Hyppää sisältöön

Lahti isännöi Suomen kansainvälisintä urheilutapahtumaa vuosikymmeniin – IRONMAN MM-kisat kolmatta kertaa Euroopassa

Suomen kansainvälisin urheilun tapahtumaviikko on käynnissä Lahdessa. Lahti isännöi kolmantena eurooppalaisena kaupunkina triathlonin IRONMAN MM-kilpailuja maailmassa. Kilpailuihin on rekisteröitynyt yli 6000 urheilijaa 115 eri maasta, mikä tekee tapahtumasta Suomen kansainvälisimmän vuosikymmeniin.

Triathlonin puolimatkan MM-kilpailut, Vinfast IRONMAN 70.3 World Championships, kilpaillaan järjestyksessään 17. kerran Lahden kuvankauniin luonnon ja Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin keskelle suunnitelluilla reiteillä 26.-27.8.2023. Vesijärvessä uitavan uintiosuuden jälkeen Lahden Satama toimii ensimmäisenä vaihtoalueena (T1). Pyöräilyn 90 kilometrin reitti kulkee Lahden, Kärkölän ja Hollolan alueilla. Toinen vaihtoalue (T2) sijaitsee Urheilu- ja Messukeskuksen sisätiloissa, josta starttaa 21,1 kilometrin juoksuosuus. Kahden kierroksen juoksureitin maali sijaitsee Lahden Urheilukeskuksessa.

Tapahtuman yli 6000 urheilijasta paraurheilijoineen 97 prosenttia tulee Suomen ulkopuolelta, mikä tekeekin Lahdesta huikean näyteikkunan maailmalle. Suurin yksittäisen maan edustajakunta saapuu Suomeen Yhdysvalloista: 1152 urheilijaa 48 eri osavaltiosta. Eurooppaa edustaa 52 % urheilijoista, joista suurimmat kansalaisuudet tulevat Ranskasta ja Saksasta reilulla 500 osallistujalla. Brittejä osallistujista on lähes 500. Triathlonin MM-kilpailut ovat kansainvälisin tapahtuma Suomessa 2020-luvulla. Vertailuna voi käyttää globaalisti kilpailtavaa yleisurheilua. Yleisurheilun MM-kilpailut vuonna 2005 Helsingissä kokosivat urheilijoita Suomeen 196 eri maasta.

Lahti nousee maailmanlaajuisesti esille kuluvan viikon aikana. Luonnon keskellä kiemurtelevat reitit ja kohteet kuvataan live striiminä ja jaetaan Outside Watch -palvelussa niin naisten kilpailupäivänä lauantaina kuin myös miesten kisapäivänä sunnuntaina.

– Medianäkyvyys on kansainvälisesti mittava. Lajia seurataan triathloniin erikoistuneissa medioissa, jotka viestivät laajasti tapahtumasta. Lisäksi Lahden seutu uniikkina urheilukohteena tallentuu valtavan urheilijajoukon sekä mukana matkustavien perheenjäsenten sosiaalisen median kanaviin, sanoo urheilumatkailun kehittämisestä ja viestinnästä Visit Lahdella vastaava Soili Hirvonen.

Tapahtuman aluetaloudelliset vaikutukset ovat valtavat

Lahden alueen ja ympäristökuntien majoituskapasiteetti on lähes kokonaisuudessaan käytössä. Noin kolmanneksen majoittuvan yksityismajoituksessa, joka tuo usean miljoonan euron tulot alueen asukkaille. Kokonaisuudessaan aluetaloudellisen vaikutuksen arvioidaan olevan noin 50 miljoonaa euroa.

Lahteen arvioidaan saapuvan tapahtumakävijöitä IRONMAN MM-kilpailujen houkuttelemana noin 24 000. Keskimääräinen viipymä on 5,5 vuorokautta. Majoituskapasiteetti, hotelleista, leirintäalueisiin, mökkeihin ja Airbnb-kohteisiin on hyvin varattu.

Majoittajien lisäksi ravintolat ja kahvilat, elintarvikeliikkeet ja monet muut palvelutarjoajat ovat laajentaneet palvelujaan sekä aukioloaikojaan. Lahden keskustassa varaudutaan monin tavoin kisavieraisiin. Matkailun näkökulmasta tapahtumien vaikuttavuus ns. alueen sisäänheittotuotteina on kiistaton.

– Matkailussa uskomme, että kokemuksena tällainen tapahtuma on urheilijalle tukijoukkoineen mieleenpainuva. Yhdessä Lahden seudun eri yhteisöjen ja yritysten kanssa olemme tehneet työtä sen eteen, että IRONMAN-tapahtuman tuomat kisavieraat palaavat seudulle uudelleen. Ehkä jotain jää kisahulinassa kokematta, mikä houkuttelee heidät seudullemme toistamiseen, lopettaa Hirvonen.

Lisätiedot:

VisitLahden tiedote (23.8.2023)
Lisätietoja tapahtuman vaikutuksista Lahden alueelle www.lahti.fi/ironman
MM-kilpailujen viralliset kisasivut www.ironman.com
Visit Lahden infosivusto urheilumatkailijoille ja heidän perheilleen www.visitlahti.fi/ironmanlahti

Aihealueet