Hyppää sisältöön

Lahden yläkoululaiset ja lukiolaiset äänestivät valtakunnallisissa nuorten vaaleissa

Lahdessa järjestettiin valtakunnallisen Politiikkaviikon aikana Nuorten vaalit kaupungin ylä- ja yhtenäiskouluissa sekä lukioissa. Myös osa alakouluista järjesti vaalit.

Nuorten vaalit ovat osa valtakunnallista, yhteiskunnallisen vaikuttamisen teemaviikkoa, jonka tavoitteena on tutustuttaa nuoret puolueisiin, ehdokkaisiin ja vaaleihin sekä antaa heille konkreettinen kokemus äänestämisestä.

Nuorten äänestystuloksen perusteella kokoomus on isoin puolue

Kuntavaaleissa lahtelaiset nuoret antoivat yhteensä yli 2 600 ääntä. Annetuista äänistä hylättyjä ääniä oli yli 330. Jos Lahden kaupunginvaltuusto muodostettaisiin nuorten äänten perusteella, olisi kokoomus suurin puolue. Toiseksi suurin puolue olisi SDP, kolmannelle sijalle asettuisivat perussuomalaiset ja neljännelle kristillisdemokraatit. Pro Lahti ja vihreät jakaisivat viidennen sijan ja kuudennelle sijalle sijoittuisi vasemmistoliitto.

Lahtelaisten nuorten äänestystulos poikkeaa hieman valtakunnallisesta tuloksesta, jonka perusteella kuntavaalien kolme suurinta puoluetta olisivat kokoomus, keskusta ja SDP.

Aluevaalien lahtelaiset oppilaat ja opiskelijat antoivat ääniä jonkin verran vähemmän kuin kuntavaaleissa: annettuja ääniä oli 1 998, joista hylättyjä 335. Vaaleissa voittaja oli kokoomus kuten valtakunnallisestikin. Aluevaaleissa toiselle sijalle ylsivät perussuomalaiset, kolmannelle SDP, neljännelle keskusta ja viidennelle vihreät. Päijät-Hämeessä vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit, RKP ja Liike Nyt nousisivat nuorten äänestystuloksen perusteella pienimpinä puolueina aluevaltuustoon.

Lahdessa aluevaalien kolme suurinta puoluetta asettuivat myös valtakunnallisesti aluevaaleissa tähän samaan järjestykseen.

Kahdet vaalit yhdellä kertaa

Kahdet vaalit yhtä aikaa aiheuttivat äänestyspaikoilla jonkin verran hämmennystä nuorten keskuudessa. Tämä saattoi johtaa toisissa vaaleissa äänestämättä jättämiseen. Osa kouluista järjesti vain kuntavaalit, mikä myös vaikutti aluevaaleissa annettujen äänten määrään.

– Muutamia äänestäminen jotenkin jännitti ja mietitytti, miten äänestys tapahtuu, ja nyt he pääsivät sitä testaamaan, kertoi Gaudian lukiolla vaalitapahtumaan osallistunut pedagoginen informaatikko Pauliina Tuomela Lahden kaupunginkirjastosta.

Osa oppilaista kertoi valmistautuneensa vaalitapahtumaan tutustumalla Lahden kuntavaaliehdokkaisiin ja Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaisiin tekemällä nuorten vaalikoneen, keskustelemalla koulussa oppitunnilla opettajan kanssa tai kotona perheen kanssa.

Osa bongasi ehdokaslistoilta itselleen eri yhteyksistä tuttuja henkilöitä: entisiä tukioppilastoiminnassa mukana olevia, entisiä tai nykyisiä opettajia, kavereiden vanhempia, tunnettuja lahtelaisia. Vaalitapahtumaan osallistuneet aikuiset auttoivat äänestyskäyttäytymisessä ja yhdessä kerrattiin, mistä vaaleissa on kysymys.

Nuorten vaalien lisäksi keskustelua päätöksenteon moniäänisyydestä

Tänä keväänä Lahdessa politiikkaviikkoon liittyvät tapahtumat toteutettiin ensimmäistä kertaa kaupunkitasoisesti. Järjestelyjä tehtiin yhteistyössä perusopetuksen, nuorisopalvelujen, kirjaston sekä oppilas- ja opiskelijakuntien hallitusten jäsenten kanssa.

Nuorten vaalien lisäksi Lahden pääkirjastossa järjestettiin nuorten Erätauko-keskustelu otsikolla Politiikka lähellä nuoren arkea. Kahteen keskusteluun osallistui noin kaksikymmentä eri-ikäistä nuorta Lahdesta ja ympäryskunnista. Keskusteluihin osallistuneet toivoivat päätöksentekoon lisää moniäänisyyttä ja eri sukupolvien välistä yhteistyötä.

Linkki Nuorisoala ry:n julkaisemaan uutiseen ja tuloksiin: Nuorten vaaleissa annettiin yli 70 000 ääntä – nuorten suosituin puolue kuntavaaleissa on kokoomus – Nuorisoala