Hyppää sisältöön

Päivittyvä seuranta päättyy: Lintuinfluenssaa Lahdessa

Ankkurin sataman alueen sairastuneilla ja kuolleilla linnuilla todettiin lintuinfluenssaa kesällä 2023. Tästä uutisesta on voinut seurata päivittyvää tietoa Lahden sataman lintuinfluenssasta. Uutisen päivittäminen päättyi 13.9.23.

13.9. klo 16.15

Päivittyvä seuranta päättyy, koska tilanne ei enää edellytä jatkuvaa seuraamista.

Aallonmurtajalta kerättiin viikolla 36 viisi kuollutta lintua ja viikolla 37 neljä kuollutta lintua. Jatkossa keräilyä sekä aallonmurtajalla että sataman alueella tehdään tarvittaessa saapuneiden ilmoitusten perusteella. Lintujen joukkokuolemista tai yksittäisestä kuolleesta petolinnusta pyydetään edelleen jatkossa ilmoittamaan valvontaeläinlääkäreille.

Siirry palautepalveluun

Usein kysyttyä

Mitä teen, jos löydän kuolleen linnun satamasta? 

Kuolleisiin tai sairastuneisiin lintuihin tai niiden ulosteisiin ei pidä koskea. Pidä lapset ja lemmikit poissa kuolleiden lintujen lähettyviltä.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voit ilmoittaa virka-aikana Lahden valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Lintujen joukkokuolemalla tarkoitetaan esimerkiksi useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta.

  • Valvontaeläinlääkärit: 044 416 4598 tai 044 482 6974
  • Päivystävä kunnaneläinlääkäri: 0600 392 120

Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa.

  • Sairastuneisiin lintuihin tai niiden ulosteisiin ei pidä koskea. Kunnossapitopalvelut ilmoittavat kyyhöttävistä tai huonokuntoisista linnuista valvontaeläinlääkäreille, mutta halutessasi voit ilmoittaa niistä virka-aikaan valvontaeläinlääkärille.

    • Valvontaeläinlääkärit: 044 416 4598 tai 044 482 6974
  • Kuolleiden lintujen kerääminen ja hävittäminen on maanomistajan vastuulla.

    • Jos löydät kuolleen kuolleen linnun (muun kuin petolinnun) kaupungin mailta, tee ilmoitus kaupungille palautelpalveluun.
    • Yksittäisen kuolleen pikkulinnun (muun kuin petolinnun) voi laittaa sekajäteastiaan suljettuun jätepussiin pakattuna. Kädet on pestävä hyvin vedellä ja saippualla.
    • Yksittäiset lokit ja sitä suuremmat linnut pitää toimittaa Salpakierron laitteluasema Pillerille käsiteltäväksi erityisjätteenä pussiin pakattuna ohjeen mukaisesti. Linnun tuominen Pillerille on asukkaille maksutonta lintuinfluenssatilanteen aikana.

    Palautepalvelu

    Lintuinfluenssa ja kuolleiden eläinten vastaanotto (salpakierto.fi)

    Kuolleet eläimet (salpakierto.fi)

  • Lintuinfluenssa tarttuu herkästi lintujen välillä.

    Ruokavirasto on laajentunut lintuinfluenssan vuoksi perustettua tartuntavyöhykettä. Päijät-Häme kuuluu vyöhykkeeseen 25.7. alkaen. Tartuntavyöhykkeellä on kielletty siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona.

  • Epidemia-alueen kuolleet linnut pitää hävittää riskijätteenä, ettei tauti leviä.

    Muualta kuin epidemia-alueelta löytyneitä ei pidetä eläintautiriskinä, mutta hävittämisessä tulee huomioida jätekäsittelyprosessin vaatimukset.

    Jos löydät muualta kuin Ankkurin sataman alueelta tai sen läheisyydestä yksittäisen kuolleen pikkulinnun (muun kuin petolinnun), voit laittaa sen suljettuun jätepussiin pakattuna sekajäteastiaan. Kädet on pestävä hyvin vedellä ja saippualla.

  • Vältä vesilintujen metsästystä alueilla, joilla on havaittu lintujen joukkokuolemia tai lintuinfluenssaa.

    Lisätietoa Ruokaviraston sivulla: Lintujen metsästyskausi lähenee – miten huomioida lintuinfluenssa

  • Voit uida Ankkurin uimarannalla normaalisti.

    Lintuinfluenssan tarttuminen uimaveden välityksellä on erittäin epätodennäköistä.

    THL:n mukaan uimista suositellaan kuitenkin välttämään paikoissa, joiden lähistöllä lintujen joukkokuolemia on havaittu. Lahdessa uimista suositellaan välttämään aallonmurtajan läheisyydessä. Linnuissa ja kuolleissa linnuissa voi olla muitakin taudinaiheuttajia, jotka voivat päätyä veteen raatojen ja lintujen ulosteiden mukana.

