![](https://www.lahti.fi/uploads/2025/02/94c698d0-terveysmetsa-21-1024x683.jpg)
Esittelemme lahtelaisia kestäviä liikkujia osana Kestävän liikkumisen teemavuotta. Sarja tutustuttaa erilaisiin ja eri elämäntilanteissa oleviin ihmisiin, jotka ovat kukin löytäneet itselleen sopivia kestävän liikkumisen tapoja.
Harmaalan perheen polkupyörät ovat kovalla käytöllä arkimatkoilla. Kaisla kertoo, että kaikki menot hoituvat mainiosti ilman omaa autoa. Satunnaisempiin menoihin kuitenkin hyödynnetään joskus joko laina- tai yhteiskäyttöautoa. Esimerkiksi metsäretkiä varten on lainattu autoa.
Kotoa Anttilanmäeltä on lyhyt matka keskustaan ja joukkoliikenneyhteyksien äärelle, mikä on ollut yksi tärkeä syy nykyisen asuinpaikan valintaan. Kauempana olleet asuntovaihtoehdot he sanovat sivuuttaneensa. Autoriippuvuus ja sen mukanaan tuomat säännölliset kulut eivät pariskuntaa houkuttele.
Työmatkat Ahtialaan Kaisla pyöräilee tuoreella sähköpyörällään, jonka mittariin hän laskeskelee tulevan noin 3000 kilometriä vuoden mittaan. Kuormapyörä heillä on ollut suunnilleen kaksi ja puoli vuotta, jonka aikana matkoja on kertynyt suunnilleen viiden tuhannen kilometrin verran. Juha toteaa, että sää ei ole ongelma kulkemiselle. Laskettelulasit lumituiskussa auttavat, eikä pyöräillessä tarvitse itkeä. Voiko jopa ehkä iloita? Ainakin pieni Taito-poika vahvistaa, että isän kyydissä kuormapyörän kuomun alla on mukavaa.
Joustavasti ja tarpeen mukaan käytetty yhteiskäyttöautoa kustantaa Harmaaloille vuodessa arvion mukaan “jonkun satasen”, mikä on auton hankkimisen, omistamisen ja huollattamisen kuluihin verrattuna huomattavan edullista. Yhteiskäyttöautoa varten heillä on oma turvaistuin lapselleen Taitolle. Turvallisuudestakaan ei siis tarvitse tinkiä.
Pitkillä matkoilla he käyttävät mieluusti junaa, ja esimerkiksi Juhan äidin luo Kirkkonummelle matka kulkee raiteita pitkin. Myös pohjoiseen matkustettaessa juna on aina käytössä. Toiseen mummolaan kuljetaan LSL:n busseilla. Kyseinen matka voisi vanhempien mukaan olla pyöräiltävissäkin, mutta Taito tykkää bussimatkasta, joten matkan ilo hänelle mieluusti suodaan.
Entä onko Lahdessa turvallista säilyttää uudenkarheita sähköpyöriä? Kaisla kertoo, että kotona pyörät pääsevät sisätalliin eivätkä ole pihassa. Hän kertoo, että säilytti erään kerran matkakeskuksella kaksi kuukautta pyöräänsä, eikä kukaan ollut siihen kajonnut. Järkevästi lukitun pyörän katoamista he eivät tunnu pitävän kovinkaan suurena uhkana.
Lapsen kuljettamisen lisäksi kuormapyörä soveltuu mainiosti vaikkapa viikon ruokaostosten kuljettamiseen. Talvirenkailla ja sähköavustuksella varustettu pyörä kulkee kuulemma vakaasti pienestä lumesta ja liukkaudesta riippumatta. Omien fillareiden lisäksi pariskunta huristelee Mankeli-kaupunkipyörillä, joita he pitävät todella käteviä ja huolettomia. He ovat lunastaneet Mankeli-kauden jo kahtena vuonna. Ja niin tekevät taas ensi huhtikuussa.
Kestävän liikkumisen vuosi 2025![](https://www.lahti.fi/uploads/2025/02/72e93450-nayttokuva-43-1024x189.png)
-
Juuso Vähä-Piikkiö
Projektipäällikkö