Hyppää sisältöön

Liikuntapaikkasuunnitelma 2025–2035 hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnassa

Liikuntapakkasuunnitelma ohjaa liikuntapaikkarakentamista ja liikuntapaikkojen ylläpitämistä. Suunnitelman tavoitteena on linjata Lahden kaupungin tulevia liikuntapaikkainvestointeja ja rytmittää liikuntapaikkojen peruskorjaushankkeita vuosina 2025–2035.

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnalle esitetään liikuntapaikkasuunnitelman hyväksymistä ohjeellisena asiakirjana ja työkaluna valmisteltaessa vuosien 2025–2035 talousarviota, taloussuunnitelmaa sekä Tilakeskuksen investointiohjelmaa. Suunnitelma etenee edelleen kaupunginhallitukseen ja kaupunginvaltuustoon. Suunnitelma on päivittyvä asiakirja, joka tuodaan asianosaisten päätöselinten hyväksyttäväksi muutosten yhteydessä.

Liikuntapaikkasuunnitelma on liikuntapalveluiden strateginen asiakirja. Liikuntapaikkasuunnitelmalla edistetään kaupungin strategisten tavoitteiden toteutumista muun muassa asukkaiden hyvinvoinnin ja osallisuuden sekä kaupungin vetovoimaisuuden ja kansainvälisen urheilukaupunkistatuksen näkökulmasta.

Suunnitelman lähtökohdat

Suunnitelman lähtökohtana on nykytilan tarkastelu, mikä käsittää muun muassa liikuntapaikkojen kuntoa, käyttöastetta, korjausvelkaa, ylläpidon kustannusten hinnoittelua ja liikuntapaikkarakentamisen historiaa.

Sisäliikuntapaikkoihin ja halleihin, ulkoliikuntapaikkoihin sekä liikunta- ja ulkoilureitistöihin on käytetty investointimäärärahoja vuosina 2013–2023 noin 139 milj. euroa. Liikuntarakennuksissa on mittavia investointitarpeita myös tuleville vuosille. Kaupungin taloudellisen tilanteen johdosta investointitarpeita on priorisoitava.

Liikuntaolosuhteiseen liittyvät asiat jakaantuvat hyvinvoinnin- ja vapaa-ajan lautakunnan, kaupunkiympäristölautakunnan, konserni- ja tilajaoston sekä sivistyslautakunnan alaisuuteen. Virkamiesorganisaatiossa asioita hoidetaan sivistyksen ja kaupunkiympäristön palvelualueilla sekä Tilakeskuksessa. Asioita koordinoidaan ulkoliikkumisalueiden johtoryhmässä.

Suunnitelmakauden hankkeita ja toimenpiteitä

Suunnitelmakauden isoiksi hankkeiksi nousevat uuden vesiliikuntakeskuksen rakentaminen ja osittain nykyisistä uimahalleista luopuminen, jäähalliolosuhteiden sekä Kisapuiston tapahtumaolosuhteiden kehittäminen, talvilajien ympärivuotisen kilpailu- ja harjoitusolosuhteiden lisääminen sekä suur- ja messuhallien kehittämistyö. Liikuntapaikkasuunnitelmassa on hahmoteltu hankkeiden tavoiteaikatauluja.

Suunnitelmakauden muita päähankkeita ovat lähiliikuntapaikkaverkoston kehittäminen, ulkoliikuntapaikkojen lisääminen ja kunnostaminen, uimarantojen ja talviuintimahdollisuuksien sekä liikunta- ja ulkoilureittien kehittäminen.

Tavoitteita tukevia toimenpiteitä ovat liikuntapalveluiden sekä liikuntapaikkojen kunnossapidon tehostaminen, liikuntaolosuhteisiin liittyvän tukijärjestelmän kehittäminen sekä viestinnän ja verkkokaupan kehittäminen.

Valmistelu ja osallistaminen

Liikuntapaikkasuunnitelman laatiminen on ollut noin vuoden kestävä prosessi. Valmisteluun on osallistunut kuntalaisia sekä puheenjohtajien kautta urheiluseuroja. Kyselyillä kartoitettiin kokemuksia liikuntapaikkojen käytöstä ja haasteista. Kuntalaisten kyselyyn vastasi yli 400 lahtelaista. Urheiluseurojen kyselyyn vastasi 29 lahtelaista urheiluseuraa.

Luottamushenkilöiden näkemyksiä tulevaisuuden suurimmista liikuntapaikkahankkeista on kuultu yhteisessä työseminaarissa. Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnalle suunnitelman etenemistä on esitelty useamman kerran valmistelun aikana. Kaupungin viranhaltijoiden sekä kumppanien työpajoissa on käsitelty omatoimisen liikunnan sekä organisoidun liikunnan ja urheilun olosuhteita.

Suunnitelman laatimisprosessista on vastannut kaupungin liikuntapalveluiden työryhmä. Prosessissa apuna on toiminut ohjausryhmä sekä North Sport Consulting asiantuntijayritys.

Liikuntapaikkasuunnitelma ja siihen liittyvät tausta-aineistot löytyvät liikuntapalvelujen verkkosivuilta. Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunta käsittelee liikuntapaikkasuunnitelmaa kokouksessaan 14.8.2024.

Lisätiedot

Liikuntajohtaja Aleksi Nyström, 044 4831794
Sivistysjohtaja Tiina Granqvist, 050 383 6574

Hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan kokouksen 14.8.2024 esitylista Dynasty-verkkopalvelussa

Liikuntapaikkasuunnitelma 2025–35 ja tausta-aineistot