Hyppää sisältöön

Lahti ehdolla Euroopan älykkään matkailun pääkaupungiksi 2025

Lahti on yksi Euroopan älykkään matkailun pääkaupunki -kilpailun finalisteista. Asiantuntijaraati arvioi Lahden kuuluvan kestävän ja innovatiivisen matkailun kärkikastiin. Voittaja ratkeaa 27. marraskuuta 2024.

Lahden lisäksi muut finalistit ovat Bryssel (Belgia), Genova (Italia), Konya (Turkki), Lviv (Ukraina), Porto (Portugali) ja Torino (Italia). Euroopan älykkään matkailun kohde -kilpailussa (European Capital of Smart Tourism) kaupungit valitaan loppukilpailuun hakemuksen neljän teeman perusteella, joita ovat saavutettavuus, kestävyys, digitalisaatio sekä kulttuuriperintö ja luovuus. Kilpailussa menestyminen avaa yhteistyömahdollisuuksia muiden kestävää ja innovatiivista matkailua edistävien kaupunkien välillä.

Lahden vahvuutena kilpailussa on kansainvälinen tunnettuus kestävän kehityksen edelläkävijäkaupunkina ja valinta Euroopan ympäristöpääkaupungiksi 2021.

Kilpailussa Lahti profiloituu kohteena, jossa kaupunki ja sen matkailutoimijat ovat sitoutuneet toimimaan kestävästi ja kehittämään palveluja, joiden hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni. Lahden seudun vahvuutena on sen monipuoliset ja ympärivuotiset luonto- ja liikunta-aktiviteetit osana Salpausselkä UNESCO Global Geoparkia.

– Olemme valtavan onnellisia, että Lahti on seitsemän finalistin joukossa. Jo se osoittaa, että olemme kehittäneet matkailua oikeaan suuntaan ja kuulumme edelläkävijöihin Euroopan mittakaavassa, toteaa Visit Lahden toimitusjohtaja Raija Forsman.

– Kestävä matkailu on megatrendi maailmassa ja varsinkin kansainväliset asiakkaat odottavat jo nyt, että kohteessa toimitaan vastuullisesti ja tarjotaan kestävästi tuotettuja palveluja. Kilpailussa menestyminen on hieno lisämeriitti, kun markkinoimme aluettamme kansainvälisille asiakkaille, toteaa Visit Lahden kansainvälisen tiimin vetäjä Arto Asikainen.

Seuraavaksi finalistit esittelevät palkintolautakunnalle toimenpidesuunnitelmansa.
Kilpailun voittaja ratkeaa 27. marraskuuta 2024 Brysselissä.

Euroopan älykkäin matkakohde

Euroopan älykkäin matkakohde -titteli (European Capital of Smart Tourism) on Euroopan komission tunnustus, jolla palkitaan kaupunkeja niiden innovatiivisista ja kestävän kehityksen mukaisista matkailukäytänteistä. Palkintoa on jaettu vuodesta 2018 lähtien. Aiemmin tittelin ovat saanet muun muassa Dublin, Helsinki, Sevilla, Pafos, Málaga ja Göteborg.

Lisätietoja:
Arto Asikainen, Visit Lahti, arto.asikainen@lahtiregion.fi, p. 040 579 43 87