Vuoteen 2030 ulottuvan strategian otsikon ”Lahti – rohkea ympäristökaupunki” alla on elinvoimaan, uudistumiseen ja yhteisöllisyyteen liittyviä tavoitteita. Niihin kuuluvat esimerkiksi uudet työpaikat, palveluiden asukaslähtöisyys ja lasten ja nuorten hyvä arki.
Syyskuun strategiaseminaarissa tulevaisuuteen katsottiin kolmen vaihtoehtoisen skenaarion pohjalta. Kaikissa vaihtoehdoissa on hyviä ja huonoja vaikutuksia arkeen, pahimpina ilmastopakolaiset, lisääntynyt huumeidenkäyttö ja työpaikkojen ja asukkaiden katoaminen.
– Kun löydämme kriittisiä asioita, näemme myös mahdollisuudet, Lahden strategia-asiantuntija Olli Toivonen sanoo.
Prosessin tukena toimivat valtuuston strategiatoimikunta ja kaupungin strategiaryhmä. Toimikunnassa on jokaisesta valtuustoryhmästä yksi edustaja, joka kulkee viestinviejänä oman ryhmänsä ja toimikunnan välissä.
– Puheenjohtajuus on isoilla ryhmillä, mutta muuten jokaisella on pienessä porukassa yhtä suuri mahdollisuus saada ryhmänsä näkemys esiin.
Kommentoijia lapsista yrittäjiin
Syys-lokakuussa kerättiin mielipiteitä elinkeinoelämältä, konserniyhteistyökumppaneilta, kumppanuuspöydistä, Monttu auki -tapahtuman osallistujilta ja lasten ja nuorten edustajilta.
– Nyt on vahvasti maalattu tulevaisuuden kuvaa Lahdesta ja otettu mukaan koko Lahti-yhteisöä.
Marraskuussa siirryttiin strategian kirjoitus- ja kommentointivaiheeseen, jossa pyydettiin vielä kommentteja henkilöstöltä ja sidosryhmiltä. 9.12. valtuustoseminaarissa valtuutetut pääsivät sitä pureskelemaan ja tekemään viilauksia.
Ympäristötyön merkitys näkyy
Laajassa työskentelyssä tulee eteen tasapainoilua vaativia kohtia. Toivonen ei mene kiistoihin mukaan vaan kuuntelee kaikkia osapuolia ja etsii keinoja tukea yhteisiä ratkaisuja.
– Päättäjillä on laaja yhteisymmärrys siitä, että kuntalaisten hyvinvointi, palvelut, työpaikat ja ympäristöasiat ovat tärkeitä. Niitä halutaan edistää yliopiston ja yrityselämän kanssa.
Ympäristötyön ja -infran merkitys on jatkossakin tärkeä asia Lahden kehitykselle. Konserniyhtiöt Lahti Aqua ja Lahti Energia ovat tehneet ilmastonmuutoksen torjunnassa ratkaisuja, jotka kannustavat muutakin elinkeinoelämää.
– Keskustelu elinkeinoelämän kanssa on osoittanut, että tilanne neljän vuoden takaiseen on tuonut meille paremmat pelikortit pandemiasta huolimatta. Ympäristöllä on merkitys ihmisten terveydelle ja hyvinvoinnille ja se luo uusia työpaikkoja ja tuo alueelle rahoitusta.
Strategiaan pohjaavia saavutuksia
- Maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimus valtion kanssa
- LUT-yliopiston laajeneminen Lahteen
- Euroopan ympäristöpääkaupunkivuosi 2021
- Palvelutori
- VT12-kehätie
- Malva-museon rakentamispäätös, valmistuu 2022
- Monitoimitalot ja Paavolan kampus
- Ranta-Kartanon kaavoitus ja ensimmäiset kohteet
- Lahden seutukunnan nousu Elinkeinoelämän kuntarankingissa sijalta 15 sijalle 11
Teksti: Ina Ruokolainen
Artikkeli on julkaistu kokonaan Kaupunkilainen-lehdessä 4/21. Lehden julkaisun jälkeen strategian päätöksenteko on siirretty maaliskuuhun.
Lue artikkeli kokonaan Kaupunkilainen-lehdestä