Hyppää sisältöön

Lahden sivistyspalveluissa jatketaan talouden tasapainottamista 2025

Sivistyspalvelujen talousarvioon 2025 ja taloussuunnitelmaan 2025–2027 sisältyy uusia talouden tasapainottamisen tavoitteita, joilla tähdätään tulojen lisäämiseen, menojen pienentämiseen ja rakenteellisiin uudistuksiin. Esityksistä päätetään sivistyslautakunnan ja hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan kokouksissa.

Esitys talousarviosta 2025 ja taloussuunnitelmasta 20252027 sisältää talouden tasapainottamisen tavoitteita sivistyksen palvelualueelle vuonna 2025 yhteensä 0,8 milj. euroa sekä 2,5 milj. euroa niin vuonna 2026 kuin 2027.

Talousarvio ja -suunnitelma perustuvat kaupungin strategiaan. Talousarvio sisältää uusia talouden tasapainottamisen tavoitteita. Kaupunginvaltuusto päättää strategian kärkihankkeista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä osana talousarviota. Tämän jälkeen lautakunnat ja jaostot päättävät tarkemmista toimenpiteistä osana käyttösuunnitelmia.

Pitkäjänteistä kehittämistä jatketaan

Sivistysjohtaja Tiina Granqvist kertoo, että sivistyksen ensi vuoden toiminnassa selvitään kohtuullisin säästöin, ja samalla pitkäjänteistä kehittämistä ja tehostamista jatketaan taloussuunnitelmavuosille 202627.
– Pitkin vuotta valmistellaan päätettäväksi uusia tasapainottamistoimenpiteitä. Osa ensi vuoden 2025 säästövaateista on viety käytäntöön jo kuluvan vuoden 2024 aikana, esimerkiksi avoimen varhaiskasvatuksen toimintamallin sekä ilta- ja vuorohoitojärjestelyjen muutos.

Granqvist painottaa, että säästöjenkin keskellä katse on kehittämisessä.
– Lähtökohtana on hyvinvointisuunnitelman mukaisesti edelleen huolehtia kaupunkilaisten, erityisesti lasten ja nuorten hyvinvoinnista

Säästöpaineita aiheutuu muun muassa yleiskorotuksista, kuten sisäisten vuokaramenojen, henkilöstö-, ateria-, siivous-, talous- ja ICT-kulujen noususta.

Sivistyspalvelujen talouden tasapainottamisen keinot

– Sivistyspalvelujen tärkein ja tehokkain tasapainotuskeino on palveluverkko. Muina keinoina on palveluvalikoiman ja palvelujen laadun tarkastelu, seura- ja järjestötoiminnan tuen tarkastelu sekä investoinneista luopuminen tai niiden siirtäminen, Granqvist jatkaa.

Vuonna 2021 hyväksyttyä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja nuorisopalvelujen palveluverkkosuunnitelmaa tarkastellaan vuosittain muun muassa väestöennusteen pohjalta. Kirjastoverkon tarkastelussa esitetään tilaratkaisujen myötä joko Kärpäsen, Launeen tai Mukkulan kirjaston lakkauttamista vuoteen 2027 mennessä. Parhaillaan asukaskuulemiset ovat meneillään. Liikuntapaikkaverkon tarkastelussa hyödynnetään juuri hyväksyttyä liikuntapaikkasuunnitelmaa. Palveluverkkoesityksiä valmistellaan alueellisina ratkaisuina.

Sivistyspalvelujen laatutarkastelulla tarkoitetaan esimerkiksi opetuksen määrää ja ryhmäkoon mitoituksia, valinnaisia aineita ja painotettua opetusta tai liikuntapaikkojen ylläpidon laatua tai kulttuurilaitosten aukioloaikoja, esitysten ja näyttelyjen tasoa. Palveluvalikoiman osalta tarkastellaan ei-lakisääteisiä palveluja.

Lahden Tilakeskuksen investointiohjelman muutosten myötä osa investoinneista siirretään, kuten esimerkiksi pääkirjaston ja teatteritalon peruskorjaus sekä Mukkulan monitoimitalo.

– Mittavat koulurakennusten ja päiväkotien investointitarpeet ovat loppusuoralla. Uudisrakentamisen ja uusien tilojen, muun muassa Myllypohjan alueen monitoimitalon myötä tilavuokrat nousevat, mutta samalla tilankäyttö tehostuu, Granqvist jatkaa.
– Liikuntapaikkarakentamisen osalta Patomäen kenttä saadaan pian täysimittaisena käyttöön, kun vastaavasti Radiomäen kenttä menee remonttiin. Vuoden 2026 talousarvioon ruvetaan edistämään vesiliikuntakeskuksen alustavaa hankesuunnitelma.

Talousarvioaikataulu ja eteneminen

Kaupungin vuoden 2025 talousarvion laatiminen etenee vaiheittain. Lautakunnat ja jaostot ovat tarkastelleet vastuualueidensa talousarvioita elo-syyskuussa. Sivistyslautakunnassa talousarvioesitys on 10.9.2024 ja hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnassa 11.9.2024.

Kaupunginjohtaja julkaisee talousarvioesityksensä 11.10.2024 ja kaupunginhallitus käsittelee esitystä 4.– 5.11.2024. Kaupunginvaltuusto vahvistaa kaupungin vuoden 2025 veroprosentit 11.11.2024 ja päättää talousarviosta ja taloussuunnitelmasta 25.11.2024.

Lisätietoja

Sivistysjohtaja Tiina Granqvist, p. 050 383 6574

 

Sivistyslautakunnan 10.9.2024 ja Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan 11.9.2024 esityslistat Dynasty-verkkopalvelussa