Hämeenlinnan hallinto-oikeus totesi päätöksessään, että on mahdollista, että kaupunginvaltuuston päätös sisältää Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä sopimuksessa tarkoitettua valtiontukea. Kaupunginvaltuusto päätti joulukuussa 2022, että kaupunki muuntaa 60 miljoonan euron pääomalainan SVOP-rahastosijoitukseksi.
Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan kaupunginvaltuusto ei ole päätöstä tehdessään selvittänyt asianmukaisesti ja riittävällä tavalla mahdollisen valtiontuen olemassaoloa ja tukimääräysten ja -säännösten soveltamisen edellytyksia, vaikka se olisi hallinto-oikeuden kannan mukaan ollut velvollinen niin tekemään.
Mikäli kysymyksessä oleva rahoitusjärjestely sisältää valtiontukea, on tuesta ennen sen täytäntöönpanoa ilmoitettava komissiolle. Hämeenlinnan hallinto-oikeuden mukaan valtuusto päätös on siten syntynyt virheellisessä järjestyksessä.
Nyt tehtävällä hakemuksella EU-komissiolle korjataan tämä päätöksentekoon liittynyt järjestysvirhe. Lahden kaupunki käyttää apunaan ulkopuolista lakiasiaintoimistoa, koska menettely on varsin monimutkainen ja usein luvan saanti vaatii neuvotteluja Brysselissä. Lahden kaupunki ei ole aiemmin ollut osallisena tämän kaltaisessa prosessissa.
Kaupunki aikoo käyttää apuna ulkopuolista asianajotoimistoa, joka on erikoistunut EU-komissiolle tehtäviin hakemuksiin. Asiantuntijan käytön arvioitu kustannus on n. 20 000 (Alv 0%) euroa. Tukea ei voi panna täytäntöön ennen komission hyväksyntää. Komission käsittely kestää keskimäärin kuusi kuukautta.
Linjaus tapahtuma-alan yritysjärjestelyistä
Konserni- ja tilajaosto aikoo linjata, että se puoltaa tapahtumayhtiöiden välistä liiketoimintakauppaa kokouksessaan 18.3.2024.
Eventum Lahti Oy on perustettu osaltaan toteuttamaan kaupungin tapahtumatoiminnan kasvu- ja kehittämisohjelmaa. Kaupunginhallitus hyväksyi tapahtumatoiminnan kasvu- ja kehittämisohjelman joulukuussa 2023.
KOKO Lahti Oy on Työ- ja Elinkeinoministeriön ja EU:n ryhmäpoikkeusasetuksen säännösten valossa vaikeuksissa oleva yritys. On tarkoituksenmukaista, että KOKO Lahden liiketoiminnat myydään uudistettuina Eventum Lahdelle liiketoimintakauppana. Liiketoimintakaupat ovat yhtiöiden hallitusten päätettäviä asioita eikä päätöstä liiketoimintojen siirroista, ostoista tai myynneistä voida tehdä muualla kuin toimivien yhtiöiden hallituksissa.
Konserniohjeen mukaan tytäryhteisön on pyydettävä dokumentoitu lausunto kaupunginjohtajalta etukäteen ennen päättävien elintensä päätöksentekoa asioissa, joilla saattaa olla merkittävä vaikutus tytäryhteisön, Lahden kaupungin tai Lahti-konsernin toimintaan tai taloudelliseen asemaan tai vastuuseen tai joilla saattaa olla erityistä periaatteellista merkitystä. Yhtiöiden on siis otettava dokumentoitu lausunto nyt tehtävistä liiketoimintakaupoista.
Liiketoimintakauppojen taustaksi on teetetty riippumaton selvitys KOKO Lahti Oy:n liiketoimintojen arvosta. Riippumattoman selvityksen teki KPMG Oy. Riippumattomassa selvityksessä tarkasteltiin useita erilaisia arvonmuodostusmenetelmiä. KOKO Lahti Oy:n hallitus on esittänyt, että liiketoimintakaupan hinta määräytyisi substanssiarvomenetelmällä, mikä oli myös KPMG:n suositus. Kauppahinnan arvioidaan olevan noin 260 000–300 000 euroa. Liiketoimintakaupassa henkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä uuteen yhtiöön.
Lisätietoja:
Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja
Jorma Ratia
p. 044 716 1215
Konserniohjauksen päällikkö
Veli-Pekka Ignatius
p. 044 716 1895