Lastenkulttuurikeskus Efektin syksy on käynnistynyt poikkeavissa merkeissä, koska perinteisiä kulttuurivierailuja päiväkoteihin ja kouluihin Päijät-Hämeessä ei voitu toteuttaa koronarajoitusten vuoksi. Esitysten toteutus ja turvallisuus piti ottaa huomioon täysin uudella tavalla.
Lastenkulttuurikeskus Efekti on vienyt elävää taidetta Päijät-Hämeen päiväkoteihin ja kouluihin jo vuodesta 2006 alkaen. ”Päätimme yhdessä kaikkien päijäthämäläisten kuntien edustajista koostuvassa ohjausryhmässämme, että poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia”, kertoo kulttuuriasiainpäällikkö Matti Karhos. ”Lasten oikeudesta taiteeseen ja kulttuuriin ei tingitä. Saimme mukaan toteuttamaan tätä visiota huikean ennakkoluulottoman, monipuolisen ja luovan taitelijaryhmän”, Karhos jatkaa. ”Sirkus Efektos luo uskoa tulevaisuuteen pandemiasta huolimatta”.
”Kiertueen suunnittelemiseen ryhdyttiin elokuussa, kun alkoi olla selvää, ettei taidetta ja kulttuuria ole suotavaa viedä kouluille ja päiväkodeille perinteisin keinoin. Taiteen ja kulttuurin kokeminen on yksi tärkeitä lapsen oikeuksia ja siitä päätimme pitää kiinni. Haluamme ajatella, että pandemia ja sen tuomat rajoitukset voivat parhaimmillaan synnyttää jotain ennennäkemätöntä ja mielenkiintoista, sekä luoda uudenlaisia keinoja ja tapoja viedä taidetta lasten luo. Sirkus Efektoksen esityksen tärkein päämäärä on tuoda katsojalleen uskoa toiveikkaasta tulevaisuudesta”, toteaa Sanna Heiskanen.
Esitykset toteutetaan turvallisesti ulkoilmassa pandemiasta johtuvat rajoitukset huomioiden. Esitys on jaettu useampaan pisteeseen, joissa yleisö kiertää katsomassa kohtauksia pienissä ryhmissä aina yksi luokka tai eskariryhmä kerrallaan. Koko esitys on suunniteltu niin, että vierailevat taiteilijat ja osallistuvat lapset ovat toisistaan turvavälin päässä koko toiminnan ajan. Ulkoilmassa toteutettava esitys on siten turvallinen kaikille osallistujille. Esitykset käynnistyvät tiistaina 27.10. Padasjoen Kullasvuoren koululla ja niitä tehdään aina joulukuulle saakka.
Sirkus Efektoksessa eläimet nousevat kapinaan
Sirkus Efektos on kiertävä eläinsirkus, jota pyörittää tirehtööri Harakka. Hän on kaavoihin kangistunut, vanhahtavia maailman käsityksiä arvostava ja ylläpitävä persoona, joka ei ole avoin muutoksille. Tirehtöörin motoksi onkin vuosien saatossa kehittynyt: “Näin ollaan aina toimittu ja näin tullaan aina toimimaan!”
Sirkuksen eläinesiintyjät ovat alkaneet toivomaan uusia näkökulmia sekä lisää monipuolisuutta ja sävyjä esitykseensä. Karhu esitetään aina pelottomana metsänkuninkaana, mutta on hänellä herkempikin puoli. Jänis on kyllästynyt iänikuiseen rooliinsa hatusta vedettävänä arkajalkana. Pöllöltä odotetaan suurta viisautta, mutta häneltä löytyisi paljon muitakin taitoja. Tirehtöörin vaimo Korppi on huolissaan sirkuksessa vallitsevasta ilmapiiristä sekä miehensä mustavalkoisesta tavasta nähdä maailma. Hän haluaisi auttaa miestään näkemään värit ympärillään. Vaimo kaivaa avukseen vanhan kalevalaisen loitsukirjan, joka on valitettavasti tahriintunut niin, ettei kaikesta tekstistä saa enää selvää. Hän pyytää lapsia auttamaan puuttuvien sanojen ratkaisemisessa. Eläimet pääsevät myös kertomaan yleisölle oman tarinansa. Esitys huipentuu finaalinumeroon, jossa otetaan tirehtöörin asenteista mittaa.
Yleisö saa muistoksi ja jatkotehtäväksi kuvanveistäjä Tapani Kokon sahaamat puukiekot, jotka voi maalata haluamallaan värillä ja joista voi muodostaa luokan tai koulun kanssa yhteisen Toivon puun. Opettajan johdolla oppilaat voivat keskustella tulevaisuudesta ja haaveista.
Sirkus Efektossa mukana on seitsemän taiteilijaa eri taiteenaloilta:
Kuvanveistäjä Tapani Kokko
Kuvataiteilija ja lavastaja Amadeu Vives
Näyttelijä, muusikko ja ohjaaja Sanna Heiskanen
Sirkusartisti Mika Seppälä
Nukketeatteritaiteilija Terhi Tuomikko
Nukketeatteritaiteilija ja muusikko Kaisa Käärmemaa
Näyttelijä ja ohjaaja Väinö Weckström
#oikeustulevaisuuteen