Hyppää sisältöön

Kaupunkiympäristölautakunnalle esitys hulevesimaksun valmistelusta

Kaupunkiympäristölautakunta päättää kokouksessaan 11. syyskuuta, aletaanko Lahdessa valmistella hulevesimaksun käyttöönottoa. Maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuva hulevesimaksu on jo käytössä suurimmassa osassa Lahden verrokkikaupungeista. Lisäksi lautakunta päättää Lahden Urheilukeskuksen esittämisestä Europan 18 -arkkitehtuurikilpailun kohteeksi.

Hulevesimaksulla katetaan kunnan hulevesijärjestelmästä aiheutuvia kustannuksia. Hulevesijärjestelmä varmistaa rakennettujen alueiden kuivatuksen toimivuuden, ehkäisee tulvahaittoja ja vähentää hulevesien mukana vesistöihin kulkeutuvia haitta-aineita. Kunnan hulevesijärjestelmä kattaa muun muassa ojaverkoston, katujen kuivatuksessa käytettävän maanalaisen putkiverkoston eli hulevesiviemärit sekä avoimet huleveden käsittelyrakenteet, kuten kosteikot ja tulva-altaat.

Hulevesijärjestelmän suunnittelusta, rakentamisesta ja kunnossapidosta aiheutuu Lahden kaupungille vuosittain noin 1,2 miljoonan euron kustannukset. Kustannuksia kattavia hulevesimaksuja perittäisiin hulevesijärjestelmän toiminta-alueella sijaitsevilta kiinteistöiltä, joita on Lahdessa noin 18 000. Ne hyötyvät järjestelmästä esimerkiksi katujen kuivatuksen sekä tulvanhallinnan kautta riippumatta siitä, johdetaanko kiinteistöllä muodostuvat hulevedet suoraan kunnan järjestelmään vai ei.

Kiinteistöjen kohdistama kuormitus kunnan hulevesijärjestelmään vaihtelee paljon. Omakotitalot eivät aiheuta juurikaan kuormitusta, mutta suurilla ja paljon umpipintoja sisältävillä kauppa- tai teollisuuskiinteistöllä kuormitus voi olla hyvin huomattava. Hulevesimaksujen suuruudet vaihtelevat yleensä suhteessa kiinteistöjen kuormittavuuteen. Esimerkiksi Jyväskylässä vuosittaiset maksut vaihtelevat omakoti- ja paritalokiinteistöjen 57,50 eurosta yli 10 hehtaarin teollisuuskiinteistöjen 4 312,50 euroon.

Lahden kaupunginvaltuusto päätti toukokuussa 2024 sopeuttaa kaupungin taloutta 50 miljoonalla eurolla vuosina 2024–2027. Talouden tasapaino-ohjelman tavoitteena on lisätä kaupungin tuloja ja vähentää kaupungin menoja. Palvelualueilla valmistellaan toimenpiteitä, joilla tasapaino-ohjelman tavoitteet saavutetaan. Hulevesimaksun käyttöönotto on tunnistettu yhdeksi mahdolliseksi toimenpiteeksi, koska tällä hetkellä kunnan hulevesijärjestelmästä aiheutuvat kustannukset katetaan kokonaisuudessaan verotuloilla. Kaupunkiympäristölautakunnalle esitettävä hulevesimaksun valmistelu ei vielä tarkoita sitä, että hulevesimaksu tulisi Lahdessa käyttöön. Kaupunginvaltuusto tulisi päättämään maksun asettamisesta valmistelussa tuotettavan aineiston pohjalta vuoden 2025 aikana. Jos valmisteluun ryhdytään, maksu tulisi käyttöön aikaisintaan vuonna 2026.

Urheilukeskusta aiotaan esittää kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun kohteeksi

Kaupunkiympäristölautakunta päättää Lahden Urheilukeskuksen esittämisestä Europan 18 -arkkitehtuurikilpailun kohteeksi. Urheilukeskus on sopiva kilpailukohde, koska se on kansainvälisesti tunnettu, sillä on paljon käyttäjiä ja se sijaitsee keskeisellä paikalla. Kilpailulla tavoitellaan alueen suunnittelun tueksi yhtenäistä kaupunki- ja maisemakuvallista ilmettä, monipuolisuutta ja selkeämpiä yhteyksiä.

Europan 18 -kilpailun teemat ovat luonnonelementtien hyödyntäminen, elämäntavat ja inklusiivisuus sekä materiaalien uusiokäyttö. Kilpailutyöt vastaavat näihin teemoihin niin, että kaupungin tavoitteet alueen jatkokehittämiselle toteutuvat. Kilpailulla saadaan asemakaavoituksen lähtökohdiksi ideoita, joita toteutetaan vaiheittain. Ensimmäisen vaiheen tulisi olla toteutettavissa pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuihin 2029 mennessä.

Europan 18 -kilpailuun osallistuminen maksaa 100 000 euroa. Kilpailu on verovapaa. Europan-Suomi valmistelee kilpailuaineistot, palkkaa tuomariston, huolehtii markkinoinnista ja järjestää kilpailuun liittyvät tilaisuudet.

Europan-kilpailun hyötynä on kansainvälisen kilpailun tuomat vaihtoehdot, tärkeän liikuntapaikan pitkäjänteinen kehittäminen, alueen viihtyisyyden parantaminen ja toimintojen monipuolistuminen.

Europan on kansainvälinen kilpailu alle 40-vuotiaille arkkitehdeille, maisema-arkkitehdeille ja kaupunkisuunnittelijoille. Kilpailukohteet sijaitsevat eri puolilla Eurooppaa.

Kaupunkiympäristölautakunnan 11.9. esityslista

Lisätietoja

Aihealueet