Hyppää sisältöön

Lahti kehitti työkalun tapahtumien hiilijalanjäljen mittaamiseen

Lahden kaupungin tapahtumapalvelut ja ympäristökehityspalvelut ovat yhteistyössä kehittäneet tapahtumille oman hiilijalanjälkilaskurin. Laskuria testattiin tapahtumassa ensimmäisen kerran jo kesällä 2022, ja testauksesta saatujen kommenttien perusteella laskurista on kehitetty entistä helpompi, käytännön työhön soveltuva työkalu.
Kuvituskuva konsertista mäkimontussa.

Tapahtumien hiilijalanjälkilaskuri on kehitetty kaiken kokoisille Lahdessa järjestettäville tapahtumille. Laskuri on Excel-pohjainen ja se on pyritty suunnittelemaan niin, että sen käyttö olisi mahdollisimman helppoa ja yksinkertaista. Laskurissa käytetyt laskukaavat perustuvat EU:n tasolla laskettuihin päästökertoimiin.

Tapahtuman hiilijalanjäljen mittaus alkaa aina lähtötilanteen kartoituksella, eli sillä kun laskuria käytetään ensimmäistä kertaa. Kun lähtötilanne on saatu kartoitettua, niin tapahtumajärjestäjällä on parempi tieto siitä missä asioissa on kehitettävää ja mitkä ovat niitä asioita tapahtumassa, jotka aiheuttavat ympäristövaikutuksia.

Laskurista saatujen tulosten perusteella tapahtumajärjestäjän on helpompi jatkossa tehdä tapahtuman ympäristösuunnitelma.

Tapahtumajärjestäjiä kannustetaan käyttämään tapahtumien hiilijalanjälkilaskuria, joka on saatavilla Lahden kaupungin verkkosivuilla.

Johtava ympäristökaupunki – myös tapahtumissa

Ympäristöasioiden huomioiminen ja vastuullisuus kuuluvat osaksi nykypäivän tapahtumien järjestämistä ja ne toimivat myös merkittävinä tapahtuman imagotekijöinä. Mielikuvista on tullut tapahtumien keskeinen menestystekijä. Tapahtuman myönteinen imago lisää paitsi vetovoimaa, mutta myös lisää tunnettuutta ja kiinnostavuutta.

Lahden tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025, eli jopa 10 vuotta ennen kansallista tavoitetta. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää, että Lahdessa syntyy 80 % vähemmän päästöjä kuin vertailuvuonna 1990. Lahden kaupunki haluaa, että myös tapahtumajärjestäjät arvostavat ympäristöä ja huomioivat esimerkiksi oman hiilijalanjälkensä tapahtumia tuottaessaan.

Aihealueet