Hyppää sisältöön

Kulttuuri- ja taidealojen yleisötyön ammattilaiset kokoontuvat Lahdessa 

Kulttuuri- ja taidealojen yleisötyön ammattilaiset kokoontuvat Lahteen kaksipäiväiseen valtakunnalliseen seminaariin. Tapaamisen tarkoituksena on tutustua ajankohtaisiin alan ilmiöihin.  Seminaarissa jaetaan vuoden 2023 yleisötyöteko -tunnustus sekä -kunniamaininta.

Neljäs valtakunnallinen Yhteiset yleisöt -seminaari järjestetään Lahdessa 25.-26.11.2024 Sibeliustalossa ja Lahden kaupunginteatterissa. Osallistujia on eri puolilta Suomea kaikkiaan 60. Osallistujat ovat yleisötyöntekijöitä, jotka työskentelevät valtion tai kunnan ylläpitämissä kulttuurilaitoksissa tai vapaan kentän toimijoita. Seminaarin järjestävät Lahden museot, Lahden kaupunginteatteri ja Sinfonia Lahti. 

Seminaarissa jaetaan vuoden 2023 yleisötyöteko -tunnustus sekä -kunniamaininta. Tunnustukset myöntää Horisontti-työryhmä, jossa on Kulttuuri- ja taidealan yleisötyötahojen, Museopedagogisen yhdistys Pedaali ry:n, esittävän taiteen Yleisötyökillan ja Suomen sinfoniaorkesterit ry:n edustus.   

Vuotuisen seminaarin aiheena ovat yleisötyön ajankohtaiset ilmiöt sekä järjestäjäkaupungin yleisötyön hankkeita. Aikaisemmin seminaari on järjestetty Helsingissä, Tampereella ja Turussa.  

Esittelyssä lahtelaisia kulttuuri- ja taidealojen yleisötyön ilmiöitä 

Lahden museoista hyvinvoinnin ja osallisuuden intendentti Anna Jantunen kertoo, että kaksipäiväisen seminaarin aikana kuullaan muun muassa yleisösuhteen rakentamisesta ja kohdentamisesta eri asiakasryhmille aina lapsista ikäihmisiin, luovasta musiikkikasvatuksesta ja osallistamisesta. Jantunen vastaa seminaarijärjestelyistä yhdessä kulttuurilaitosten yleisötyöntekijöiden kanssa ja vetää keskustelua osallisuutta käsittelevässä osuudessa. 

– Yleisötyö on merkityksellinen osa Lahden kulttuurilaitosten toimintaa. On hienoa, että meillä on tilaisuus esitellä monipuolista ja uusia muotoja luovaa yleisötyötämme. Tapahtuma on eri kulttuurilaitosten yleisötyön ammattilaisten ainoa yhteinen kohtaamispaikka ja tarjoaa loistavan mahdollisuuden ajatustenvaihtoon.   

Sinfonia Lahden pasunisti, tutkija FT Vesa Lehtinen kertoo orkkanisoimisesta eli orkesterin työskentelytapojen soveltamisesta muihin intensiivistä ryhmätyötä tekeviin organisaatioihin. Viulisti Lotta Svartström ja sellisti Ilkka Uurtimo kertovat Hei, me sävelletään! -luovasta musiikkikasvatuksesta, jossa lapset yhdessä orkesterin muusikoiden kanssa säveltävät pienen teoksen. Svartström ja Uurtimo ovat jo vuosien ajan työparina järjestäneet useita sävellystyöpajoja päiväkoti- ja koululaisryhmille.  

Teatterista tuulahduksen tuo Lahden kaupunginteatterin johtaja Lauri Maijala. Lisäksi draamapedagogi Anna-Riitta Partanen kertoo kaupunginteatterin ja Lahden perusopetuksen yhteistyöstä tunnetaitojen, elämysten ja kohtaamisten näyttämönä.  

Päivien aikana tutustutaan myös Theatrum Olgaan, joka on Suomen Diakoniaopiston Lahden kampuksen opiskelijateatteri. Lastenohjaajien, lähihoitajien sekä nuoriso- ja yhteisöohjaajien opintoihin kuuluu jopa 500 tuntia opintoja monitaiteissa. Olga on yhteisöoppimo jossa erilaiset tekijät, kokijat ja yhteistyökumppanit kohtaavat.  

Lahden museoiden asiantuntijat esittelevät, miten osallisuus toteutuu Hiihtomuseon, Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan sekä Historiallisen museon yleisötyössä. 

Myös seminaarin vuorovaikutteisissa Erätauko-keskusteluissa aiheena on osallisuus, yleisö toiminnan kohteena vai aktiivisina toimijoina. Dialogissa tavoitteena ei ole yksimielisyys tai ratkaisukeskeisyys, vaan ymmärryksen syventäminen käsillä olevasta aiheesta ja osallistujien näkökulmista.   Parhaimmillaan dialogissa syntyy ennalta-arvaamattomia oivalluksia ja uutta ajattelua. Keskustelua ohjaavat Lahden kaupungin erätaukofasilitaattorit. 

Lisätiedot 

Lahden museot
Anna Jantunen, hyvinvoinnin ja osallisuuden intendentti, 050 398 5496

Seminaariohjelma

 

Aihealueet