Hyppää sisältöön

Kurkistus tulevaan monitoimitaloon Alasenjärven koulussa ja päiväkodissa 

Meillä Myllypohjan alueen monitoimitalon tulevilla pääkäyttäjillä, koulun ja päiväkodin henkilöstöllä on ollut kevään kuluessa tilaisuus kurkistaa tulevaan. Myös lasten ja oppilaiden kanssa olemme päässeet tutustumaan monitoimitalon suunnitteluvaiheen tilanteeseen.

Monitoimitalostamme tulee paras mahdollinen, kun teemme avoimesti, luottamuksella ja yhdessä toimien. Tämä on ollut koko tähänastisessa prosessissa kantavana ajatuksena niin suunnitteluun osallistujien, tilaajan kuin meidän käyttäjienkin mielessä päällimmäisenä. Olemme yhdessä pohtineet ja työstäneet tilojen ja pihojen toiminnallisuutta sekä tarkastelleet mallitiloja. 

Tiloihin on suunniteltu monipuolisesti eri toimintoja, opetussolut, kotipesät sekä muun muassa taito- ja taideainetiloja. Pääsuunnittelijoiden arkkitehtonisen esittelyn jälkeen pääsimme pohtimaan pienemmissä ryhmissä, millainen toiminta näissä tiloissa on mahdollista, kun ryhdymme arkea tekemään.   

Tulevat tilat kiinnostavat ja kannustavat yhteiseen pohdintaan ja tekemiseen 

Uudet toimintakäytänteet ja tilat luovat meille käyttäjille uusia mahdollisuuksia hyvälle ja iloiselle kasvulle ja oppimisella. Yhdessä me ryhdymme tekemään toimintakulttuuria, jonka peruspilareita ovat samoja kuin talosuunnittelussakin: monimuotoisuus, muunneltavuus, ryhmiteltävyys sekä yhteistoiminnallisuus. 

Tulevilla päiväkodin ja koulun käyttäjillä on ollut mahdollisuus ensi tuntuman saatuaan kysyä ja nostaa esiin huomiota. Arjessamme työskentelevät kasvatuksen ja opetuksen ammattilaiset ovat keskustelleet, kyselleet, pohtineet tilojen mahdollisuuksia.  

Päiväkodin ja koulun lasten ideoista ja toiveista alla kuvausta ja lopussa kuvien kertomaa.

Päiväkodin lasten unelmien pihalla on tuttuja ja villejä ehdotuksia 

Alasenjärven päiväkodin kaikki lapset ovat päässeet osallistumaan pihasuunnitteluun miettimällä unelmien pihaa. Alkukevään toteutuksia oli erilaisia: kirjallisia, piirrettyjä ja rakennettuja.   

Toiveissa tuli ilmi paljon tuttuja elementtejä, mutta myös yllättäviä ehdotuksia, kertoo Sonja Palomäki. Paljon ääniä keräsivät esimerkiksi tutut hiekkalaatikko, keinut, leikkimökki ja pallokenttä. Villimpinä ehdotuksina oli muun muassa poliisihelikopteri kiipeilyteline, lippu ja lipputanko, vaijeriliuku, nurmikko, skeittipuisto ja skeittiramppeja sekä linna vallihaudalla. Ehdotusten ääniharavia olivat trampoliini, skeittirampit, vaijeriliuku ja uima-allas.  

Oppilaat ihan pihalla 

Koulumme oppilaat pääsivät kertomaan toiveitaan tulevasta monitoimitalon pihasta. Oppilaat tutkivat yhdessä muutamia havainnekuvia ja sen jälkeen luokissa kirjattiin Padlet-seinälle heränneitä ajatuksia. Oppilaat tuottivat monenlaisia ideoista, joita pyritään toteuttamaan pihasuunnitelmassa.  

Ihan pihalla -koonnista otetut kuvat kertovat tarinaa, minkälainen on unelmien koulupiha, mitä välineitä ja paikkoja pihalle toivotaan, mitä kivaa puuhaa ja tekemistä pihalle toivotaan. 

Tästä on hienoa jatkaa.  

Reetta Ahokas, Tiina Lämsä, Sonja Palomäki ja Kaisa Tynkkynen

Ahokas on Alasenjärven koulun rehtori ja tulevan monitoimitalon käyttäjäryhmän puheenjohtaja, Lämsä on luokanopettaja. Sonja Palomäki on Alasenjärven päiväkodin varajohtaja, Tynkkynen päiväkodinjohtaja. 

Lasten toiveiden pihasta ja pihalla

Tutustu

Myllypohjan alueen monitoimitalo lahti.fi -verkkosivulla
Pohjoisen alueen asukasillan 23.5. esittelymateriaali, tallenne ja muistio – esittelyssä myös monitoimitalon tilannekatsaus
Myllypohjan alueen monitoimitalon kaavamuutosesitys kaupunginhallituksessa 3.6.2024

 Juttusarjassa seurataan Myllypohjan alueen monitoimitalon suunnittelua ja valmistumista, tutustutaan sitä rakentaviin ammattilaisiin ja tuleviin käyttäjiin.