Hyppää sisältöön

Kaupunkiympäristölautakunta päättää kunnossapidon laadun ja palveluverkon muutoksista

Kaupunkiympäristölautakunta päättää kokouksessaan 17. syyskuuta kunnossapidon laatuvaatimuksista ja palveluverkon supistuksista.

Kunnossapidon laatuvaatimuksilla tarkoitetaan muun muassa talvikunnossapidon ja yleisten alueiden puhtaanapidon tasoa. Laatuvaatimuksiin esitetään muutoksia talouden tasapaino-ohjelman tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lautakunnalle esitetään, että aurauksen ja liukkaudentorjunnan nykyinen laatutaso pysyy ennallaan.  Lumenajotyötä tehdään vähemmän, mikä voi vaikuttaa liikkumiseen keskusta-alueella. Keväisen puhtaanapidon osalta esitetään, että Lahti luopuu keskustan tehopuhdistuksesta eli Operaatio Hiekkamyrskystä, ja keskustan hiekat poistetaan osana muuta hiekoitushiekan puhdistamista. Tehopuhdistuksesta luopuminen voi heikentää ilmanlaatua keskustassa.

Lautakunnalle esitetään muutoksia yleisen siisteyden laatuvaatimuksiin, esimerkiksi roska-astioiden määrän ja töhryjen poistamisen vähentämistä.

Lautakunnalle esitetään kunnossapidon palveluverkon supistamista

Lautakunnalle esitetään, että kunnossapidon ylläpitämää palveluverkkoa supistetaan. Supistukset kohdistuvat esimerkiksi kaupunkitekniikan vastuulla oleviin lähijääkenttiin ja uimarantoihin. Kaupunkitekniikan ylläpitämät lähijääkentät ovat usein leikkialueiden yhteydessä olevia pieniä ja aidattuja kenttiä. Esityksen mukaan lähijääkenttien jäädytyksestä luovutaan ja uimarantojen palveluita supistetaan. Kaupunkilaisten käyttöön jäävät liikuntapalvelujen ylläpitämät jääkentät ja uimarannat.

Lisäksi esitetään, että kaupunki luopuu Pikku-Vesijärven vesiurkujen ylläpidosta toistaiseksi, koska urkujen tekniikka on vanhentunut, ja tekee suunnitelman niiden uusimisesta. Matonpesupaikat esitetään keskitettäviksi Suppalaan ja Merrasjärvelle. Leikkialueiden osalta käynnistetään palveluverkkosuunnitelman päivitystyö, jonka tavoitteena on tiivistää leikkialueverkostoa ja luoda raamit uusien leikkipaikkojen perustamiselle.

Laatutason ja palveluverkon supistuksilla tavoitellaan noin 400 000–600 000 euron vuosittaista säästöä.

Kilpailutuksilla saavutettavat säästöt on suurimmilta osin lunastettu. Kustannusten yleinen nousu ja kunnossapidettävien alueiden laajentuminen ovat nostaneet urakoiden sopimushintoja. Nyt kustannuksia voidaan laskea muuttamalla sopimusten sisältöä, laskemalla kunnossapidon tuotteiden laatutasoa sekä kaventamalla palveluverkkoa.

Kaupunkiympäristölautakunnan esityslista 17. syyskuuta

Aihealueet