Hyppää sisältöön

Lahden urheilutapahtumakattaus uudistuu: triathlonin tilalle Spartan-esteratajuoksun EM-kilpailut elokuussa 2025

Triathlonin IRONMAN 70.3 -tapahtumaa ei tulla lähitulevaisuudessa järjestämään Lahdessa. Kaupungin tapahtumatarjonta saa vuonna 2025 uuden tulokkaan, kun Lahti isännöi ensimmäistä kertaa Spartan-esteratajuoksun EM-kilpailut elokuussa.

Lahti on isännöinyt IRONMAN 70.3 Lahti -kilpailuja viimeisen seitsemän vuoden ajan ja toivottanut tervetulleeksi yli 10 000 urheilijaa huoltojoukkoineen Suomesta ja maailmalta. Kaupunki on vakiinnuttanut maineensa Suomen triathlonpääkaupunkina, ja tuhannet osallistujat ovat saaneet nauttia Lahden alueen vieraanvaraisuudesta ja huippuolosuhteista.

IRONMAN organisaatio suuntaa katseensa tulevina vuosina muihin Pohjoismaissa järjestettäviin tapahtumiinsa. Paikallinen triathlonyhteisö jatkaa lajin kasvattamista ja kehittämistä Suomessa.

Lahti jää IRONMAN-historian kirjoihin, sillä kaupunki järjesti menestyksekkäästi vuoden 2023 VinFast IRONMAN 70.3 MM-kilpailut ensimmäisenä pohjoismaisena kaupunkina ja kolmantena koko Euroopassa. MM-kisojen ansiosta Lahti sai maailmanlaajuista huomiota.

– Vehreä ja koskematon luonto sekä Lahden ainutlaatuinen sijainti IRONMAN 70.3 -kilpailujen pohjoisimpana kohteena ovat tarjonneet urheilijoillemme muistoja koko elämäksi. Haluamme lähettää suuret kiitoksemme Lahden kaupungille erinomaisesta vieraanvaraisuudesta IRONMAN triathlonissa viimeisen seitsemän vuoden aikana. Toivomme, että meillä on mahdollisuus jatkaa yhteistyötä tulevaisuudessa, sanoo IRONMAN Groupin Pohjois-Euroopan aluejohtaja Henrik Brovell.

–  IRONMAN-vuodet ovat elävöittäneet kaupunkiamme upealla tavalla. Niiden ansiosta Lahti on vahvistanut asemaansa kansainvälisesti tunnettuna tapahtumakaupunkina. Monivuotinen yhteistyö on luonut arvokasta perustaa ja mainetta kansainväliselle tapahtuma- ja matkailutyölle ja tästä hyödymme varmasti tulevaisuudessa. Urheilumatkailun suosio seudulla on kasvussa laajan ympärivuotisen tapahtumatarjonnan siivittämänä, iloitsee Lahden kaupungin kehitysjohtaja Henna Eskonsipo-Bradshaw.

Kesän tapahtumaviikonloput ovat hyvin suosittuja ja niitä on tunnetusti rajallinen määrä. Alkukesän viikonvaihteelle tulee varmasti kysyntää, lisää Eskonsipo-Bradshaw.

Lahden kansainvälinen urheilukalenteri laajenee Spartan-esteratajuoksun EM-kilpailuilla

Lahden kansainvälisten urheilutapahtumien kalenteri laajenee uudella tulokkaalla, kun kaupunki isännöi Spartan-esteratajuoksun EM-kilpailut elokuussa 2025. Kisoihin odotetaan arvioilta
4 500 osallistujaa ja sen aluetaloudellisten vaikutusten on arvioitu olevan 3,3 miljoonaa euroa.

– Spartan esteratajuoksu on uusi tapahtuma Suomessa. Lajissa yhdistyvät polkujuoksu ja esterata. Esteet tuovat elämyksellisen haasteen kilpailuun, mutta niiden suorittaminen onnistuneesti ei ole pakollista, vaan virheellisen suorituksen voi korvata sakkolenkillä ja hiellä. Kanssakilpailijoiden auttaminen ja kannustaminen oman suorituksen ohessa kuuluvat lajiin. Tapahtumaan osallistuu niin huippu-urheilijoita ja kuin tavallisia kuntoilijoita, jotka haluavat haastaa itseään. Salpausselän maastot, hyppyrimäet ja Vesijärvi tarjoavat elämyksellisen ympäristön, jonne rakentuu haasteellinen ja luonnonkaunis reitti kilpailijoiden riemuksi, liikuntajohtaja Aleksi Nyström hehkuttaa.

Osallistujien kisakuntoa mitataan muun muassa kestävyydessä, voimassa, ketteryydessä ja taktisessa suorituskyvyssä. Spartan-esteratajuoksu on mukana nykyaikaisessa viisiottelussa vuoden 2028 Los Angelesin olympialaisissa, mikä on nostanut kiinnostusta lajia kohtaan. Esteratakilpailuja järjestetään vuosittain 40:ssä eri maassa. Spartan on yhteisöllinen tapahtuma, joka liikuttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Keskimäärin 80 % kilpailuun osallistujista matkustaa tapahtumapaikalle tapahtuma-alueen ulkopuolelta tai toisesta maasta.

Lisätiedot:

Henna Eskonsipo-Bradshaw, kehitysjohtaja, p. 044 482 0838
Aleksi Nyström, liikuntajohtaja, p. 044 483 1794

Aihealueet