Hyppää sisältöön

Kaupunkipuut tekevät kaupungista omaleimaisen ja viihtyisän

Viheralueohjelman päivitys menossa valtuuston esittelyyn loppuvuoden aikana.

Jokaisen lahtelaisen ikkunasta pitäisi näkyä vähintään kolme puuta. Näin on kirjattu Lahden uusimpaan viheralueohjelmaan, jota parhaillaan valmistellaan päätöksentekoon. 

Tavoitteena on myös, että latvuspeittävyys olisi 30 prosenttia kaupungin pinta-alasta, ja että jokaisen kotoa olisi korkeintaan 300 metrin matka lähimmälle viheralueelle. 

Osittain tavoitteet ovat jo tätä päivää. Lahtelaisten ikkunoista näkyy puita ja keskimäärin jokaisen naapurustossa on viheralue. Tavoitteiden kirjaaminen on silti tarpeen: Kaupunkia rakennetaan ja vanhoja rakennuksia puretaan uusien tieltä erityisesti keskustassa. Viheralueiden merkitys pitää muistaa myös muutosten yhteydessä. 

Tutkimusten mukaan luonnon katseleminen vaikkapa vain ikkunan läpi voi tuottaa monenlaisia hyötyjä kuten vähentää stressiä ja kohentaa mielialaa. 

Kesällä puiden lehvästö varjostaa ja voi estää huoneistojen kuumenemista tukaliin lukemiin. Puut myös vaimentavat liikenteen ja muun kaupunkimelun ääniä. 

Ilmanlaatu paranee puiden avulla

Kaupunkipuut parantavat ilmanlaatua sitomalla hiilidioksidia ja tuottamalla happea. Ne myös suodattavat ilmasta epäpuhtauksia, kuten pölyä, savua ja muita saasteita. 

Lisäksi puut tarjoavat kodin monelle lajille, kuten hyönteisille, linnuille ja pienille nisäkkäille. Maaperässä ne auttavat imeyttämään sade- ja hulevesiä maahan, mikä vähentää tulvariskiä.  

Kaikkien näiden hyötyjen lisäksi kaupunkipuut tekevät kaupungista omaleimaisen, viihtyisän ja viehättävän.  

Viheralueohjelman päivitys on menossa valtuuston esittelyyn loppuvuoden aikana. Päivitetty ohjelma tehdään seuraavalle kymmenelle vuodelle vastaamaan muuttunutta kaupunkirakennetta sekä ilmastonmuutoksen ja luontokadon tuomia haasteita. 

Koko ohjelma perustuu Lahden kaupungin strategiaan ja EU:n biodiversiteettistrategiaan. Tavoitteena on parantaa kaupunkilaisten hyvinvointia ja luoda kestävämpiä ja viihtyisämpiä elinympäristöjä kaikille asukkaille. 

Teksti: Anu-Liisa Rönkä

Artikkeli julkaistu Kaupunkilainen-lehdessä 2/24.