    Kaikki viralliset uimarannat ovat säännöllisen valvonnan ja näytteenoton piirissä. Uimavesituloksista sekä uimarannoilla voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista tiedotetaan uimarantojen ilmoitustauluilla ja uimarantojen verkkosivuilla.

  • Tauti ei tartu ihmiseen herkästi, eikä Lahdessa ole todettu yhtään lintuinfluenssatartuntaa ihmisellä.

  • Tauti ei tartu ihmiseen herkästi, mutta jos epäilet tartuntaa, soita ensimmäiseksi päivystysapuun numeroon 116 117 tai omaan sote-keskukseen.

    Tauti ei tartu ihmiseen herkästi, eikä Lahdessa ole todettu yhtään lintuinfluenssatartuntaa ihmisellä. Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen, mutta osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita.

  • Lintuinfluenssa on erityisesti lintujen tauti ja virustartunnat lemmikkieläimillä ovat hyvin harvinaisia. Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti kissoihin ja koiriin. Tartuntariski sairaista tai kuolleista linnuista on koiralle tai kissalle pieni, mutta lemmikkieläinten kontaktia sairaisiin tai kuolleisiin lintuihin tulisi välttää.

    Mahdollinen virustartunta on yleensä täysin oireeton tai aiheuttaa vain lieviä ohimeneviä hengitystietartunnan oireita, kuten silmätulehdusta, väsymystä, kuumeilua ja syömättömyyttä. Tauti paranee yleensä itsestään muutamassa päivässä. Mikäli lemmikin yleisvointi kuitenkin heikkenee, on syytä hakeutua eläinlääkärin hoitoon.

    Eläinlääkäripalvelut
    Usein kysyttyä lintuinfluenssasta (ruokavirasto.fi)

  • Kaupungin kunnossapitopalvelu toimii sataman alueella ja valvontaeläinlääkäri seuraa tilannetta. Kuolleiden lintujen tehostettu keräily alkoi satamassa maanantaina 10.7. ja aallonmurtajalla torstaina 13.7. Satamassa keräilyä tehdään toistaiseksi päivittäin ja aallonmurtajalla viikoittain.

1.9. klo 9.20

Viikolla 34 aallonmurtajalta kerättiin kuusi kuollutta lintua, joka on jälleen vähäisin määrä koko epidemian ajalta. Seuraava keräily aallonmurtajalle tehdään viikolla 36. Mikäli kuolleiden lintujen määrä on edelleen vähäinen, säännöllinen keräily aallonmurtajalla lopetetaan. Rannan puolelta kuolleita lintuja on kerätty enää yksittäisiä viikkotasolla, joten tehostettua keräilyä ei enää jatketa.

Yksittäisistä kuolleista linnuista voi ilmoittaa Lahden kaupungin palautepalvelun kautta ja keräilyä tehdään kaupungin alueilla näiden ilmoitusten perusteella. Lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista pyydetään edelleen ilmoittamaan virka-aikana valvontaeläinlääkäreille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille.

***

22.8. klo 12.45

Perjantaina 18.8. aallonmurtajalta kerättiin enää alle kymmenen kuollutta lintua, joka on vähäisin määrä koko epidemian aikana.

Sataman alueelta on kerätty viime viikkoina enää yksittäisiä kuolleita lintuja ja kyltit kerätään pois satama-alueelta viikon 34 aikana.

Koska kuolleiden lintujen määrät eivät ole laskeneet tasaisesti ja vaihtelua määrissä on ollut viikkokohtaisesti, tehostettua keräilyä jatketaan edelleen ja tilannetta seurataan, kunnes epidemian voidaan todeta olevan kokonaan ohitse.

***

11.8. klo 15.25

Sataman alueelta kerättyjen kuolleiden lintujen määrät ovat edelleen vähentyneet, ja keräilyä on harvennettu joka toiseen päivään.

Aallonmurtajalta on kerätty viikoilla 31 ja 32 aiempaa enemmän kuolleita lintuja. Määrät ovat kuitenkin selvästi alhaisempia alun taudinpurkaukseen ja viikkojen 28 ja 29 määriin verrattuna.

***

2.8. klo 12.00

Sataman alueelta kerättyjen kuolleiden lintujen määrät vähentyivät jälleen edellisviikkoon verrattuna, mutta aallonmurtajalta kerättiin hieman edellisviikkoa enemmän kuolleita lintuja. Tilanne on edelleen rauhallinen alun taudinpurkaukseen verrattuna. Valvontaeläinlääkäreille ei ole tullut ilmoituksia lintujen joukkokuolemista tai yksittäisten petolintujen kuolemista muilta alueilta Lahdesta.

