Hyppää sisältöön

Lähiruokaa ja kiertotaloutta samassa suupalassa

Humpulan päiväkodissa maistellaan Vesijärvi-viikolla paikallista hoitokalastettua Vesijärven kalaa. Keskiviikkoisen lounaan kalapihveissä on käytetty Enonselän saalista: särkeä, lahnaa ja haukea.
Päiväkodin lapset maistavat järvikalapihvejä

Särki on maukas kala, vaikka moni tuntee sitä kohtaan ennakkoluuloja. Uusiin makuihin totuttelu vaatii yleensä useita maistamiskertoja. Vesijärvi-viikolla Humpulan päiväkodin lapset pääsevät maistelemaan järvikalapihviä, ja Päijät-Hämeen Ateriapalvelut saa välitöntä palautetta vastaanotosta. Lahdessa tehdään laaja-alaista yhteistyötä myös maistuvien kasvisruokien kehittämiseksi lapsille ja nuorille.

Vesijärven hoitokalastuksessa järvestä poistetaan vuosittain noin 200 000 kiloa särkeä ja muita vajaasti hyödynnettyjä kaloja. Saalista hyödynnetään elintarviketeollisuudessa ja paikallisissa laitoskeittiöissä. Särkikalan hyötykäyttö pienentää hoitokalastuksen kustannuksia ja edistää luonnonvarojen tehokasta käyttöä.

Hoitokalastus Vesijärvellä aloitettiin vuonna 1989 mittavalla tehopyynnillä. Rehevöitynyt järvi saatiin puhdistettua, ja kunnostusprojektista tuli maailmanlaajuinen esimerkki. Hoitokalastus jatkuu edelleen järven hyvän kunnon ylläpitämiseksi.

Lue lisää hoitokalastuksesta Lahdessa

Vesijärvi-viikkoa vietetään 5.–11.6.2023. Tutustu viikon ohjelmaan