Omalahti-sivustolla julkaistu kysely keräsi lähes 900 kommenttia ja tuotti arvokasta tietoa Lahden eri alueilta. Vastausten avulla saadaan asukkaiden tarpeet ja toiveet mukaan suunnitelmaan.
Lähileikkialueista yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta
Kyselyyn vastanneet korostavat leikkialueiden tärkeyttä kokoontumispaikkoina perheille ja yhteisöille. Ne tarjoavat lapsille turvallisen ja monipuolisen ympäristön leikkiä ja kehittää sosiaalisia taitojaan. Vastaajat toivovat, että suunnittelijat huomioivat leikkialueiden merkityksen yhteisöllisyyden ja lasten hyvinvoinnin kannalta.
Säilytettävien leikkialueiden kohdalla toivotaan, että ne pidetään hyvässä kunnossa ja turvallisina. Hyvin suunnitellut ja ylläpidetyt alueet koetaan tärkeiksi lasten hyvinvoinnin kannalta, ja ne keräsivät kyselyssä positiivista palautetta ja perusteluja säilyttämiselle. Poistaminen puolestaan voisi heikentää alueen vetovoimaa ja yhteisöllisyyttä sekä lasten mahdollisuuksia leikkiin.
Yksittäisten leikkialueiden säilyttämistä perustellaan muun muassa keskeisellä sijainnilla ja helpolla saavutettavuudella. Vastaajat kokevat, että alueella ei välttämättä ole vastaavia leikkipaikkoja. Poistamista kritisoidaan, jos leikkivälineet ovat uudehkoja ja hyväkuntoisia. Enemmän valmiuksia hyväksyä karsiminen on alueilla, joilla leikkialueita on tiiviisti.
Monista leikkialueista todetaan, että alue on aktiivisessa käytössä ja lähellä asuu paljon lapsiperheitä. Yleisiä leikkialueita käyttävät myös monet päivähoitopalveluja tarjoavat toimijat, kuten perhepäivähoitajat ja päiväkotien edustajat.
Mihin leikkialueiden vähentämisellä pyritään?
Vuosien varrella vanhoja leikkialueita on poistunut käytöstä, niitä on uudistettu ja uusia on rakennettu. Se on ollut osa normaalia kiertoa. Kun leikkialue on poistunut käytöstä, on yleensä uudistettu lähialueella oleva leikkialue ja alueen asukkaat on kutsuttu mukaan ideoimaan uusittavan leikkialueen tarjontaa.
Nyt poistettavaksi esitettyjä leikkialueita ei ole tarkoitus poistaa kerralla, vaan jatkossakin poistaa ja uudistaa muutama kohde vuodessa. Suurin tarve poistoille on seuraavan neljän vuoden aikana. Esityksessä pyritään tasapuolisuuteen ja kuuntelemaan toiveita, mutta joillakin alueilla matka lähimmälle leikkialueelle tulee pitenemään.
Nyt tehtävä suunnitelma leikkialueista ulottuu seuraavalle kymmenelle vuodelle. Lahdessa on tällä hetkellä noin 150 leikkialuetta, mikä on jopa puolet enemmän kuin verrokkikaupungeissa. Suositeltava käyttöikä leikkivälineille on 15–20 vuotta. Kun tulee aika uudistaa leikkialue, uudistamisen kustannukset ovat noin 150 000 euroa.
Tavoitteena on saada verkosto kestävälle tasolle tinkimällä alueiden määrästä, joten karsintaa on tehtävä. Jos määrästä ei karsita, ylläpidon kustannukset pysyvät korkeina ja ajan myötä kaikkien leikkialueiden taso huononee. Kun määrä on kestävällä tasolla, voidaan leikkialueita ylläpitää sekä uudistaa ja niihin voidaan panostaa pitkäjänteisesti.
Kaupunki pyrkii säilyttämään leikkialueita, jotka ovat keskeisiä sijainniltaan ja palvelevat laajaa aluetta. Välineistön tämänhetkinen kunto ei ole ratkaisevaa, vaan verkoston tasapuolisuus pitkällä aikajaksolla. Tavoitteena on, että karsimisesta huolimatta, Lahden taajamassa on jatkossakin lähin leikkialue kävelymatkan päässä ja leikkialueet ovat turvallisia, kannustavat leikkiin ja palvelevat lasten tarpeita.
Esitys palveluverkosta tarkentuu lautakunnalle tehtävään esitykseen. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee palveluverkkoa huhtikuun kokouksessaan.
Kysely kommentteineen on luettavissa osoitteessa omalahti.fi – leikkialueet