukko eurooppalaisia kaupunkeja, jotka ovat aktiivisesti tukeneet Ukrainaa viimeisen vuoden aikana. Huippukokouksen teemana oli kestävä jälleenrakennus ja yhteistyö.

Pekka Timonen osallistui jälleenrakennusta käsittelevään paneeliin, jonka puheenjohtajana toimi Ukrainan varapääministeri.

– Eurooppalaisten kaupunkien osallistuminen presidentti Zelenskyin koolle kutsumaan huippukokoukseen on vahva viesti. Suomalaiset ja laajemmin eurooppalaiset kaupungit ovat valmiita yhdessä auttamaan Ukrainaa ja ukrainalaisia myös, kun maata aletaan jälleen rakentaa.

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen lisäksi Suomen kaupungeista kokoukseen osallistuivat Turun pormestari Minna Arve ja Tampereen apulaispormestari Aleksi Jäntti.

Vaikka Venäjän hyökkäyssota on yhä käynnissä, on tärkeää, että kestävän jälleenrakennuksen käytännön suunnittelutyö käynnistyy. Tässä työssä myös eurooppalaiset kaupungit sekä niiden järjestöt ja yritykset voivat tarjota asiantuntija-apua.

Vierailu Kiovaan valmisteltiin yhteistyössä Ukrainan Suomen suurlähetystön kanssa. Myös ulkoministeriön Itä-Euroopan osastoa ja Suomen Ukrainan suurlähetystöä konsultoitiin ennen osallistumispäätöstä. Kaupunginjohtajan ja muiden huippukokoukseen osallistuneiden turvallisuus varmistettiin usealla eri tavalla.

Lisätietoja

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen, p. 050 337 4386