Hyppää sisältöön

Lahteen sijoittuvalle vetylaitokselle tulossa valtiolta energiatukea 28 miljoonaa euroa

Hallituksen raha-asianvaliokunta on puoltanut 28 miljoonan euron energiatukea Nordic Ren-Gas Oy:lle hiilidioksidin talteenottoon ja metanointiin. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee tukipäätöksen ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen päätettäväksi lähiaikoina.

Nordic Ren-Gas Oy:n tavoitteena on rakentaa Lahteen Koksikatu 8:n tontille Power-to-Gas -tuotantolaitos, joka tuottaisi uusiutuvaa synteettistä metaania, vetyä ja hukkalämmöstä tuotettua kaukolämpöä. Laitos toimisi osana puhtaiden kaasupolttoaineiden tuotanto- ja jakeluketjua raskaalle liikenteelle. Toiminnassa oleva laitos vähentäisi lahtelaisen kaukolämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä.

Nordic Ren-Gas suunnittelee Lahteen 50 MW uusiutuvan metaanin tuotantolaitosta. Se tuottaisi Lahti Energia Oy:n Kymijärvi II ja III voimalaitosten savukaasuista erotetusta hiilidioksidista ja elektrolyyserillä tuotetusta vedystä metanoimalla tuotettua uusiutuvaa metaania verkkoon syötettäväksi.

Laitoksella tuotettaisiin yhteensä noin 410 GWh metaania ja noin 128 GWh lämpöä vuodessa. Investointihankkeen on suunniteltu käynnistyvän vuonna 2025 ja valmistuvan vuonna 2028.

Hankkeen uutuusarvona on uusiutuvan liikennemetaanin tuotanto uusiutuvasta vedystä ja savukaasuista erotetusta hiilidioksidista teollisessa mittakaavassa. Lisäksi prosessissa syntyvää lämpöä hyödynnetään kaukolämpönä.

Yhtiön arvion mukaan fossiiliset hiilidioksidipäästöt vähenisivät hankkeen seurauksena noin 138 000 tonnia vuodessa. Laitoksen rakennusaikainen työllisyysvaikutus olisi arviolta noin 83 henkilötyövuotta.

 

Suuri vaikutus talouden kasvulle ja hiilineutraaliudelle

Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen pitää uutista erittäin tervetulleena piristysruiskeena Lahden seudun elinvoimalle:

– Lahti on korkean teknologian ja osaamisen kaupunki, jossa yritykset menestyvät ja korkeakoulu kasvaa vauhdilla. Meille Ren-Gasin investointi toisi myös kaivattuja työpaikkoja ja talouden kasvua jo rakennusaikana.

– Toteutuessaan hanke vahvistaa Lahden kaupungin tavoitetta olla hiilineutraaliuden edelläkävijä. Hiilineutraaliustavoite edellyttää toimia kaupungilta, yrityksiltä, asukkailta ja myös valtiolta, tämä hanke on malliesimerkki yhteistyöstä. Viimeistään kun investointihanke valmistuu arviolta 2028, Lahti tulee saavuttamaan hiilineutraaliuden. Toki muidenkin toimenpiteiden edistämisessä täytyy onnistua, ympäristöjohtaja Elina Ojala muistuttaa.

– Ren-Gas on toteuttanut Lahden hanketta pitkäjänteisesti erinomaisessa yhteistyössä Lahti Energian kanssa Lahden kaupungin vahvalla tuella. Hanke sai jo keväällä EU:n Hydrogen bank -huutokaupassa 10 vuoden tuotantotuen uusiutuvan vedyn tuotannolle ollen koko Euroopan kilpailukykyisin vetyhanke. Toteutuessaan tämä investointituki hankkeen hiilidioksidin talteenotto- ja metanointilaittestoille olisi erittäin hieno ja tärkeä uutinen hankkeelle, arvioi Saara Kujala, Nordic Ren-Gasin toimitusjohtaja.

– Tämä on meille tärkeä hanke vetytalouden edistämiseksi, ja yksi tärkeistä hankkeista kaukolämmön tuotannon monipuolistamiseksi Lahdessa”, Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen toteaa.

 

Lisätietoja:

kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen, Lahden kaupunki, p. 050 559 0538

ympäristöjohtaja Elina Ojala, Lahden kaupunki, p. 044 482 6376