Lahden kaupungin ympäristöterveys toteutti loppuvuonna 2023 näytteenottoprojektin jäähdytetyn riisin mikrobiologien laadun selvittämiseksi. Näytteitä otettiin 18 tarjoilupaikassa Lahden alueella. Jäähdytetystä riisistä tutkittiin aerobiset mikrobit, enterobakteerit ja Bacillus cereus. Mikrobien esiintyminen ja mikrobimäärät kertovat riisin mikrobiologisesta laadusta.
Näytteenottoprojektin tulokset
Riisinäytteiden mikrobiologinen laatu todettiin pääosin hyväksi. Omavalvonnassa todettiin kuitenkin yleisesti puutteita jäähdyttämisen varmistamisessa. Keitetyn riisin jäähdytyksen onnistumista ei varmennettu lämpötilamittauksilla, minkä vuoksi tarkastustulokset jakautuivat Oiva-arviointeina seuraavasti: oivallista (28 %), hyvä (33 %) ja korjattavaa (39 %).
Valvontaprojektin perusteella toimijat tarvitsevat jatkossakin opastusta ja neuvontaa lämpötilanhallinnasta sekä omavalvontakirjauksista. Jäädytyksen onnistumista seurattiin säännöllisesti vain kolmasosassa tarjoilupaikkoja. Hyviä mikrobiologisia tuloksia edistivät riisin helppo jäähdytettävyys ja jäähdytettävän riisin vähäinen määrä.
Hyvällä valvonnalla ja ohjauksella vahvistetaan toimijan osaamista, parannetaan elintarviketurvallisuutta ja ennaltaehkäistään ruokamyrkytyksiä.
Lisätietoja
-
Sari Johnsson
Terveydensuojeluinsinööri
-
Essi Lääkkö
Kaupungineläinlääkäri