Hyppää sisältöön

Malvan syyskauden näyttelyt vievät todellisuuksien eri tasoille

Lahden visuaalisten taiteiden museo Malvan syyskaudella avautuvat näyttelyt tuovat esille monipuolisen kattauksen kotimaisen taiteen nykytekijöiltä. Näyttelyissä nähdään lumoavia piirroksia, dronella kuvattuja maisemia, sukukuviin pohjautuvia maalauksia ja Malvan taidekokoelmien uusia hankintoja.

Malva tuo esille paikallista osaamista, kun syksyllä avautuvat Lahden Muotoiluinstituutista valmistuneen Pauliina Mäkelän, Nastolassa syntyneen Kaarlo Staufferin ja orimattilalaisen Ilkka Halson näyttelyt. Jokainen taiteilijoista on luonut uraa myös kansainvälisesti. Esille tulee niin uusia kuin aiemmin nähtyjäkin teoksia.

Pauliina Mäkelä: Pneuma

Näyttelyn nimi Pneuma pohjautuu antiikin filosofian termiin, joka viittaa liikkeessä olevaan ilmaan, hengitykseen, henkeen sekä henkäykseen. Tarinallisia ja symbolisia vihjeitä sisältävät kuvat avautuvat katsojalle hitaasti, tutkimalla. Näyttelyssä on esillä piirroksia, printtejä ja piirtoheitinprojisointeja. (kuva)

Pauliina Mäkelä (s. 1980) työskentelee monialaisesti kuvituksen, kuvataiteen ja esitystaiteen parissa. Mäkelä on tunnettu teknisesti realistisista, mutta tunnelmaltaan lumoavan kiehtovista ja unenomaisista piirroksistaan. Hän yhdistelee taiteessaan usein myös kokeellisia menetelmiä sekä analogisia tekniikoita.

Ilkka Halso: Maiseman tasot

Maiseman tasot -näyttelyssä tarkastellaan maiseman anatomiaa. Esille tulee suuria valokuvavedoksia ja liikkuvaa kuvaa. Teoskokonaisuus pohjautuu Ilkka Halson pitkäkestoiseen taiteelliseen projektiin. Dronesta rakentamansa salamavaloalustan avulla hän valaisee pimeitä maisemia ylhäältä. Halso käyttää kauko-ohjattua valoa pensselin tavoin maalaten esiin yksityiskohtia maisemista.

Valokuvataiteilija Ilkka Halso (s. 1965) asuu ja työskentelee Orimattilassa. Hän on tunnettu maisema-, ympäristö- ja manipuloituun valokuvaukseen perustuvista teoksistaan.

Kaarlo Stauffer: Fantasmagoria

Fantasmagoria esittelee Staufferin sukukuvista ammentavia maalauksia. Teokset käsittelevät ajan kulumista ja vanhenemista, nostalgiaa ja kaipuuta, suruakin. Tapahtuneen ja kuvitellun välinen raja on tarkoituksellisen hämärä.

Kaarlo Staufferin (s.1988) öljyvärimaalaukset pohjautuvat vanhoihin perhevalokuviin. Taiteilija ei esitä sukunsa tarinaa sellaisenaan, vaan pohtii kuvan tekemistä suhteessa todellisuuskäsityksiin, sekoittaen valokuvan ja maalauksen traditioita. Näyttely on Kaarlo Staufferin ensimmäinen museossa järjestettävä yksityisnäyttely.

Maistiaisia Malvan taidekokoelmasta

Marraskuussa avautuva kokoelmanäyttely kääntää katseen Malvan uusiin kokoelmahankintoihin. Maistiaisia Malvan taidekokoelmasta -näyttely esittelee taidekokoelmiin viime vuosina hankittuja teoksia, mm. Maria Laineelta ja Johanna Rotkolta. Malva on Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo, jolla on tärkeä tehtävä erityisesti päijäthämäläisen kuvataiteen kerääjänä ja säilyttäjänä. Malvan kokoelmissa on tällä hetkellä yli 9000 taideteosta.

On hienoa, että Malvan kokoelmateoksia on mahdollista esitellä yleisölle. Kokoelma on elävä, sitä hoidetaan, se kasvaa ja muuttuu ajassa. Maistiaisia Malvan taidekokoelmasta -näyttelyyn on valittu taidehankintoja viime vuosilta, erityisesti eläviltä nykytaiteilijoilta. Malvan taidekokoelma on hyvin monipuolinen, sen aarteista on mahdollista tehdä monia erilaisia nostoja. Näyttelyyn mahtuu kuitenkin aina vain rajallinen otanta teoksista, vain maistiainen kaikesta mahdollisesta”, kertoo kokoelma-amanuenssi Susanna Korhonen.

Syyskauden näyttelyt

Pauliina Mäkelä: Pneuma 1.11.2024 – 11.5.2025
Maistiaisia Malvan taidekokoelmasta | Treats from the Malva Art Collection 19.11.2024 – 6.4.2025 
Ilkka Halso: Maiseman tasot | Layered Landscapes 7.12.2024 – 6.4.2025 
Kaarlo Stauffer: Fantasmagoria | Phantasmagoria 7.12.2024 – 6.4.2025

Lisätietoja: 

Päivi Roivainen, näyttelypäällikkö
paivi.roivainen@lahti.fi
+358 44 483 1942

Katri Torila, suunnittelija
katri.torila@lahti.fi
+358 44 790 9355

Tuulia Tuomi, museonjohtaja
tuulia.tuomi@lahti.fi
+358 44 482 6658

malvamuseo.fi

Aihealueet