Hyppää sisältöön

Lahden kaupungin rakennusjärjestys hyväksymiskierrokselle

Rakennus- ja ympäristölupalautakunta päättää kokouksessaan 3. syyskuuta rakennusjärjestyksen lähettämisestä hyväksymiskierrokselle. Lautakunta merkitsee myös tiedoksi pohjaveden riskienhallintaa koskevan selvityksen.

Rakennusjärjestysehdotus on ollut nähtävänä Lahden kaupungin verkkosivuilla ja Lahti-Pisteessä 17.5.–20.6.2024. Päätöksenteossa edetään syksyn aikana seuraavasti:

  1. Rakennus- ja ympäristölupalautakunta 3.9.
  2. Kaupunginhallitus syyskuussa
  3. Kaupunginvaltuusto lokakuussa
  4. Voimaantulokuulutus marraskuun lopussa
  5. Rakennusjärjestys astuu voimaan 1.1.2025

Uudistamisen yhteydessä otetaan huomioon rakentamislain mahdollistamat muutokset rakentamisen luvituksen sujuvoittamiseksi. Laki astuu voimaan ensi vuoden alusta.

Rakentamislaissa toimenpidelupa poistuu ja rakennusvalvonnan lupatarpeesta vapautetaan aiempaa enemmän kohteita, mikä keventää lupaprosessia. Rakentamislain mukaan rakentamisluvasta vapautetaan muun muassa alle 30 neliömetrin kokoiset muut kuin asumisrakennukset ja alle 50 neliömetrin kokoiset katokset. Nämä toimenpiteet edellyttävät kuitenkin poikkeamisluvan, mikäli ne eivät sijoitu rakennusalalle tai kiinteistön rakennusoikeus ylittyy.

Lahden kaupungin rakennusjärjestysehdotuksessa rakentamisluvasta on lisäksi vapautettu muun muassa alle puolen metrin korkuisen terassin rakentaminen pihalle, talon maalaustyöt, parvekkeen lasittaminen, sähköauton latauspisteen rakentaminen sekä paljut ja uima-altaat. Sisätiloissa voi muun muassa purkaa kevyitä väliseiniä, parantaa energiatehokkuutta ja tehdä pieniä sisäisiä muutoksia ilman rakentamislupaa.

Rakennusjärjestyksen uudistaminen tuo muutoksia myös maisematyölupiin ja purkamislupiin.

Vastaus pohjaveden suojelua koskevaan huoleen

Lahden kumppanuuspöydät ovat esittäneet rakennus- ja ympäristölupalautakunnalle huolensa Lahden pohjaveden pilaantumisvaarasta. Lautakunta merkitsee tiedoksi rakennus- ja ympäristövalvonnan valmisteleman pohjaveden riskienhallintaa koskevan selvityksen.

Esityslista Dynasty-palvelussa