Hyppää sisältöön

Kaupungintalonpuisto aukeaa täydessä loistossaan

Kaupunkilaisilla on nyt mahdollisuus päästä ihailemaan kokonaisuudessaan kunnostettua Kaupungintalonpuistoa, joka on ollut viimeiset kaksi vuotta rakennustyömaana. Puiston kaupungintalonpuoleinen osa valmistui viime syksynä. Tänä vuonna on viimeistelty puiston vanhempi osa Harjupuisto.

Puistosta on poistettu vanhoja ja suuria pensaita, ja näkymä Vesijärvenkadun suunnalta avautuu kohti kaupungintaloa linjakkaana ja arvokkaana. Käytävien suoristus, uudet valaisimet, runsaat istutusalueet ja puistoa molemmin puolin kehystävät lehmusrivit luovat arvokkaan yleisilmeen ja historiallisen puiston tunnelman. Puiston erikoisuus eli eksoottiset agaavet pääsevät ensi kesänä osaksi kausi-istutuksia. Harjukadulle tehdyt kiveysalueet pysäköintipaikoille jakavat katutilaa, ja puiston reunalehmuksilla on enemmän tilaa kasvaa.

Kaupungintalonpuiston suunnittelu on käynnistynyt jo kolme vuotta sitten, kun puiston historiasta laadittiin puistohistoriallinen selvitys. Puiston alkuperäisiä suunnitelmia ei ole löydetty, joten puiston vaiheista tehtiin salapoliisityötä tutkimalla vanhoja valokuvia ja postikortteja. Tänä vuonna kunnostettu Harjupuiston osa on alkujaan rakennettu jo ennen kuin kaupungintalon paikkaa oli päätetty vuonna 1905. Lähempänä kaupungintaloa oleva puiston osa on rakennettu vuosina 1912–1914.

Kaupungintalonpuisto on osa valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä, ja kunnostuksen tavoitteena on ollut palauttaa puisto arvoiseensa loistoon. Puistoon on kunnostuksen yhteydessä tuotu elementtejä historiasta, kuten muotoonleikatut orapihlajat Vapaudenpatsaan ympärillä. Lisäksi puistoon on istutettu monipuolisempaa lajistoa ja avarrettu lehmusten kehystämiä reunavyöhykkeitä. Kunnostuksessa on parannettu myös hulevesien käsittelyä ja ohjattu niitä kasvillisuuden käyttöön

Koko puiston valaistus on kunnostuksen myötä yhtenäinen. Puiston kahdelle patsaalle on asennettu kohdevalaistus.

Kaupungintalonpuisto ja Marianpuisto

Lisätietoja