Hyppää sisältöön

Lahdelle erityismaininta valtakunnallisessa Keskustateko-kilpailussa

Ars Pori -taidefestivaali valittiin vuoden 2023 valtakunnalliseksi Keskustateoksi. Lahes täydellinen kisakatsomo sai kilpailussa erityismaininnan.
Pelicansin finaalipelit sekä niitä seuranneet Euroviisut ja jääkiekon MM-kisat houkuttelivat Lahes täydelliseen kisakatsomoon kuukauden aikana kymmeniätuhansia kävijöitä.

Ars Pori -taidefestivaali on valittu keskustakehittäjien  ja Elävät Kaupunkikeskustat ry:n valtakunnallisen Keskustateko 2023 -kilpailun voittajaksi. Taidefestivaali palkittiin Porissa maanantaina 23.10.

– Tämä ”tyhjien tilojen taidefestivaali” on huikea. Tapahtuman Porin ytimeen toteuttivat laajat tahot kiinteistönomistajista erilaisiin kulttuuri- ja taideyhteisöihin, ja se liikutti yli 10 000 porilaista. Kaupunkilaiset kokevat tapahtuman nyt omakseen. Se on vaikuttava ja monistettava sekä erittäin ajankohtainen. Jo alkuideahan lähti elävöittämisestä, perustelee EKK:n kilpailuraadin puheenjohtaja Tero Lassila Ars Porin palkitsemista.

Voittaja valittiin 17 kaupungin ehdotuksen joukosta.

– Kilpailulla toivottiin löytyvän virkeitä käytäntöjä matalalla kynnyksellä. Neljättä kertaa järjestettävä kilpailu onnistui tavoitteissaan. Kaupunkien ja kaupunkikeskustayhdistysten on helppo ammentaa näistä ideoista omien keskustojensa kehittämiseen, kerrotaan EKK:n tiedotteessa.

Erityismaininnan saaneissa keskustateoissa keskeisenä tekijänä oli tori

Lahden osakilpailussa etsittiin keskustaan positiivisesti vaikuttaneita uusia ja innovatiivisia asioita, jotka ovat toteutuneet menneen vuoden aikana. Lahden Keskustateko voittaja Lahes täydellinen kisakatsomo sai valtakunnallisessa kilpailussa erityismaininnan. Muut maininnan saaneet olivat Kotka ja Turku.

– Tori on perinteisesti toiminut keskeisenä kohtaamispaikkana kaupungeissa. Se on paikka, jossa ihmiset voivat tavata toisiaan, vaihtaa kuulumisia ja järjestää tapaamisia. Torit luovat yhteisöllisyyttä ja vahvistavat kaupunkikulttuuria. Torit ovat olleet myös historiallisesti tärkeitä kaupankäynnin keskuksia, joten niillä on tärkeä rooli kaupunkikeskustoissa. Torit ovat tällä hetkellä myös monien kaupunkien, kuten Lahden, kehittämisen kohteena. Ja se nousee esiin vahvasti myös monissa asukaskyselyissä, toteaa Lahti Cityn toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen.

Erityismainnat

Kotkan Allsång på Sapokka -yhteislauluillat houkuttelivat viikoittain kaikenikäisiä, vauvasta vaariin. Tapahtumaan oli erittäin matala kynnys tulla, koska se sijaitsee torialueella, venesataman vieressä. Avoin tila houkutteli ohikävelijöitä laulamaan, koska he näkivät ja kuulivat tapahtuman. Ennen tyhjänä ollut torialue muuttui vetovoimaiseksi ruoka-, juoma- ja tapahtumapaikaksi, kertoo Kotkan Kauppatie ry:n toiminnanjohtaja Niina Härkönen.

