Hyppää sisältöön

Lintuinfluenssaa Lahdessa

Kahden Lahdesta löydetyn, kuolleen naurulokin kuolinsyyksi on varmistunut korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa. Tauti tarttuu herkästi muihin lintuihin, joten on todennäköistä, että muillakin Ankkurin sataman alueen sairastuneilla ja kuolleilla linnuilla on lintuinfluenssaa. Sataman alueelta on löytynyt paljon kuolleita lintuja.

Kuolleisiin tai sairastuneisiin lintuihin tai niiden ulosteisiin ei pidä koskea ja lapsia tai lemmikkejä ei tule päästää kuolleiden lintujen lähelle. Tauti ei tartu ihmiseen herkästi vaan tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Ihmisillä ei ole todettu tartuntoja

Tauti ei tartu ihmiseen herkästi, eikä Lahdessa ole todettu yhtään lintuinfluenssatartuntaa ihmisellä. Tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen tai kuolleeseen lintuun tai sen eritteisiin. Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen, mutta osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita. Tartuntaa epäilevän ei pidä hakeutua oma-aloitteisesti hoitoon, vaan ottaa ensin puhelimitse yhteyttä joko päivystysapuun numeroon 116 117 tai omaan sote-keskukseen.

Valvontaeläinlääkäri seuraa tilannetta

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tai yksittäisistä kuolleista petolinnuista voit ilmoittaa virka-aikana Lahden valvontaeläinlääkärille ja virka-ajan ulkopuolella päivystävälle kunnaneläinlääkärille. Yksittäisistä kuolleista lokeista ei tarvitse ilmoittaa valvontaeläinlääkärille.

Kunnossapitopalvelut ilmoittavat kyyhöttävistä tai huonokuntoisista linnuista valvontaeläinlääkäreille, mutta halutessasi voit ilmoittaa niistä.

  • Valvontaeläinlääkärit: 044 416 4598 tai 044 482 6974
  • Päivystävän kunnaneläinlääkärin yhteystiedot: 0600 392 120

Ankkurin alueen puhtaanapitoa on tehostettu

Sataman alueen ravintoloita pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota terassien hygieniaan ja lintujen jätösten siivoamiseen. Alueen ravintoloita on tiedotettu asiasta myös kohdennetusti.

Kaupungin kunnossapitopalvelut huolehtivat tehostetusti sataman alueelta löytyneiden kuolleiden lintujen hävittämisestä riskijätteenä. Menneen viikon aikana sataman alueelta ja aallonmurtajalta on kerätty runsaasti kuolleita lintuja ja niitä kerätään tehostetusti myös viikonloppuna. Aallonmurtajalta kuolleita lintuja kerätään seuraavan kerran ensi viikon alussa.

Kuolleen linnun hävittäminen muualla

Muualta kuin Ankkurin sataman alueelta tai sen läheisyydestä löytyneen yksittäisen kuolleen linnun (muun kuin petolinnun) voi toimittaa Salpakierron laitteluasema Pillerille käsiteltäväksi erityisjätteenä pussiin pakattuna alla olevan ohjeen mukaisesti:

  • Lintu otetaan tiiviiseen muovipussiin koskematta käsin lintuun ja likaamatta pussin ulkopintaa. Käytä kaksi suojakäsineitä päällekkäin. Myös hengitystiesuojaimen käyttö on suositeltavaa.
  • Tee pussin suuhun leveä taitos. Avaa pussin suu. Laita kädet taitoksen sisään. Pidä pussi vartalosi ja linnun välissä. Työnnä lintu pussiin. Vedä tekemäsi taitos auki. Sulje pussi.
  • Laita lintu vielä toiseen pussiin edellä kuvaillulla tavalla. Laita käsineet ja maski pussiin ja sulje pussi.
  • Pese kädet hyvin saippualla ja vedellä. Ennen käsien pesua ei tule syödä, tupakoida eikä hieroa silmiä tai nenää.

Ensisijaista on taudin leviämisen estäminen siipikarjatiloille ja muiden lintujen pitopaikkoihin

Erityisesti siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tautisuojauksesta on tärkeää huolehtia lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi. Siipikarjan rehun ja juomaveden saanti on järjestettävä sisätiloissa tai sellaisessa muussa paikassa, johon luonnonvaraiset linnut eivät pääse. Jos pitopaikassa on käytössä siipikarjan hyvinvoinnin kannalta tarpeellisia vesialtaita, on luonnonvaraisten vesilintujen ja petolintujen pääsy niihin estettävä. Siipikarjan rehu on varastoitava suojattuna luonnonvaraisilta linnuilta ja muilta eläimiltä. Myös juomaveden puhtaudesta tulee huolehtia. Ruokavirasto suosittelee myös muiden lintujen pitäjiä noudattamaan samoja varotoimia lintujensa hoidossa.

Lintuinfluenssa leviää herkästi luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin lintuihin, jos linnut pääsevät kosketuksiin toistensa kanssa suoraan tai vaikkapa ulosteilla saastuneesta rehusta. Lintuinfluenssa voi levitä myös pidempiä matkoja esim. ihmisten tai viruksella saastuneiden välineiden mukana. Korkeapatogeenisen lintuinfluenssan leviäminen siipikarjan pitopaikkoihin aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita. Myös harrastelinnuissa todetut tapaukset voivat aiheuttaa rajoituksia siipikarjan ja niistä saatavien tuotteiden siirroille.

Lisätietoja

Yhteystiedot

Päivystävä kunnaneläinlääkäri: 0600 392 120 (virka-ajan ulkopuolella)

Uutinen julkaistu alun perin 12.7.2023

Uutista päivitetty

17.7.2023 klo 9:27: Päivitetty otsikko.

14.7.2023 klo 14:13: Lisätty tietoa sataman alueen ja aallonmurtajan puhtaanapidosta.

13.7.2023 klo 15:45: Sataman alueen kunnossapitoa tehostetaan. Älä koske Ankkurin alueella kuolleisiin lintuihin.

Aihealueet