Viime kesänä Lahdessa saatiin nauttia luonnon virkistävistä vaikutuksista keskellä kaupunkia Lanunaukion miniterveysmetsässä. Vihreä keidas herätti paljon kiinnostusta ja sai runsaasti hyvää palautetta asukkailta. Kaupunkilaisia ilahdutti helposti saavutettava luonto ja vihreän lisääntyminen kaupungissa. Samalla vastaajat myös toivoivat pysyvämpiä ratkaisuja väliaikaisten kokeilujen sijaan.
– Nyt tavoitteenamme on jatkaa hyväksi koettua konseptia ja kehittää pysyvä viherkeidas Lanunaukiolle. Hanke toteuttaa myös laajempaa keskustavisiota tuomalla kaupunkikuvaan asukkaiden paljon toivomaa vehreyttä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Taru Suutari.
Lanunaukion toimijat toivovat mielikuvitusta suunnitteluun
Tulevaa viherkeidasta suunnitellaan laajassa yhteistyössä aukion yritysten, asukkaiden, yhdistysten ja opiskelijoiden kanssa. Ensimmäinen työpaja Lanunaukion toimijoille ja yhdistyksille järjestettiin helmikuussa ravintola Lanun Korkissa. Tilaisuudessa heräsi innokasta keskustelua ja useita kiinnostavia ideoita aukion viihtyisyyden parantamiseksi. Samalla toimijat toivat esiin myös paljon hyödyllistä tietoa ja mahdollisia haasteita, joita tulee ottaa huomioon viherkeitaan suunnittelussa.
Keitaalle toivottiin muun muassa penkkejä, valaistusta, väriä, paljon vehreitä monimuotoisia kasveja, vesipullon täyttöpistettä ja mielikuvitusta suunnitteluun. Toimijat näkisivät, että keidas voisi toimia lahtelaisten kohtauspaikkana, jossa voisi olla esimerkiksi IG- kuvauspaikka tai pusupenkki. Erityisesti viherkeitaalta toivottiin ympärivuotisuutta ja pysyvyyttä. Viherkeitaan toivottiin olevan yhteydessä Lanu-patsaaseen Aleksanterinkadun läheisyydessä.
Osallistu ideointiin keskustan asukasillassa kaupungintalolla 29.4.
Kaupunkilaisten toiveita viherkeitaalle tullaan kuulemaan laajasti kevään ja kesän aikana. Keskustan asukasillassa 29.4 ja ympäristökylässä 5.6 esitellään hanketta ja kerätään asukkaiden toiveita tulevalle viherkeitaalle. Kesäkuussa avataan OmaLahti -sivustolla kysely, jossa kaupunkilaiset pääsevät antamaan palautetta ideoista ja äänestämään niistä mieluisampia.
Hankkeessa tehdään yhteistyötä Päijät-Hämeen kesäyliopiston ja Lahden Yliopistokampuksen toteuttaman Kestävä urbaani viherryttäminen -kurssin kanssa. Kurssi on käynnissä ensi syksynä. Opiskelijat pääsevät pohtimaan, miten luonto ja sen hyvät vaikutukset voidaan tuoda kaupunkiin ja suunnittelemaan aukion viherryttämistä.
Kaikki kerätty tieto ja toiveet toimivat pohja-aineistona arkkitehdille, kun viherkeitaan suunnittelutyötä tehdään loppuvuodesta. Myös suunnitteluvaiheessa osallistetaan aukion toimijoita mukaan ja kuullaan heidän mielipiteitään.
Aukiolle luontolaatikoita ensi kesänä – varsinainen viherkeidas valmistuu kesällä 2026
Kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan virkistävästä viherkeitaasta kesällä 2026. Tulevana kesänä Lanunaukiolle siirretään väliaikaisesti muutama luontolaatikko Lahden pääkirjaston edustalta.
– Luontolaatikoiden avulla luomme ensi kesäksi aukiolle pienen viherpysäkin, jossa voimme kertoa hankkeesta ja osallistaa kaupunkilaisia mukaan suunnitteluun. Näin saamme myös tuotua aukiolle toivottua vihreyttä varsinaista pysyvää viherkeidasta odotellessa, kertoo Suutari.
Kaupunki toteuttaa viherkeitaan osana EU-rahoitteista SOFTacademy -projektia. Tallinnan kaupungin koordinoimassa hankkeessa kehitetään Mustamäen pilottikorttelia viihtyisäksi laajasti asukkaita osallistaen ja toteutetaan pienimuotoisia pilotteja partnerikaupungeissa.
Lanunaukion pilotissa osatoteuttajana on myös Helle – sään ääri-ilmiöihin sopeutuminen Päijät-Hämeessä-projekti. Tässä EAKR-rahoitteisessa hankkeessa etsitään keinoja ilmaston muutokseen sopeutumiseen ja toteutetaan tulevalle Lanunaukion viherkeitaalle viilentävä ja varjostava elementti.
Lisätietoja
Helle – sään ääri-ilmiöihin sopeutuminen Päijät-Hämeessä – Lahti