Lahden Lahes täydellinen kisakatsomo oli osoitus yhteisöllisyyden voimasta. Keskustateon perusteluissa nousi vahvasti esiin keskustan ja torin elävöittämisen lisäksi yhteisöllisyys ja yhteinen ilo, joka koettiin tarpeelliseksi ja ikävien maailman tilanteiden ääreltä poisvieväksi. Torilla muutamassa päivässä toteutetussa Pelicansin kisakatsomossa nautittiin paikallisesta kiekkomenestyksestä, Euroviisu-huumasta ja jääkiekon MM-kisoista noin kuukauden ajan, ja se kokosi torille ja keskustaan yhteensä noin 30 000 kävijää, muistelee Wirtanen.

Turun uusi kauppatori toimii tapahtuma-alustana. Kauppatorin uudistus on ollut osa Turun kaupungin keskustan kehittämisen kärkihanketta. Kauppatoria ja keskustaa kehittämällä on haluttu parantaa ympärivuotista houkuttelevuutta, varmistaa saavutettavuus ja liikkumisen sujuvuus sekä edistää keskustan mahdollisuuksia toimia aktiivisena tapahtumapaikkana ja palvelukeskittymänä – niin turkulaisille kuin matkailijoillekin. Uuden kauppatorin avajaisia vietettiin syksyllä 2022, ja sen jälkeen siellä on järjestetty jo yli sata tapahtumaa, kertoo Turun ydinkeskustayhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Eronen.

Vuoden 2023 Keskustateot 17 kaupungissa

  • Heinola: Kammotusten karnevaali jänskättää tuomalla kaivattua yhteisöllisyyttä koko perheelle pimeään.
  • Helsinki: Downtown-hankkeella Helsingin ydinkeskustan eri toimijat tarttuivat yhdessä toimeen ja tekoihin.
  • Hämeenlinna: Kaisan Kukka on keskustan ytimessä 30 vuotta ilahduttanut mielikuvituksella ja luovuudella
  • Iisalmi: Maailman ensimmäisen kiireneutraalin kaupungin kaupoissa ja kuppiloissa joutilaisuus sallitaan.
  • Imatra: Tiina Karkas-Sundin toteuttama ”Kekkerit” installaatio Napinkulman purkutaidetalossa.
  • Joensuu: Yleisöäänestyksen ylivoimainen voittaja viherrakennuttaja Hannu T. Holopaiselle.
  • Kotka: Allsång på Sapokka yhteisöllisesti kesäkuusta elokuuhun kaiken ikäisille aina torstaisin kello 18–20.
  • Kouvola: Säällä kuin säällä asiakkaita loistavasti palveleva Cafe Sion on ihana niin pimeällä kuin helteellä.
  • Lahti: Täydellinen kisakatsomo ”popsahti” torille hyödyntäen lisäksi jääkiekon MM-kisoja ja euroviisuja.
  • Lappeenranta: LOAS-Teatterin uudisrakennus on opiskelijatalo (133 asuntoa) näyttävästi keskustassa.
  • Oulu: Dronekehitystyö kohti ympäristöystävällisempää arkea osana tulevaisuuden citylogistiikkaa Oulussa.
  • Pori: Ars Porin taidefestivaalin toteuttivat laajat tahot kiinteistönomistajista kulttuuri- ja taideyhteisöihin.
  • Rovaniemi: Vanhan torin punaisen rakennuksen uusi elämä Naava Cafe -monitoimikahvilana.
  • Savonlinna: S creatives Festival aloitti kesän tuoden 9 päivää upeasti esille erilaisia taidemuotoja.
  • Taidekaupunki Mänttä-Vilppula: innovatiivinen näyttelykonsepti myytävinä olevissa asuinkiinteistöissä.
  • Turku: Elegantisti uudistettua kauppatoria jalostettiin nyt myös monipuoliseksi tapahtuma-alustaksi.
  • Varkaus: Kukkapuoti Lily on the Greenin näyttävät somistukset mopoineen ja kukkakursseineen.

Lähde: Elävät kaupunkikeskustat ry

Lisätiedot

Pipsa Wirtanen
toiminnanjohtaja, Lahti City ry
pipsa.wirtanen@lahticity.fi
p. 040 532 1299

Lahti City ry (lahticity.fi)

Aihealueet