Hyppää sisältöön

Merkittäviä päästösäästöjä Lahden energiaremonteilla

Onnistunut energiaremontti tekee rakennuksesta energiatehokkaamman ja vähentää sen hiilijalanjälkeä. Lahden Talojen seitsemässä kohteessa energiaremontit tuottivat ennakoitua suurempia päästösäästöjä.

Valtakunnallinen Canemure-hanke, joka keskittyi hiilineutraaliuden edistämiseen Suomen kunnissa ja maakunnissa, on päättymässä. Lahdessa hankkeeseen liittyvä Vähähiilisiä ratkaisuja korjausrakentamiseen -projekti keskittyi erityisesti energiankulutuksen ja päästöjen vähentämiseen peruskorjausten avulla.

Lahden Talojen seitsemässä kohteessa energiaremontit tuottivat ennakoitua suurempia päästösäästöjä. Hankkeessa kerätty seurantatieto osoittautui arvokkaaksi, sillä se todentaa energiakulutusta vähentävien toimenpiteiden todellisia kustannus- ja ympäristövaikutuksia.

Edullisilla toimenpiteillä mitattuja säästöjä

Energia-asiantuntijoiden tekemät laskelmat vahvistivat remonttien kustannustehokkuuden ja päästösäästöt. Varsinkin kohteissa, joissa otettiin käyttöön vedensäästöratkaisuja, älykkäitä lämmönsäätöjärjestelmiä ja uusittiin poistoilmapuhallin, saatiin suhteellisen edullisilla toimenpiteillä mitattuja säästöjä. Tulosten perusteella takaisinmaksuaika voisi olla tietyissä toimenpiteitä jopa alle kaksi vuotta.

– Keräsimme ja tutkimme toteutunutta seurantatietoa kahden vuoden ajalta. Vertasimme ennakkoon arvioituja energiankulutuksen ja päästöjen tietoja jälkikäteen tehtyihin mittaustuloksiin. Hiilidioksidipäästöjä oli mahdollista vähentää vuodessa yhteensä noin 104 tonnia ja energialasku oli jopa 44 500 euroa pienempi vertailuvuoteen verrattuna, ympäristökoordinaattori Jenni Rahkonen kertoo.

Järjestelmät toimivat tehokkaasti vain, kun niitä käytetään oikein

Energiaremonttien seurannan ja vaikutusten arvioinnin merkitys korostui projektin aikana.

– Hyvätkään järjestelmät eivät toimi, jos niitä käytetään väärin tai ne on väärin mitoitettu, Rahkonen muistuttaa.

Lahden kaupunki ja Lahden Talot tiivistivät yhteistyötään hankkeen aikana, ja tuloksia jaettiin myös yksityisten toimijoiden, kuten Päijät-Hämeen Kiinteistöliiton, kanssa. Energiaremontit tarjoavat esimerkin muille kaupungeille ja kiinteistönomistajille ilmastotyön konkreettisista hyödyistä.

Tutustu Lahden osahankkeen tuloksiin, miten onnistunut energiaremontti tekee rakennuksesta energiatehokkaamman ja vähentää sen hiilijalanjälkeä.

Onnistunut energiaremontti