Hyppää sisältöön

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään muutoksia katujen talvikunnossapitoon

Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee muutoksia talvikunnossapidon laatuvaatimuksiin kokouksessaan 16. lokakuuta.

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että lumenaurauksen aloitusta siirretään. Esityksen mukaan pääosa aurauksista aloitetaan, kun lunta on satanut yli kolme senttimetriä tai tonttikaduilla yli viisi senttimetriä. Talven aikana tallautunutta lunta ja jäätä eli polanteita tasataan, jos ne ovat urautuneita tai epätasaisia. Kemiallista liukkaudentorjuntaa korvataan hiekoituksella.

Esityksen mukaiset laatuvaatimusten muutokset vaikuttavat katutilassa liikkumiseen, koska aurauskalusto lähtee myöhemmin liikkeelle ja toimenpideajat pidentyvät. Runsaslumisina talvina tonttikaduilla voi mahtua liikkumaan vain yksi ajoneuvo, ja ajoneuvojen kohtaamiset tehdään tonttiliittymissä. Lumenajon vähentäminen voi kaventaa ajoratoja ja kulkuväyliä sekä vähentää pysäköintipaikkoja. Joukkoliikenteen sujuvuus pyritään turvaamaan talvikunnossapidon muutoksista huolimatta.

Talvikunnossapidon laatuvaatimusten madaltamisen arvioidaan tuovan säästöjä jopa miljoona euroa.

Kaupunki on keskustellut muutoksista kaikkien urakoitsijoiden kanssa. Lautakunnan päätökset on tarkoitus ottaa käyttöön välittömästi talvikaudelle 2024–2025 kaikilla urakka-alueilla.

Kaupunkiympäristölautakunnan kokouksen 16.10. esityslista

Aihealueet