Hyppää sisältöön

Lahden kumppanuuspöytien toimintaan esitetään muutoksia – esityksellä haetaan tasavertaisuutta, monipuolisuutta ja aktiivisuutta 

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta hyväksyi muutokset keskustan kumppanuuspöydän alueeseen, jäsenmääriin ja luottamushenkilöpaikkoihin kokouksessaan 11. syyskuuta. Muutos etenee kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Kumppanuuspöytien toimintarakenteeseen seuraavalle toimintakaudelle 2025–2027 esitetään muutoksia, jotka liittyvät aluejakoon, jäsenistöön ja luottamushenkilöpaikkoihin. Muutosesitykset perustuvat toimijoiden kokemukseen ja asukaspalautteisiin.  

Aluejaon osalta esitetään, että Keskusta-alueeseen liitetään Teivaan satama-alue ja Ankkurin alue, joka rajautuu Niemenkatuun, Lahdenkatuun ja Saimaankatuun sekä pohjoispuolella Ruoriniemenkatuun. 

Kumppanuuspöydät ovat toimineet tähän asti eli toiminnan käynnistyttyä syksyllä 2021 sivistyksen palvelualueita mukaillen. Muutosesityksen perusteluina on molempien alueiden ja ydinkeskustan kulkuyhteys sekä palveluiden ja toiminnan tuottaminen osana keskustan toimintaa. 

Varajäsenjärjestelmään esitetään, että nykyisten 15 varsinaisen ja 15 varajäsenen tilalle valitaan 20 varsinaista jäsentä avoimella hakumenettelyllä. Muutoksella halutaan saada monipuolinen, aktiivinen jäsenistö ja purkaa poliittiseen päätöksentekoon kuuluvaa varajäsenjärjestelmää. Lähidemokratiassa kaikki edustavat tasavertaisesti eri asuinalueita ja toimijoita. 

Lisäksi kaupunginvaltuustolle esitetään, että kaupungin luottamushenkilöille ei ole niin sanottuja kahden henkilön määräpaikkoja. Luottamushenkilöt voivat edelleen hakea jäsenyyttä asuinalueensa toimikunnasta, sillä vuoropuhelua päättäjien kanssa pidetään tärkeänä ja arvokkaana. 

Kumppanuuspöytien toimintaa arvioitiin

Kaupunki arvioi kumppanuuspöytien toimintaa ja toiminnan rakenteita kevään aikana. Arvioinnissa nousi esille yhteistyön merkitys kaupungin kehittämiseksi niin alueellisesti kuin kaupunkiorganisaation kanssa sekä paikallistiedon saaminen suunnittelun tueksi. Toiminta on tuonut toivottua aktiivisuutta, tapahtumia ja yhteisöllisyyttä alueille. 

Kumppanuuspöytien toiminnan tarkoituksena on kehittää tiiviissä yhteistyössä alueen yhteisöjen, kuntalaisten ja kaupunkiorganisaation kanssa Lahtea sekä lisätä asukkaiden hyvinvointia ja alueiden elinvoimaa.  

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa osaltaan kokouksessaan 23.9. ja kaupunginvaltuusto päättää asiasta kokouksessaan 7.10.

Lisätietoa kumppanuuspöydistä: www.lahti.fi/kumppanuuspoydat