Seuraavaksi terveysvalvonta ja työterveys arvioivat terveyshaitan esiintyvyyttä ja terveydellistä merkittävyyttä. Tämän jälkeen vuorossa on jatkotoimien määritys.
Tilat ovat toistaiseksi normaalisti käytettävissä.
Kirkonkylän koulun kuntotutkimuksen tavoitteena oli selvittää koulurakennuksen kokonaiskunto, korjaustarve sekä terveellisyyteen vaikuttavat tekijät. Tutkimustuloksiin perustuen ja Työterveyslaitoksen ohjeistuksen mukaisesti rakennusterveysasiantuntija laati altistumisolosuhdearvion.
Rakennuksessa esiintyy useita rakennusajankohdalle tyypillisiä kosteusteknisesti riskialttiita rakenneratkaisuja, joihin liittyvät riskit ovat realisoituneet ja rakenteisiin on muodostunut vaurioita. Kosteus- ja mikrobivaurioita esiintyy alapohja-, ulkoseinä- ja yläpohjarakenteissa sekä maanvastaisissa seinärakenteissa.
Rakenteet ovat rakennusajankohdalle tyypillisesti epätiiviitä, ja vaurioituneista rakenteista ohjautuu ilmavuotoja rakennuksen sisäilmaan. Rakennevaurioiden lisäksi rakennuksen sisäilmassa todettiin toimenpiderajan ylittävä määrä mineraalikuituja ja osassa tiloja liiallista alipaineisuutta sekä ilmanvaihdon riittämättömyyttä. Nämä kaikki tekijät heikentävät sisäilman laatua.
Rakennuksen laajennusosassa sekä alkuperäisosan kellari- ja pohjakerroksessa on tavanomaisesta poikkeava altistumisolosuhde luokaltaan todennäköinen. Alkuperäisosan 1. kerroksessa altistumisolosuhde on mahdollinen. Altistumisolosuhdearviointi kuvaa, kuinka todennäköisesti alueella esiintyy tavanomaisesta poikkeavaa haitallista altistumisolosuhdetta.
Tutkimustulosten käsittelyn eteneminen ja keskustelutilaisuus palveluverkosta torstaina 20.2.2025
Mahdollisista sisäilmaoireista tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon: työntekijät työterveyshoitajaan ja oppilaat kouluterveydenhoitajaan.
Tuloksista ja etenemisestä on keskusteltu koulun sisäilmatyöryhmän ja sivistyslautakunnan kanssa sekä tiedotettu henkilöstöä ja huoltajia.
Seuraavaksi terveysvalvonta ja työterveys arvioivat terveyshaitan esiintyvyyttä ja terveydellistä merkittävyyttä. Tämän jälkeen kiinteistön omistaja, Lahden Tilakeskus käy vuoropuhelun terveysvalvonnan kanssa ja määrittää tarvittavien jatkotoimien sisältöä ja kiireellisyyttä. Jatkotoimien määrityksestä tiedotetaan myöhemmin kevään kuluessa. Asiassa menetellään kaupungin sisäilmatoimintamallin mukaisesti.
Yhteistyössä koulun vanhempaintoimikunnan kanssa järjestetään henkilöstölle, huoltajille ja kaikille kiinnostuneille avoin keskustelutilaisuus. Tilaisuus on torstaina 20.2.2025 klo 17.30 Kirkonkylän koululla. Vanhempaintoimikunnan aiemmin ilmoittama tilaisuus siirtyy näin viikolla eteenpäin.
Tilaisuudessa keskustellaan Kirkonkylän peruskoulun toiminnan jatkosta osana lasten ja nuorten palveluverkon jatkuvaa kokonaistarkastelua sekä talouden tasapainottamista. Nastolan alueen oppilasennuste on laskeva. Perusopetuksen lähtökohtana on huolehtia opetuksen laadusta ja oppimisen edellytyksistä. Tilaisuudessa esitellään myös kuntotutkimustulokset.
Taustaa
Kirkonkylän koulu on rakennettu vuonna 1956 ja laajennettu vuonna 1968. Rakennukseen on vuosien saatossa tehty erilaisia korjauksia, joista merkittävimpänä vuoden 1999 perusparannus.
Vuoden 2016 kuntotutkimuksen jälkeen rakennukseen on tehty käyttöä turvaavia toimenpiteitä, muun muassa tiivistyskorjauksia sekä säädettiin rakennuksen ilmanvaihtojärjestelmää. Vuosina 2021–2022 Kirkonkylän koulurakennuksen radonseurantamittauksissa havaittuja radonpitoisuusylityksiä alennettiin tavanomaiselle tasolleen radonimurijärjestelmällä.
Kirkonkylän peruskoulu on 1.–6. luokkien alakoulu. Oppilaita on vajaa 200 ja henkilöstöä 22. Koulun tiloissa työskentelee myös alueellinen pienryhmä ja maahanmuuttajien valmistavan opetuksen ryhmiä.
Lisätietoa
Lahden kaupunki
Lahden Tilakeskus, Jussi Hietala, sisäilma-asiantuntija, 044 482 6222
Kaupungin sisäilmatoimintamalli, lahti.fi: PowerPoint-esitys
Sivistyksen palvelualue, perusopetuspalvelut
opetus- ja kasvatusjohtaja Virve Jämsén, 044 716 1328
palvelupäällikkö Matti Saarela, 044 416 3336