Hyppää sisältöön

Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 haastaa tekemään kestävää tulevaisuutta

Eurooppalainen ympäristön edelläkävijäkaupunki Lahti peräänkuuluttaa omalla esimerkillään Suomen kuntia ja yhteiskunnan muita toimijoita liittämään voimansa ympäristö- ja ilmastotyössä.

Lahti Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 rakentaa teemavuotta yhteistyössä laajan kumppanijoukon kanssa. Ympäristöpääkaupunkivuosi rakentuu kaupungin kunnianhimoisista ympäristötavoitteista, kumppanuuksista, rahoitetuista projekteista, tapahtumista, näkyvyydestä ja tavallisten kaupunkilaisten arkisista teoista.

– Valmisteilla olevaan ilmastolakiin halutaan tuoda mukaan kunnat, sillä niiden merkitys ilmastotyössä on valtava. Kunnat tekevät paljon päätöksiä, joilla on merkittäviä ilmastovaikutuksia. Ne päättävät, miten kaupungissa rakennetaan, miten se lämpiää – aina koulun ruokalistojen koostumukseen saakka. Lisäksi kunnat toimivat ympäristöratkaisuiden alustoina, mahdollistajina, ja osallistajina. Kunnat ovat kuin kapellimestareja alueensa ilmasto-orkesterissa, jossa soittajina ovat alueen eri toimijat. Vaikka soittajat ovat loistavia, kapellimestaria tarvitaan aina, kuvaili kuntien roolia ilmastotyössä ilmasto- ja ympäristöministeri Krista Mikkonen.

Ympäristöpääkaupunki tehdään yhdessä

Ympäristöpääkaupunki tarjoaa yhteiskunnan eri toimijoille poikkeuksellisen ympäristön kehittää yhdessä tulevaisuuden menestykseen tarvittavia ratkaisuja. Mukana ympäristöpääkaupunkivuotta toteuttamassa on yrityksiä, korkeakouluja ja alueen asukkaita. Ympäristöpääkaupunki kokoaa yhteen uudella tavalla toimijoita, jotka muuten eivät etsisi ratkaisuja yhdessä.

– Kaupunkien kunnianhimoisia ympäristötavoitteita voidaan tänä päivänä saavuttaa ainoastaan kumppanuuksien kautta. Kestävän kehityksen suurimpia askeleita voidaan ottaa vain rakentamalla rohkeasti uutta yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välille, oppilaitosten ja yritysten välille tai auttamalla erilaisia vapaaehtoistoimijoita löytämään toisensa. Haluamme omalla esimerkillämme osoittaa, että se on mahdollista. Samalla haastamme muut kaupungit Suomessa ja Euroopassa toimimaan samoin, kertoo ohjelmajohtaja Saara Vauramo.

Ympäristöpääkaupungin yrityskumppanit osallistuvat hankkeeseen omilla ympäristöinnovaatioillaan. Tähän mennessä solmitut kumppanuudet ovat Fujitsu Finland, Lassila & Tikanoja, Päijät-Hämeen Osuuspankki, Sitowise, LähiTapiola Wellamo, Osuuskauppa Hämeenmaa, Niemi, Wipak ja CGI.  Neuvotteluja käydään ja kumppanien määrä kasvaa edelleen. Kumppanuuksista saatava rahoitus ohjataan ympäristöpääkaupungin projektituen avulla päijäthämäläisten vastuullisuushankkeiden toteutukseen.

Korkeakoulut ja alueen oppilaitokset näkyvät ohjelmassa uusien tutkimushankkeiden, omien projektien, harjoittelijoiden sekä erilaisten tapahtumien kautta. Helsingin yliopisto, LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto kokoavat yhdessä lahtelaisen ympäristöalan ja kestävän kehityksen korkeakouluosaamisen omaksi opintokokonaisuudekseen ympäristöpääkaupunkivuonna.

Lue lisää ympäristöpääkaupungin ohjelmasta on verkkosivuilta greenlahti.fi. Löydät dokumentin etusivulta.

Lisätietoja