THL ja Ruokavirasto ovat julkaisseet ohjeen lintuinfluenssatilanteen huomioimisesta metsästyskauden alkaessa.

***

25.7. klo 10.35

Ruokavirasto on laajentunut lintuinfluenssan vuoksi perustettua tartuntavyöhykettä. Päijät-Häme kuuluu vyöhykkeeseen 25.7. alkaen. Tartuntavyöhykkeellä on kielletty siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona.

Lue Ruokaviraston tiedote ja tarkemmat ohjeet: Ruokavirasto laajentaa lintuinfluenssan tartuntavyöhykettä

***

24.7. klo. 16.22

Sataman alueelta viikonloppuna 21.–23.7. ja aallonmurtajalta 24.7. kerättyjen kuolleiden lokkien määrät olivat jälleen selvästi vähäisemmät kuin edellisellä viikolla. Aallonmurtajalla pesivistä naurulokeista alueella on enää vähän lokkeja jäljellä syysmuuton ja epidemian jäljiltä.

Perjantaina 21.7. varmistui lintuinfluenssa myös yhdellä kanadanhanhella ja yhdellä silkkiuikulla, joista oli lähetetty näytteet Ruokavirastoon.

Ruokavirasto suosittelee siipikarjan pitämistä sisätiloissa.

 

19.7.2023 klo 15.35

Kaupungin tehostettu keräily alkoi satamassa maanantaina 10.7. ja aallonmurtajalla torstaina 13.7. Sataman alueelta keräilyä tehdään toistaiseksi päivittäin ja aallonmurtajalla viikoittain.

***

18.7.2023 klo 16:07

Aallonmurtajalta on tänään kerätty runsaasti kuolleita lintuja, mutta määrät olivat selvästi pienemmät kuin viime viikolla.

***

Päivitetty 18.7.2023 klo 16:07

Kahden Lahdesta löydetyn, kuolleen naurulokin kuolinsyyksi on varmistunut korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa. Tauti tarttuu herkästi muihin lintuihin, joten on todennäköistä, että muillakin Ankkurin sataman alueen sairastuneilla ja kuolleilla linnuilla on lintuinfluenssaa. Sataman alueelta on löytynyt paljon kuolleita lintuja.

Lue koko uutinen: Lintuinfluenssaa Lahdessa

Ilmoitukset kuolleista tai huonokuntoisista linnuista

Valvontaeläinlääkärit: 044 416 4598 tai 044 482 6974 (virka-aikaan)

Päivystävä kunnaneläinlääkäri: 0600 392 120 (virka-ajan ulkopuolella)

  • 13.9. klo 16.15: Lisätty viimeinen tilannepäivitys sekä muokattu otsikkoa ja ingressiä. Uutisen päivittäminen päättyy.

    1.9. klo 9.20: Lisätty tilannepäivitys.

    22.8. klo 12.45: Lisätty tilannepäivitys.

    11.8. klo 15.25: Lisätty tilannepäivitys ja tarkennettu usein kysyttyjä kysymyksiä.

    7.8 klo 9.11: Päivitetty usein kysyttyjä kysymyksiä.

    2.8. klo 12.00: Lisätty tilannepäivitys.

    25.7. klo 13.38: Tarkennettu tietoa uimarantojen valvonnasta usein kysyttyä -osiossa.

    25.7. klo 10.35: Lisättä tilannepäivitys 25.7. ja muokattu usein kysyttyä -osiota.

    25.7. 11.26: Lisätty kohta ”mitä teen, jos minulla on kanoja tai muita lintuja” usein kysyttyihin kysymyksiin.

    25.7. 9:22: Siirretty alkuperäinen uutinen Lintuinfluenssaa Lahdessa omalle sivulleen. Päivitetty usein kysyttyä-osion järjestystä.

    25.7.2023 8:50: Päivitetty Lisätietoja-linkkilistaan ajankohtainen linkki Ruokaviraston koontisivulle.

    24.7.2023 klo 16:22: Lisätty tilannepäivitys 24.7., muokattu ohjetta huonokuntoisten lintujen ilmoittamisesta ja tarkennettu ohjetta kuolleiden lintujen ilmoittamisesta.

    21.7.2023 klo 15:45: Lisätty tietoa Ankkurin uimarannasta usein kysyttyä -osioon

    20.7.2023 klo 15:15: Lisätty tietoa lemmikkieläimistä ja lintujen hävittämisestä usein kysyttyä -osioon

    19.7.2023 klo 15:35: Lisätty tilannepäivitys 19.7. ja usein kysyttyä -osio

    18.7.2023 klo 16:07: Lisätty tilannepäivitys 18.7. ja muokattu ilmoitusohjeistusta.

    17.7.2023 klo 9:27: Päivitetty otsikko.

Aihealueet