Ahtialan koulussa yläkoulun oppilaat pääsevät itse ideoimaan ja kokkaamaan kasvisruokia kotitaloustunneilla. Nuorille tarjotaan suora osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuus heille maistuvien kasvisruokien kehittämiseen.
–Oppilaita kuullaan ja he pääsevät vaikuttamaan oman koulunsa asioihin. Tämäntyyppinen osallisuus on tärkeä osa perusopetusta, toteavat Ahtialan koulun kotitalousopettajat Irja Haapasaari ja Mira Heino.
Oppilaat ja ateriapalvelujen tuotekehityspäällikkö kokkaavat yhdessä
Ahtialan koulun 9-luokkalaiset kokkasivat perjantaina 6.10. kasvisruokaa yhdessä Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden tuotekehityspäällikkö Jukka Turtan kanssa. Näin oppilaiden palaute ja maistamiskokemus välittyivät suoraan Ateriapalvelujen tuotekehitykseen.
–Otamme nuorten mielipiteet huomioon ja tavoitteena on valita kaikkein maistuvimmat ateriat ammattikeittiöön soveltuvaan jatkokehittämiseen, Turta kertoo.
–Erilaisiin makuihin totuttelu olisi tärkeää aloittaa jo lapsena, mutta tässä pilotissa kohderyhmänämme ovat yläkouluikäiset.
Ahtialan koulun ja Ateriapalvelujen yhteiseen kehittämisprojektiin osallistuvat aluksi 9-luokkalaiset kotitaloustunneilla. Kehittämistyö jatkuu 8-luokkalaisten kanssa myöhemmin. Tavoitteena on valmistaa samoja maistuvia kasvisruokia vielä 7-luokkalaisten kanssa ensi kevään aikana.
Kasvispainotteisuutta lisätään kouluruokailussa kaupungin strategian mukaisesti
Ahtialan koulun kehittämispilotti on jatkoa Mukkulan kouluruokailun kehittämisprojektille, joka toteutettiin viime syksynä.
–Tavoitteena on laajentaa pilottia ja kehittämistyötä myös muihin Lahden kouluihin vielä loppuvuoden aikana, kertoo ympäristöneuvontapäällikkö Päivi Sieppi Lahden kaupungilta.
Lahtelaisissa kouluissa pyritään kaupungin strategian mukaisesti lisäämään kasvisruokapainotteisuutta, mikä on tärkeää sekä terveyden että ympäristön kannalta.
Lahden kouluissa ja päiväkodeissa on parhaillaan käynnissä Päijät-Hämeen Ateriapalvelujen asiakaskysely, jossa pyydetään palautetta ruokailun kehittämiseksi 13.10.2023 mennessä. Kyselyyn vastaamalla pääsee vaikuttamaan ja osallistumaan ruokailun kehittämiseen.