Hyppää sisältöön

Koronapandemialla mittavat vaikutukset Lahden tapahtumatoimintaan

Puolet suunnitelluista tapahtumista on kuitenkin voitu toteuttaa turvallisuusohjeet huomioiden, verkkotapahtumana tai siirtämällä tapahtumaa.

Koronan vaikutuksista huolimatta 52 tapahtumaa toteutui erilaisin poikkeusjärjestelyin. Luvussa ei ole mukana liigaotteluita, kokouksia, teatteriesityksiä tai näyttelyitä. Red Bull 400 -kilpailu siirtyi keväältä syksyyn. Motonet GP -kilpailuissa noudatettiin tiukkoja yleisörajoituksia. Tällä viikolla käynnistyvä Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali sekä useita muita tapahtumia järjestettiin rajoitetun yleisömäärän turvin.

Yhtään kansainvälistä tapahtumaa ei Lahdessa pystytty järjestämään. Peruuntuneita tapahtumia oli kaiken kaikkiaan 50, esimerkiksi Ironman 70.3.-kilpailu sekä kaikki suuret messutapahtumat.

Osa tapahtumista kokeili uusia toteutusmuotoja. Lahden Kansainvälinen Urkuviikko ja Lastensuojelupäivät toteutettiin verkkotapahtumina. Torisport-tapahtuma järjestetään mahdollisuuksien mukaan koulukiertueena talven aikana.

Monimuotoiset vaikutukset tapahtuma-alalle

Tapahtumien peruuntumisen myötä Lahden alue menetti tapahtumatuottoja, näkyvyyttä, yhteisöllisyyttä ja työpaikkoja. Tapahtumien peruuntuminen voi johtaa myös osaamisen hiipumiseen, kun toimijat vaihtavat alaa. Tapahtumat ovat merkittävä voimavara Lahdelle, sillä ne ovat matkailun suurin vetovoimatekijä. Lisäksi tapahtumilla luodaan kaupunkikuvaa ja imagoa.

Tapahtumateollisuus ry:n kesäkuussa teettämän koko Suomea koskevan tutkimuksen mukaan 92 prosenttia tapahtumateollisuuden toimijoista on menettänyt maalis-toukokuun aikana 79 prosenttia liikevaihdostaan ja kesä-elokuun aikana 77 prosenttia liikevaihdostaan verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan. Tulonmenetykset koko toimialalle voivat olla tänä vuonna jopa 1,5 miljardia euroa. Koronatilanteen vuoksi lomautettuna on ollut noin 9000 tapahtuma-alan työntekijää.

Suomen tunnettuutta suurtapahtumien järjestäjänä vahvistetaan kuntien yhteistyön avulla

Lahden kaupunki on mukana viiden kaupungin yhteishankkeessa, jonka tarkoituksena on kasvattaa Suomen kilpailukykyä, tunnettuutta ja vetovoimaa yhtenä maailman johtavista urheilu- ja liikuntatapahtumien järjestäjämaista. Lahden lisäksi mukana ovat Helsinki, Jyväskylä, Tampere ja Turku. Kaupunkiverkoston tavoitteena on yhdistää kaupunkien erilaista asiantuntijuutta ja edistää Suomen imagoa kansainvälisten urheilun suurtapahtumien järjestäjänä. Kaupunkien lisäksi hankkeessa ovat mukana Suomen urheiluopistosäätiö, urheiluopistot, kansalliset lajiliitot sekä Suomen Olympiakomitea ja Paralympiakomitea. Kyseessä on kaksivuotinen hanke, joka ulottuu Pekingin talviolympialaisiin 2022 ja paralympialaisiin saakka.

Lisätietoja

Aihealueet