Lähestymme vuotta 2025 valtavan työllisyysmurroksen äärellä, kun TE-toimistot lakkautetaan ja työllisyydenhoito siirtyy kokonaisuudessaan kunnille. Lahdesta tulee 1.1.2025 oma työllisyysalue ja uusi työvoimaviranomainen.
Päävastuu nuorista, vieraskielisistä ja pitkäaikaistyöttömistä
Eduskunta hyväksyi lain työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta 15.12.2020. Kokeiluissa kokeilukunnat ovat vastanneet osin alueensa työ- ja elinkeinopalveluiden (TE-palvelut) tarjoamisesta. Lahden seudun kuntakokeilu haki ja pääsi mukaan kokeiluun viiden kunnan muodostamana kokeilualueena. Mukana olivat Lahti, Asikkala, Hollola, Kärkölä ja Orimattila.
Kokeilumme alkoi 1.3.2021 ja päättyy 31.12.2024. Kokeilun asiakkaita olivat kaikki työttömänä tai työvoimapalveluissa olevat alle 30-vuotiaat, kaikki vieraskieliset ja henkilöt, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan.
Alkumetrien yllätyksiä ja erilaisia lähtökohtia
Kohtasimme alussa monenlaisia ulkoa tulevia haasteita. Kuntakokeilu käynnistyi keskellä koronapandemiaa keväällä 2021. Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa aiheutti vaikutuksia työvoiman kysyntään ja tarjontaan vuonna 2022. Samana keväänä tehtäväkuormaa lisäsi voimaan astunut pohjoismainen työvoimapalvelumalli. Kokeilun aikana myös soteuudistus muutti palvelurakenteita ja vaikutti monialaisten palvelujen kehittämiseen. Lopussa jarruna oli 2024 taloudellinen taantuma.
Kokeilun sisäinen toiminnan käynnistäminen rekrytointeineen oli myös iso ponnistus. Erilaisten toimintakulttuurien yhteensovittaminen oli vaativa prosessi. Kuntakokeilun kumppanit toimivat keskenään hyvin erilaisista työllisyyden lähtötilanteista. Lahdessa saattoi olla saman verran asiakkaita yhdellä omavalmentajalla, kuin oli kokeilun pienimmällä kunnalla työttömiä yhteensä. Lahden työllisyyspalveluiden henkilöstömäärä nousi vuonna 2021 muutamasta yli seitsemäänkymmeneen.
Haasteista huolimatta kokeilussa oli vahva yhteen hiileen puhaltamisen henki. Kuntakokeiluvuosien aikana aloimme saavuttaa isoja onnistumisia erityisesti nuoriso- ja pitkäaikaistyöttömyydessä.
Omavalmentajamalli kokeilun timanttina
Omavalmentajamalli on osoittautunut timanttiseksi ratkaisuksi Lahden seudun kuntakokeilussa. Malli mahdollisti pienemmät asiakasmäärät yhtä valmentajaa kohden kuin TE-toimistossa. Omavalmennusmalli perustui asiakkaan tilanteen aiempaa perusteellisempaan tuntemukseen. Malli tarjosi työttömälle työnhakijalle henkilökohtaisen ohjaussuhteen omavalmentajaan.
Pohjoismaisen työvoimapalvelumallin mukaisesti omavalmentajan tehtävä oli tukea asiakkaan omaa aktiivisuutta ja seurata suunnitelmaan sitoutumista. Asiakkaiden kohtaaminen tapahtui ennakkoluulottomasti ja kokonaisvaltaisesti. Osatyökykyisten kohdalla huomio kohdistettiin vajaavaisuuden sijaan voimavaroihin. Osalle asiakkaista riitti omatoiminen työnhaku, jota vauhditettiin nostamalla työllistymissuunnitelmassa yksilölliset tavoitteet ja osaaminen esille.
– Henkilöstö on ollut sitoutunutta ja vaihtuvuus pientä, iloitsee Lahden elinvoima- ja työllisyyspalveluiden kehityspäällikkö Maijastina Setälä.
Ulkoista hankerahoitusta yli kolme miljoonaa euroa
Päijät-Hämeessä on ollut jo vuosia vaikea pitkäaikais- ja rakennetyöttömyys. Tämän seurauksena pitkäaikaistyöttömyys on ollut etenkin Lahdelle kallis menoerä. Lahdessa kuntakokeiluun siirtyneillä asiakkailla oli paljon työttömyyttä pitkittäviä työkyvyn haasteita. Lahden kaupunki lähti ratkomaan rohkeilla hankeavauksilla vaikeimmin työllistyvien asiakasryhmien työttömyyttä.
Vieraskielisten ja osatyökykyisten työllistämiseen saatiin vuosina 2021 – 2024 ulkoista EU-hankerahoitusta yhteensä peräti noin kolme miljoonaa euroa.
Työllisyydenhoidon avaimet palaavat kuntaan 60 vuoden jälkeen
Kuntakokeiluajasta on ollut hyötyä TE25-uudistuksen valmistelussa ja osa uudistukseen liittyvistä haasteista on ratkaistu jo kuntakokeilun aikana. Tulevaisuudessa esimerkiksi työnantajayhteistyön vahvistaminen tulee olemaan uudistuksen keskeisimpiä tehtäviä ja tähän tulee panostaa.
– TE25 -uudistuksen yhteydessä työnvälitys palaa kuntien tehtäväksi yli 60 vuoden jälkeen. Työvoimapalvelut on nimetty matkan varrella moneen kertaan uusiksi. Siitä huolimatta ydintehtävä on pysynyt samana: löytää työnantajille työvoimaa ja työtä hakeville avoimia työpaikkoja, Kuntakokeilun henkeen kuului kokeilukulttuuri ja se toivottavasti jatkuu edelleen. Toki virheitäkin tehtiin, mutta niistä myös opittiin. Kuntakokeilun ja TE-toimiston toiminnasta tunnistetaan parhaat käytännöt kaikkia lahtelaisia asiakkaitamme varten”, kiteyttää työllisyyspalvelujohtaja Taisto Tuominen.
Lahden seudun kuntakokeilusta on valmistunut loppuraportti, jossa on esitelty keskeiset löydökset ja tulokset. Raportin pääpaino on Lahdessa, mutta mukana on myös pienempien kuntien esimerkkejä.
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilun loppuraportti 2024-
Taisto Tuominen
Työllisyyspalvelujohtaja
-
Maijastina Setälä
Kehityspäällikkö