Hyppää sisältöön

Lahden tapahtumatoimintaan ehdotetaan uutta yhtiötä

Lahden kaupungin hallitus saa maanantain 18.12.2023 ylimääräiseen kokoukseensa esityksen perustettavasta uudesta tapahtumayhtiöstä. Tapahtuma Lahti Oy -nimisen yhtiön toimitusjohtajaksi tulisi Kimmo Kivisilta, joka aloitti KOKO Lahden toimitusjohtajana elokuussa. Lahden tapahtumaohjelma hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 11.12.2023.

Nyt ehdotettu uusi yhtiö toimii alustana tapahtumatoiminnan kehittämis- ja kasvuohjelmassa linjattujen painopisteiden rakentamiselle yhdessä jo toimivien yritysten ja yhteisöjen kanssa. Tarkoitus on, että uuteen yhtiöön siirretään KOKO Lahti Oy:n liiketoiminta ja mahdollisesti muita toimintoja, jotta kaupunkiin saadaan entistä tehokkaampi, laadukkaampi ja toimivampi tapahtuma-alan kokonaisuus.

KOKO Lahti Oy:n liiketoiminnan ei siirry uuteen yhtiöön sellaisenaan, vaan selkeästi uudistettuna.

Uuden perustettavan yhtiön tulee olla pääomaltaan niin vahva, että se kestää lähtökohtaisesti markkinoiden heilahtelut ilman omistajan tukea. Lisäksi yhtiöllä tulee olla riittävästi voimavaroja liiketoimintojen kehittämiseen siten, että se ei ole lähtökohtaisesti riippuvainen omistajan taloudellisesta tuesta.

Lahden kaupunginvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on varauduttu tapahtumatoimintaan liittyviin yhtiöjärjestelyihin vuonna 2023.  Uuden yhtiön omaksi pääomaksi tulee esityksen mukaan 3,8 miljoonaa euroa. Kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään vähäisiä muutoksia maanantaina hyväksyttäviin sopimuksiin.

Uuden Tapahtuma Lahti Oy:n hallitus koostuu viranhaltijoista enintään kesäkuun loppuun 2024 asti, jonka jälkeen yhtiötä johtaa uusi konserni- ja tilajaoston valitsema hallitus.

 

Tapahtumat keskeinen osa elinvoimatyötä

Juuri hyväksytyn Lahden kaupungin tapahtumatoiminnan kasvu- ja kehittämisohjelman mukaan Lahden tavoitteena on olla Suomen johtava talviurheilukaupunki, ympärivuotinen ulkoilmatapahtumien kaupunki ja massaliikuntatapahtumien kaupunki vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Lahti aikoo olla houkutteleva tapahtumakumppani ja rohkeasti lahtelainen tapahtumakaupunki.

Kaupungin elinvoima- ja työllisyyspalveluissa sijaitsee tapahtumatoiminnan yksikkö. Tämän lisäksi kaupungin omat yhtiöt ovat hyvin keskeisessä asemassa ohjelman toteuttajina. Ohjelman toteutumisen varmistamiseksi yhtiöiden resursseja on pystyttävä vahvistamaan.

Lahden seudun kehitys LADEC Oy, Lahti Region Oy ja jatkossa Tapahtuma Lahti Oy ovat yhtiöitä, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä kaupungin elinvoimaa edistävinä yhteistyötahoina. Elinvoimaa edistävät myös yritykset, korkeakoulut ja muut oppilaitokset.

 

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Mika Mäkinen, Lahden kaupunki, p. 050 556 9815