Hyppää sisältöön

Luontopositiivinen Lahti 2030 -tavoite ja MM2029-kisojen järjestelysopimus hyväksyttiin kaupunginhallituksessa

Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan kaupungin luontotavoitteeksi Luontopositiivinen Lahti 2030. Lisäksi se hyväksyi pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailujen järjestelysopimuksen.

Kaupunginhallitus hyväksyi luontotavoitteen ilmastotavoitteen rinnalle. Tavoitteena on, että Lahti on luontopositiivinen kaupunki vuonna 2030. Luontopositiivisuus tarkoittaa sitä, että luonnon monimuotoisuus lisääntyy, eikä heikkene.

Lahti on ilmastotyössä pitkällä, mutta kaupungilta puuttuu laaja-alainen strateginen tavoite luonnon tilan parantamiseksi. Ilmastonmuutos on iso luonnon köyhtymisen aiheuttaja, joten ilmastotyö usein hyödyttää myös luontoa.

Uusi luontotavoite luo jatkoa Lahden kunnianhimoiselle ympäristötyölle ja vahvistaa kaupungin asemaa johtavana ja innovatiivisena ympäristökaupunkina. Kokonaisuudessaan tavoite vahvistaa kaupungin kilpailukykyä, houkuttelevuutta ja tulevaisuuden kasvun mahdollisuuksia.  Luontopositiivisen Lahden rakentaminen on investointi kaupungin elinvoimaan.

Syyskuussa 2024 kymmenen suurimman suomalaiskaupungin johtajat sitoutuivat pysäyttämään luontokadon, mukaan luettuna Lahti.

Luontopositiivisuuteen pääsemiseksi Lahti valmistelee suunnitelmaa yhdessä sidosryhmien kanssa. Suunnitelma tuodaan kaupunginhallitukselle erikseen hyväksyttäväksi keväällä 2025.  Suunnitelma on kansallisesti, ehkä jopa maailmanlaajuisesti, ensimmäinen aiheeseen liittyvä sidosryhmätiekartta.

Lisäksi kaupunginhallitus kävi lähetekeskustelun kaupungin kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta.

MM2029-kilpailujen hakuprosessin viimeinen vaihe

Kansainvälinen Hiihtoliitto myönsi kokouksessaan heinäkuussa vuoden 2029 Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat Lahteen. Sen jälkeen FIS, Lahti ja Hiihtoliitto ovat allekirjoittaneet MM-kisojen järjestämistä koskevan sopimuksen.

Nyt paikalliset yhteistyökumppanit (Suomen Hiihtoliitto, Lahden Hiihtoseura, Salppuri Oy ja Lahden kaupunki) ovat laatineet vielä yksityiskohtaisemman järjestelysopimuksen MM-kisojen järjestelyistä Lahdessa. Kaupunginhallitus hyväksyi järjestelysopimuksen.

Paikallisella järjestelysopimuksella sovitaan kilpailujen järjestelytoimikunnan perustamisesta, Salppuri Oy:n roolista kilpailujen operatiivisena toteuttajana sekä osapuolten välisestä vastuunjaosta. Paikallisen järjestelysopimuksen osapuolia ovat Suomen Hiihtoliitto, Lahden Hiihtoseura, Salppuri Oy ja Lahden kaupunki.

MM-kisojen järjestelyoikeudet ja velvoitteet siirtyvät MM-organisaatiolle

MM-kilpailujen järjestelysopimuksessa osapuolet päättivät yhdessä muodostaa MM-kisojen järjestelytoimikunnan, joka vastaa MM-kisojen järjestämisestä.

Järjestelysopimuksella osapuolet sopivat, että MM-kisojen operatiivisesta järjestämisestä, tapahtuman tuotannosta, taloudesta ja kaupallisesta toiminnasta vastaa ensisijaisesti Lahden Hiihtoseuran ja Suomen Hiihtoliiton yhdessä omistama yhtiö, Salppuri Oy tai sen mahdollinen perustettava tytäryhtiö.

Suomen Hiihtoliitto ja Lahden Hiihtoseura vastaavat yhdessä MM-organisaation järjestämiseen ja järjestäytymiseen liittyvistä tehtävistä sekä vastaavat viime kädessä Salppurin toiminnasta ja sen vastuulle siirrettävistä MM-kisojen järjestämiseen liittyvistä tehtävistä, velvollisuuksista ja oikeuksista. Kaupunki ei ole osallinen tällaisessa järjestelyssä omistajan roolissa.

MM-organisaation toimintaa ohjaavat Salppurin yhtiöjärjestyksen sekä oman hallinnointi- ja ohjausjärjestelmän lisäksi MM-kisojen järjestelyissä FIS:n voimassa olevat säännöt ja määräykset, jo aikaisemmin solmitut sopimukset sekä tämä sopimus liitteineen.

MM-kilpailujen järjestelysopimukseen sisältyy myös velvoite järjestää nuorten MM-hiihdot erikseen sovittavana ajankohtana, mahdollisesti 2030 tai 2031. Osapuolet huomioivat sen kustannukset osana tapahtuman suunnittelua ja budjetointia.

 

Kaupunginhallitus päätti myös antaa lausunnon Uudenmaan ELY-keskuksen tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta vuosille 2025–2028.

 

 

Päätökset tehtiin esityslistan mukaan.

Esityslistaan